אוטופויזיס

מתוך אקו-ויקי, מקום מפגש בנושאי אקולוגיה, חברה וכלכלה.
(הופנה מהדף אוטפויזיס)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

אוטופויזיס אויצירה עצמית (באנגלית: Autopoiesis) הוא מושג המתאר מצב בו מערכות מורכבות שהן גם מערכות מפזרות מארגנות את עצמן מתוך אי-סדר. מערכות כאלה יוצרות מבנים בעלי תפקוד המגיבים זה עם זה באמצעות ניצול של שטף אקסרגיה (אנרגיה חופשית) או חומר בעל אנטרופיה נמוכה העובר דרכם, פעילות הרכיבים יוצרת מערכות דומות או שהיא מתחזקת את המערכת עצמה.

מקור המילה Autopoiesis מיוונית ופירושה המילולי הוא יצירה עצמית. המושג נוסח לראשונה בידי הביולוגים הצ'ילאנים Humberto Maturana ופרנסיסקו וארלה Francisco Varela בשנת 1973.

מכונה אוטופויטית היא מכונה שמאורגנת (מוגדרת כאיחוד) כרשת של תהליכים של ייצור (המרה והרס) של רכיבים ש: (1) דרך האינטראקציות והטרנספורמציות שלהם מחדשים וממששים ללא הרף רשת של תהליכים (יחסים) שיצרה אותם; ו-(2) שמרכיבים אותה (את המכונה) כיחידה מוגדרת בחלל שבו הם קיימים (הרכיבים) על ידי הגדרה של התחום הטופולוגי של המימוש שלו כרשת (Maturana, Varela, 1980, p. 78).

המונח אוטופויזיס נוצר במקור כנסיון לאפיין את טיבן של מערכות חיות. דוגמה מקובלת של מערכות אוטופויטית היא תא ביולוגי. התא האיקריוטי (תא בעל גרעין המצוי בבעלי חיים וכן בחד תאים) לדוגמה, בנוי ממרכיבים ביו-כימיים שונים, כמו חומצות גרעין וחלבונים, והוא מאורגן במבנים תחומים כמו גרעין התא, אברונים, קרום התא, ושלד התא. מבנים אלה, תוך שימוש בזרם חיצוני של מולקולות ושל אנרגיה, יוצרים את הרכיבים שבתורם, ממשיכים לתמוך במבנים המאורגנים והתחומים שיצרו אותם.

דוגמאות נוספות למערכות אוטופויטיות הם יצורים חיים (שיוצרים יצורים חיים אחרים דומים להם), מערכת אקולוגית (שעל ידי הרכיבים שלה מתחזקת את עצמה).

אפשר להסתכל גם על כלכלה כמערכת אוטופויטית בתנאי שהיא כלכלה מקיימת (שמייצרת לעצמה חומרי גלם, מכונות, ומתחזקת אנשים ומערכות אקולוגיות וחברתיות כדי לתחזק את עצמה), וכן על תרבות (שמייצרת מבנים או מוסדות בדמות טקסים, השקפות, אומנות ומנהגים כדי להחזיק יחד אנשים ומבנים חברתיים שבתורם מייצרים את התנאים ליצירה של עוד מבני תרבות).

מערכת אוטופויטית נבדלת ממערכת אלופואטית (Allopoietic system) שהיא מערכת שמייצרת דברים שונים מאשר רכיבי המערכת. דוגמה למערכת אלופואטית היא מפעל למכוניות או קו-ייצור, שמשתמש בזרם של אנרגיה ושל חומרי גלם (רכיבים) כדי לייצר מכוניות (מבנה מאורגן) שהוא דבר שונה מאשר המכונות שבו וממנו עצמו (מבנים תחומים ומאורגנים מסוג אחר). מפעל למכוניות לא יכול לייצר עוד מפעלים למכוניות או לתחזק את עצמו לדוגמה.

באופן כללי יותר, המונח אוטופויזיס דומה לדינמיקה של מערכת מורכבת שנמצאת במרחק משיווי משקל תרמודינמי - מערכת מפזרת. מערכת כזו יכולה להישאר בעלת מאפיינים יציבים למרות (או אולי בגלל) זרימה מתמדת של חומר ו/או של אנרגיה דרכה (מערכת פתוחה).

מנקודת מבט כללית, המושג של אוטופויזיס משוייך לעיתים קרובות למושג של ארגון עצמי. עם זאת, מערכת אוטופויטית היא אוטונומית וסגורה מבחינה תפקודית, במובן שכל תהליך בה עוזר לשמר את השלם.

בעבודה Niklas Luhmann אפשר לראות יישום של המושג בסוציולוגיה. אנשים מתחום מערכות מורכבות מפזרות אנרגיה, כמו מריו גיאמפיטרו מנסים למצוא יישומים לדבר גם בתחום הכלכלה האקולוגית.

קישורים חיצוניים