השפעות בריאותיות של שינויי אקלים

מתוך אקו-ויקי, מקום מפגש בנושאי אקולוגיה, חברה וכלכלה.
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

לשינויי האקלים והתחממות עולמית השפעה על בריאות בני האדם. ארגון הבריאות העולמי הכריז על שינויי אקלים כאיום הבריאותי מספר 1 של המאה ה-21[1]. השפעה זו כבר ניכרת ואיננה מוגבלת למדינות העניות. לדוגמה השפעות כאלה קיימות גם במדינה עשירה כמו ארצות הברית.

ההשפעות הבריאותיות של שינוי האקלים נובעות מגלי חום, מזג אוויר קיצוני כמו סופות, הצפות ובצורות, הגברה של זיהום אוויר, התפשטות של מחלות מדבקות, הגברת זיהום מים ועוד. בעיית בריאות נוספות עלולת לנבוע ממלחמות עקב שינויי אקלים וכן עקב פליטים סביבתיים שחשופים יותר לפגיעות בריאותיות שונות.

תקציר

לפי המשרד להגנת הסביבה בארצות הברית[2] ההשפעות הבריאותיות של שינויי אקלים על אוכלוסיית ארה"ב מתמקדות קודם כל ב:

  1. תחלואה ותמותה בגלל חום יתר. בעיקר התייבשות, מחלות לב-ריאה, בעיות נשימה, מכות חום. הרגישים יותר הם, עניים, זקנים, ילדים, נשים הרות, חולים, ילידים, מהגרים וחסרי בית. בנוסף גלי החום מלווים בדרך כלל בימים של אוויר עומד מה שמגביר את השפעת זיהום האוויר. ההשפעה תהיה פחות חמורה באזורים כפריים בגלל ששם מרגישים פחות את אי החום העירוני.
  2. הגברת זיהום אוויר. בעיקר בגלל שבתנאי חום ואוויר עומד נוצר יותר אוזון בגובה הקרקע, הגברת השרפות, הגברת נוכחות אלרגנים באוויר והגברת הזיהום בחלקיקים בימים של אוויר עומד. זה יכול להחמיר את המצב של כל המחלות הקשורות לזיהום אוויר.
  3. מפגעים בריאותיים עקב אירועים אקלימיים. אירועים כמו: שיטפונות, סופות, בצורות. שורה ארוכה של מחלות.
  4. התפשטות מחלות עקב השתנות התפוצה של יתושים וטפילים. קודם כל מדובר במחלת הלימה וקדחת הנילוס המערבי. 3 מיליון בני אדם חלו במחלה זו בארה"ב בעשורים האחרונים.
  5. הגברת החשיפה לחיידקים מזיקים בתוך מי השתייה. גם בגלל שהמים נהיים מזוהמים יותר אחרי סערה או שיטפון וגם בגלל שחיידקים שונים משגשגים יותר במים חמים.
  6. מחלות שונות בגלל אכילת מזון לא בריא. בגלל שבאקלים חם חיידקים כמו הסלמונלה מרגישים טוב יותר, כמות החומרים כמו פרוטאין באוכל יורדת כאשר יש יותר פחמן דו חמצני באוויר ברחבי העולם (מדובר במוצרי יסוד כמו קמח, אורז, תפוחי אדמה), יש יותר סיכוי להרעלת מזון בחומרים כימיים שונים בזמן שיטפונות, כמות הכספית במזון מהים עולה כאשר הטמפרטורה עולה ובנוסף יש עלייה בשימוש בקוטלי חרקים בטמפרטורה גבוהה יותר.
  7. השפעה על הבריאות הנפשית. עצם ההבנה מה זה שינוי אקלים יכולה להחמיר את הבריאות המנטלית. ובוודאי החשיפה להשלכותיו הישירות.
  8. השפעות נוספות - יכולות להיות קשורות לרעב ישיר ופגיעה באיכות המזון בגלל ירידה ביבול אם כי השפעות אלה צפויות להיות חמורות יותר במדינות אחרות.

לפי המשרד כל אמריקאי מושפע ויושפע מההשלכות האלה. למרות שהעניים, המהגרים ושאר אוכלוסיות חלשות נחשבות לרגישות יותר, כולם יושפעו. בנוסף רמת הרגישות נקבעת לא רק לפי מדדים כלכליים אלה גם לפי גיל, מין, מצב בריאותי.

יש לציין שבשנת 2015, שהייתה השנה החמה ביותר שנמדדה עד ששנת 2016 שברה את השיא, ירדה תוחלת החיים הכללית בארצות הברית לראשונה מאז 1993. בידיעות תקשורתיות על הירידה הזו לא הוזכר שינוי האקלים. אבל אם רואים את הסיבות לירידה ניתן לשער שהוא עלול להיות אחד מהגורמים העיקריים[3].

ב-15 במרץ 2017 הוציאו מספר איגודי רופאים דו"ח שחוזר בעיקר על מה שכבר כתב המשרד להגנת הסביבה האמריקאי, רק מוסיף ששינוי אקלים אקלים מגבירים את זיהום האוויר גם בגלל שנוצר יותר ערפיח ומדגיש שמדובר במשהו שניתן להוכיח סטטיסטית: לדוגמה כמות הפונים לחדרי מיון בגלל מפגעי חום גדלה ב-133% בין 1997 ל-2006[4].

באירופה כבר יש ראיות לגבי קשר בין שינויי אקלים לירידה ב"תוחלת השנים הבריאות" ב-7 ממדינות אירופה החל מ-2003.[5]

פירוט השפעות בריאות של שינוי האקלים

שינויי אקלים וזיהום האוויר

זיהום אוויר הוא שינוי הרכב האטמוספרה. מהחומרים שהאדם פולט לאטמוספירה יש כאלה שגורמים לנזק בריאותי ישיר ויש כאלה שהורסים את האקלים. רוב החומרים שהורסים את האקלים - גזי חממה וחומר חלקיקי גם גורמים לנזק בריאותי ישיר. מצד שני אחת ההשפעות של שינויי האקלים על הבריאות היא הגברה משמעותית של זיהום האוויר[6][7].

שינויי אקלים מגבירים את זיהום האוויר בדרכים הבאות:

1. גזי החממה גורמים לטמפרטורה להיות גבוהה יותר. כתוצאה מכך נוצר יותר אוזון שהוא מזהם אוויר משמעותי ונוצר יותר ערפיח בערים המוריד שם את איכות האוויר. מחקר שנערך בלוס אנג́'לס מצא שעד לטמפרטורה 21 מעלות צלזיוס ריכוז הערפיח נמוך מסף התקן הלאומי, אולם על כל עליה של 1 מעלת פרנהייט ההסתברות לערפיח עולה ב-3% (לדוגמה, עליה מ-22 ל-23 מעלות פרנהייט, קרי, מ-31.6 ל-32.2 מעלות צלזיוס, ההסתברות עולה ב-3%.)[8].

2. כתוצאה משינויי האקלים יש יותר שרפות יער מה שגורם לזיהום אוויר ניכר, בין השאר בגלל הגדלת כמות הכספית באוויר[9].

3. כתוצאה משינויי האקלים עונת הפריחה של צמחים רבים משתנה מה שגורם ליותר אלרגיות.

4. כתוצאה משינויי האקלים יש יותר ימים עם אוויר עומד מה שמגביר את זיהום האוויר. דוגמה לכך היא מה שקורה עם זיהום האוויר בסין. במדינה הזו בשנים האחרונות יש את זיהום האוויר הכי כבד-1.4 מיליון מתים כל שנה. ומסתבר שבשנים האחרונות הוא התגבר בין השאר בגלל המסת הקרח בארקטיקה והגברת כמויות השלג ביערות באירופה ואסיה, ושניהם מהווים חלק מהתוצאות של שינויי האקלים. 2 התופעות השפיעו על תנאי מזג האוויר. כתוצאה מהשינויים במזג האוויר הערפיח בסין נשאר תקוע מעל הערים, מה שגרם לזיהום האוויר להתעצם.[10][11].

5. מזהמי אוויר מסוימים כמו חומר חלקיקי מסוגלים לקרר במידה מסוימת את האקלים כי הם חוסמות חלק מקרני השמש. זה לא מצדיק את זיהום האוויר כי אפשר למנוע את 2 הבעיות במעבר לאנרגיה נקייה.

6. שינויי אקלים גורמים להגברת ההשפעה של מזהמים בתוך הבית, בין היתר בגלל יותר לחות, ואוורור גרוע יותר, כאשר במזג אוויר גרוע סוגרים את כל החלונות. ואם צריכים לסגור חלון ומערכת האוורור לא פועלת טוב-אז עוד יותר.

7. המחלות הקשורות לחום יתר מורגשות יותר כאשר יש מחלות הקשורות לזיהום אוויר ולהפך.

8. שינויי האקלים גורמים לאובדן קרקע מה שבאזורים חמים נקרא מדבור. זה גורם ליותר חלקיקי אבק וחול באוויר, שהם מזהמי אוויר משמעותיים מאוד[12].

לפי פרופסור פאטריק קינאי מהאוניברסיטה לבריאות הציבור מהעיר בוסטון שבארצות הברית שינויי האקלים מגבירים משמעותית את הסיכויים להיווצרות ערפיח כאשר אחת הסיבות היא שכאשר הטמפרטורה גבוהה, יש יותר חלקיקי אוזון באוויר, מגבירים את זיהום האוויר משריפות ומאבקת פרחים, בין השאר כי כאשר יש יותר פחמן דו חמצני יש יותר אבקה[13] לפי מחקרים קודמים האפקט של יותר חלקיקי אוזון במזג אוויר חם יותר, עלול להגביר תחלואת לב[14].

פערים בטמפרטורה והשפעה על תחלואה ותמותה

לפי פרסום של בית הספר לבריאות הציבור של אוניברסיטת הרווארד, גם אם לא לוקחים בחשבון תמותה ישירה מגלי חום, עליה בשונות של הטמפרטורה (הרווח בין הטמפרטורה המינימלית למקסימלית, שינוי קיצוני יותר בטמפרטורה) משפיעה על התחלואה והתמותה. עליה של מעלה אחת בשונות הטמפרטורה בארצות הברית, מקצרת את תוחלת החיים לאנשים רגישים למחלות שונות מעבר לגיל 65 ב-2.8%-4.0%. המחלות הם בעיקר סוכרת, מחלות לב ומחלות ריאה. פירוש הדבר תוספת של 10,000 מקרי מוות בשנה בארה"ב בלבד. ההשפעות היו חזקות יותר בקרב אפרו-אמריקאים ועניים וחלשות יותר בערים עם הרבה טבע עירוני אבל בשני המקרים השוני היה רק ב-1%-2%[15].

התפרצות והתפשטות מגפות קיימות ומגפות חדשות

התחממות עולמית עלולה להרחיב את התחום של נשאים ביולוגיים שיעבירו מחלות מדבקות כמו מלריה. מחלת הלשון הכחולה בקרב מעלי גרה מבוייתים המשוייכת עם נשיכות של קרדית התפשטה באחרונה בצפון אזור הים התיכון. מחלת וירוס ההנטה, קדחת קרים-קונגו, קדחת הארנבים, וכלבת התרבו באחרונה באזורים נרחבים של רוסיה במהלך 2004–2005. דבר זה שויך לפיצוץ אוכלוסין של מכרסמים ושל טורפיהם אבל ייתכן וסיבה חלקית לכך היא התפרקות של תוכניות בקרת מכרסמים וחיסונים ממשלתיות.[1] באופן דומה, למרות היעלמותה של המלריה ברוב האזורים בעלי האקלים הממוזג, היתוש היליד שמעביר אותה מעולם לא הוכחד ונשאר נפוץ בכמה אזורים. כך, למרות שטמפרטורה הינה חשובה בדינמיקה של העברת מחלת המלריה, ישנם גורמים רבים אחרים. [2]

התפרצות מגפת האבולה והזיקה, שתי מגפות שגרמו לארגון הבריאות העולמי להכריז על מצב חירום עולמי, קשורות לשינויי אקלים אנטרופוגניים. ההתחממות העולמית סייעה להתפרצות מגפת האבולה בכך ששינתה את אזור התפוצה של עטלפים המעבירים את הנגיף. בנוסף, ההתחממות העולמית תרמה לבצורת, שבתורה גרמה לרעב שגרם לאנשים לצוד קופים אשר מהווים נשא נוסף של האבולה.[3] ההתחממות העולמית מסייעת להפצת נגיף הזיקה. היתושים המעבירים את הנגיף זקוקים לחום ומים עומדים בעקבות שינויי האקלים יש יותר חום ויותר בצורת בברזיל. בגלל הבצורת בברזיל יש יותר מאגרי מים עומדים, שנוצרו על ידי תושבים אשר נאלצו לאגור מים בעקבות הבצורת.[4] נוסף על כך בטמפרטורה גבוהה יותר הווירוס עצמו מתפתח מהר יותר.[16]

מקרה טיפוסי של מדיניות פגיעה שיטתית בסביבה וההשלכות שלה היא ברזיל, בה יש את רוב מקרי הזיקה. מגפת הזיקה לא סתם נטפלה דווקא לברזיל. ברזיל היא המדינה בעלת המדיניות הכי פוגעת בסביבה מכל מדינות אמריקה הלטינית - היא פוגעת ביערות ובמי שמנסה להגן עליהם. כריתת יערות מובילה לבצורת גם בגלל תרומה להתחממות העולמית - ברמה הזו תרומת כריתת היערות בברזיל היא משמעותית אבל זו לא הסיבה היחידה כי היערות נכרתים לא רק בברזיל ורוב פליטות גזי החממה באות משרפת דלקים. אבל נוסף על כך היערות מביאים גשם למקום בו הם נמצאים[17][18] ופה כריתת היערות כנראה תרמה הרבה לכך שהבצורת קרתה דווקא באזור זה. כתוצאה מ-2 ההשפעות האלה פקדה את ברזיל הבצורת הכי קשה במאה האחרונה, שיכולה להפוך את כל צפון מזרח ברזיל למדבר[19] [20]. כאשר התחילה בצורת האנשים החלו לאגור מים. כריתת יערות מביאה להתחממות גם בגלל שזה תורם להתחממות העולמית וגם בגלל שהיערות מווסתים את האקלים המקומי. ובאמת טמפרטורת הקרקע באזורים דרומיים בצל העצים היא 36 מעלות. בשמש היא 70 מעלות.[21] ההתחממות ואגירת המים במכלים הביאו להגדלה בכמות היתושים נושאי הנגיף ולהתפתחות מהירה יותר של הנגיף עצמו. כתוצאה מכך, בשנים 2015–2017 עד שהמגפה החלה להיעלם בגלל הסתגלות המערכת החיסונית לנגיף[22], בברזיל אובחנו כ-109,000 מקרים ויש חשד לעוד 200,000, משמעותית יותר מבכל מדינה אחרת.[23]

יש לציין שהווירוס הזה כמו וירוסים אחרים יכול עוד לחזור אם יעבור מוטציה מסוימת, למרות שזה לא חייב לקרות[24].

קיים חשש כי וירוסים ובקטריות שהיו קפואים בתוך הקרח מאות שנים ואפילו יותר יכולים לחזור לפעילות לאחר שהקרח נמס והאדמה קפואת העד מפשירה. מקרה אחד כזה התרחש באוגוסט 2016[25].

אפשרות של הגברת תחלואה בסוכרת מסוג 2 עקב עלייה בטמפרטורה

לפי מחקר שהתפרסם בשנת 2017 בארצות הברית, העלייה בטמפרטורה עלולה להיות קשורה בהגברת התחלואה בסוכרת מסוג 2. שהיא הצורה שבה חולים 90-95% מהחולים בסוכרת. בארצות הברית נצפתה עלייה בטמפרטורות וגם עלייה בתחלואה בסוכרת. עד כה חשבו שאין קשר משמעותי בין שתי התופעות וכי מדובר בקורלציה בין שני תהליכים מקבילים בלבד ללא סיבתיות.

המחקר בדק לא רק את העלייה הכללית בטמפרטורה בארה"ב אלה גם את עליית הטמפרטורה במדינות ואזורים בתוך ארה"ב וגם את המגמות העולמיות. התוצאה הייתה כי קיימת קורלציה בין עלייה בטמפרטורה ליותר מקרי סוכרת, כאשר עלייה במעלה אחת קשורה ל-100,000 יותר מקרי סוכרת לשנה בארצות הברית בלבד. ההסברים שמציעים החוקרים: 1. ככל שהטמפרטורה עולה בני האדם נוטים יותר להשמין - בגלל שכאשר מזג האוויר חם לגוף אין צורך לשרוף שומן כדי להתחמם. 2. שינויי אקלים פוגעים באיכות המזון. 3. עלייה בטמפרטורות גורמת להתייבשות הגוף מה שיכול להחמיר את התחלואה במחלה הזאת. הסבר נוסף שניתן לחשוב עליו (שהחוקרים אינם מציינים) הוא שמזג אוויר חם יותר מעודד שתייה רבה יותר, אנשים רבים שותים משקאות ממותקים שמכילים כמות גדולה של סוכר ודבר זה הוא גורם סיכון לסוכרת.

עליית התחלואה בסוכרת יכולה להגביר את התחלואה והתמותה ממגוון מחלות אחרות, שחלקן מחמירות עקב שינויי אקלים. ביניהן מחלות לב, מחלות כלי דם, מכות חום והתייבשות כי האנשים החולים בסוכרת רגישים יותר למחלות אלה.[26].

השפעות בריאותיות של שינויי אקלים על ישראל

Postscript-viewer-shaded.png ערך מורחב – שינויי אקלים בישראל

לדעת פרופסור ויקטור נובק, ישראל היא מעין מעבדה עולמית להשפעות האקלים "בגלל החום הקיצוני בקיץ, סופות האבק, קרינת השמש, העלייה בטמפרטורות – כולם בעלי השפעה ישירה על בריאות הישראלים. קיימת עליה בשכיחות מחלות ריאה מחלות לב, וסיבוכים אצל חולי סוכרת, קשישים וילדים בעקבות השינויים הקיצוניים במזג האוויר. עיקר הביטוי בישראל הוא בכמות הימים בהם יש יותר ויותר סופות אבק המגיעות בדרך טבעית עם הרוח מאזור אפריקה. הראינו במחקרים שחשיפה לאבק מהווה טריגר למחלות רבות הכוללות גם מחלות ריאות ואפילו שבץ מוחי.

הוא הוסיף שכדי לצמצם את ההשפעות התושבים צריכים לצמצם את השהייה בחוץ בעת סופות אבק ולדאוג לשאוב את האבק מהשטיחים, לנקות את פרוות בעלי החיים לאחר סופת אבק, הרופאים צריכים להיות מודעים להשפעות הסביבה על בריאות המטופלים שלהם, ולתת המלצות בהתאם, אבל את עיקר פעולות המנע צריכים לעשות משרדי הממשלה הרלוונטיים.[27]

לפי הקרן לבריאות וסביבה השפעות שינוי האקלים כבר ניכרות בישראל. כך לדוגמה נטען כי: "במחקר שפורסם ב-2014, והתבסס על נתונים מהשנים 2000–2005, דווח על עלייה של 3.7% בתמותה בתל-אביב ממחלות לב, ממחלות כלי דם וממחלות נשימה עם כל עלייה של יחידה אחת במדד האי-נוחות התרמית (שילוב של טמפרטורה ולחות יחסית) מעבר לערך הסף שנקבע. מן המחקר עולה שאפילו יום אחד שבו עומס החום עולה מעל סף זה, די בו לגרום לעלייה בשיעור התמותה. המחקר לא בחן את השלכות שינויי האקלים על שיעורי תחלואה שאינה גורמת לתמותה. מחקר אחר שנעשה בישראל דיווח על עלייה של 1.47% במספר הפניות לחדר מיון עם כל עלייה של מעלה אחת בטמפרטורת הסביבה בעת גל חום."

כמו כן לפי הקרן, יש גידול בתחלואה במחלות נוספות, אבל הרבה פחות משמעותיות[28].

ראו גם

שינויי אקלים והתחממות עולמית

רקע מדעי להתחממות עולמית: קלימטולוגיהמחזור הפחמןשיווי משקלשוק האנרגיה העולמידלק מחצביתהליך ארוך טווחתהליך בלתי הפיךהתחממות עולמיתשינויי אקליםאפקט החממהגזי חממהגרף מקל ההוקיהחמצת אוקיינוסיםעמעום עולמימודל אקלימיהפתעה אקלימיתהתקררות עולמיתטביעת רגל פחמניתפוטנציאל התחממות עולמית

התחממות עולמית

השפעות של שינויי אקלים: המסת קרחונים ושלגיםעליית מפלס פני היםהשפעה על סופותהשפעה על בצורות ומידבורהשפעות כלכליות של התחממות עולמיתשינויי אקלים וחקלאותפליטים סביבתייםההתיישבות הנורווגית בגרינלנדהשערת מדיאההשפעות ההתחממות העולמית על המזרח התיכוןרקע סביבתי חברתי למלחמת האזרחים בסוריהשינויי אקלים בישראלהנה זה בא (ספר)

מדיניות אקלים: ההיסטוריה של חקר שינויי האקליםהמחלוקת על התחממות עולמיתהפנל הבין-ממשלתי לשינויי אקליםפרוטוקול קיוטודו"ח שטרןועידת האקלים בפריזאמת מטרידה (סרט)‏מצעד האקליםהכחשת שינויי האקליםהתרמית הגדולה של ההתחממות העולמית (סרט)התחממות העולמית - מורה נבוכים

טכנולוגיה, כלים, ותחומי התמודדות: אנרגיה מתחדשתחסכון אנרגטיהתייעלות אנרגטיתתחבורה בת קיימאעירוניות מתחדשתבנייה ירוקההשפעות סביבתיות של מזון מהחישימושי קרקעחקלאות בת קיימאצמיחה כלכליתI=PATפשטות מרצוןגידול אוכלוסיןכלכלה בת קיימאזה משנה הכל


קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ ארגון הבריאות העולמי WHO calls for urgent action to protect health from climate change – Sign the call ארגון הבריאות העולמי
  2. ^ United States Environmental Protection Agency Climate Impacts on Human Health United States Environmental Protection Agency
  3. ^ Ben Tinker US life expectancy drops for first time in 22 years CNN 08.12.2016
  4. ^ the Medical Society Consortium on Climate and Health [https://medsocietiesforclimatehealth.org/wp-content/uploads/2017/03/medical_alert.pdf MEDICAL ALERT! Climate Change Is Harming Our Health] 15.03.2017
  5. ^ Ugo Bardi* and Virginia Perini [https://arxiv.org/ftp/arxiv/papers/1311/1311.3799.pdf Declining trends of healthy life years expectancy (HLYE) in Europe. ] Dipartimento di Scienze della Terra – Università di Firenze c/o Dipartimento di Chimica - Polo scientifico di Sesto Fiorentino.
  6. ^ המשרד להגנת הסביבה האמריקאי Air Quality Impacts 2017
  7. ^ תכנית המחקר שינוי גלובלי Air Quality Impacts 2016
  8. ^ מרכז ידע להערכות לשינויי אקלים בישראל מתווה להיערכות הרשויות המקומיות, עמוד 108 אוגוסט 2013
  9. ^ Douglas Main, Staff Writer How Climate Change Could Make Mercury Pollution Worse 26.09.2013 Live Science
  10. ^ Yufei Zou, Yuhang Wang, Yuzhong Zhang and Ja-Ho Koo Arctic sea ice, Eurasia snow, and extreme winter haze in China Science Advances 15 במרץ 2017
  11. ^ Damian Carrington‘Airpocalypse’ smog events in China linked to melting ice cap, research reveals הגארדיאן, 15 במרץ 2017
  12. ^ ארגון הבריאות העולמיClimate change and human health Land degradation and desertification
  13. ^ Sara G. Miller, Staff Writer Here's How Climate Change Can Cause More Air Pollution (All By Itself) 16.02.2017, Live Science
  14. ^ Rachael Rettner [https://www.livescience.com/13368-global-warming-ozone-heart-health.html Warmer Weather May Be Linked to Worsened Heart Health] 22.03.2011 Live Science
  15. ^ Harvard School of Public Health First study to examine long-term effects of climate change on life expectancy News Medical - Medical & Life Sciences 10.04.2012
  16. ^ GREG MERCER The Link Between Zika and Climate Change 24.02.2016, The Atlantic
  17. ^ Ilima Loomis Trees in the Amazon make their own rain 04.08.2017 Science
  18. ^ BARBARA FRASER Report: Forests may play bigger role in rainfall than estimated10.04.2014 forests news
  19. ^ Jan Rocha Climate change worsens NE Brazil’s drought 2.10.2016, Climate News Network
  20. ^ LOUIS VERCHOTThe science is clear: Forest loss behind Brazil’s drought 29.01.2015, FORESTS NEWS
  21. ^ Naritaba Foundation [http://www.naritaba-foundation.at/soil_fertility_en.html Soil fertility The importance of the forest]
  22. ^ Jon Cohen Zika has all but disappeared in the Americas. Why? 16.08.2017, Science
  23. ^ ויקיפדיה 2015–16 Zika virus epidemic
  24. ^ SHERRY SIMKOVIC Scientists worry Zika virus will return soon 16.11.2017, The Johns Hopkins News-Letter
  25. ^ Jasmin Fox-Skelly There are diseases hidden in the ice and they arewaking up 04.05.2017, BBC
  26. ^ Jacqueline Howard Is there a link between climate change and diabetes?21.03.2017
  27. ^ ד"ר איתי גל דו"ח: אלו המחלות הנגרמות משינויי האקלים בעולם 19.03.2017 ויינט
  28. ^ הקרן לבריאות וסביבה שינויי אקלים