הפחתת המע"מ

מתוך אקו-ויקי, מקום מפגש בנושאי אקולוגיה, חברה וכלכלה.
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

הפחתת המע"מ למזון תועיל לעשירים מכתב של בכיר בבנק ישראל למנכ"ל משרד ראש הממשלה: ביטול המע"מ למזון איננו צעד יעיל לצמצום העוני

יוסי גרינשטיין, מעריב 6.12.2005 [1]


בנק ישראל מצטרף לאוצר בהתנגדות נחרצת ליוזמת רוה"מ שרון לתת פטור ממע"מ למוצרי מזון. בבנק מדגישים כי ההטבה תגיע יותר לעשירים ופחות לעניים. "ביטול המע"מ למזון איננו צעד יעיל לצמצום העוני. עדיף לסייע במס הכנסה שלילי ומימון טיפול בילדים", מדגיש בכיר בבנק במכתב למנכ"ל משרד רוה"מ אילן כהן.

האוצר בוחן ביטול הפטור ממע"מ על מוצרי מזון בסיסיים, בהוראת ראש הממשלה אריאל שרון. באוצר מתנגדים בתוקף לצעד כזה ומזהירים מהונאות ואי סדרים. "העניים לא ייהנו מזה - הכל ילך לכיסים של העשירים והסוחרים", אומרים באוצר. גם בנק ישראל מתנגד לביטול המע"מ על מזון כמכשיר להפחתת העוני.

"ההצעה לביטול המע"מ על מזון לא תועיל לעניים - רק 28.6% מההטבה תגיע לעניים ביותר - 3 העשירונים הנמוכים. המסקנה, ביטול מע"מ על מזון שעלותו 4 מיליארד שקל, איננו צעד יעיל לצמצום העוני. מנגד, מס הכנסה שלילי, הרחבת השתתפות בטיפול בילדים ואמצעים אחרים בתקציבים נמוכים בהרבה עשויים לצמצם את העוני במידה רבה יותר וביעילות גדולה בהרבה", נאמר במכתב לכהן.

"יש לנקוט בצעדים ממוקדים לטיפול בעוני, כך שכל שקל הוצאה (או הפחתת מס) יגיע ישירות לקבוצות העניות. ביטול המע"מ על מזון אינו עונה על קריטריון זה", קובע בנק ישראל. "אחידות מערכת המס היא יתרון מרכזי. פיצול שיעורי מע"מ יגרום קשיים מהותיים בניהול מערכת זו ויפתח אפשרויות רבות להעלמת מס. הסוחרים יציגו רכישות שונות כרכישות מוצרי מזון כדי ליהנות ממס מופחת ויש בעיות של הגדרת הגבול בין מוצרי מזון למוצרים אחרים", כותביםבבנק ישראל.

"פתיחת השער של שיעורי מע"מ שונים עלולה להביא במהרה לדרישות לביטול על מוצרים נוספים, שבחלק מהמקרים מוצדקת יותר מביטולו על מזון", קובע בנק ישראל. "קשה להפריד מוצרים כמו משקאות חריפים או ארוחות במסעדות".

"הוצאות המזון דומות ב-4 העשירונים הנמוכים. ולכן - רק 28.6% מהסכום יגיע ל-3 העשרונים הנמוכים, וחלק גדול מההטבה ייספג על ידי היצרנים ולא יגיע לעניים", קובע בנק ישראל. על פי המכתב - העשירים בעשירונים הגבוהים ייהנו יותר מביטול המע"מ על מזון: 9.6% מהפחתת המע"מ תגיע לעשירון התחתון, 9.9% לשני ו-9.7% לשלישי, לעומת 10.9% לעשירון העליון, 10.6% לעשירון התשיעי ו-10.4% לעשירון השמיני.