זהות

מתוך אקו-ויקי, מקום מפגש בנושאי אקולוגיה, חברה וכלכלה.
(הופנה מהדף זהות עצמית)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

זהות (באגנלית: Identity) היא מונח המתאר את תפיסת האדם את עצמו. הזהות מורכבת מאוסף של תפיסות ואמונות בנוגע ל"עצמי", המאורגנות כ"סכמה קוגניטיבית". זהו מונח חשוב בפסיכולוגיה, בסוציולוגיה, ובלימודי תרבות, בשנים האחרונות המונח התגלה כחשוב גם עבור תחומים נוספים - השפעת הזהות בפוליטיקה (פוליטיקה של זהויות), בחקר הכלכלה- כלכלת זהויות, ובלימודי סביבה וקיימות. לתרבות מוסדות חברתיים וטכנולוגיה יש יכולת השפעה גדולה על הזהות של אנשים ועל דרך ראיית העולם שלהם. דתות וזרמים בדת, משפחות, קהילות, המדע, וכן מדינות ותאגידים יכולת לעצב את הזהות של אנשים ולדבר זה השפעות עצומות על החברה האנושית ועל כדור הארץ כולו - החל מתהליכים כמו ביטול העבדות או פמיניזם עבור דרך אירועים מרכזיים כמו מלחמת העולם השנייה או היבטים בחיים המודרניים כמו עישון טבק, פרבור או צריכת בגדים או מזון. לזהות יש השלכות נרחבות על היבטים של קיימות ושל שלום עולמי - היכולת לקיים את המין האנושי לאורך שנים רבות ללא אסון אקולוגי או מלחמות עולמיות.

לבני אדם יש מימדים שונים של זהות - זהות אישית (לדוגמה זהות מגדרית -גבר/ אשה/ טרנס / אחר, משיכה מינית, גובה, משקל, יופי, תכונות אחרות כמו כושר גופני), זהות בהקשר של התא המשפחתי ותפקיד משפחתי (ילד, אח, הורה, בן זוג, דוד ונטילת תפקידים במשפחה כמו פרנסה, דאגה לבית, הפשרת מתחים או הגבר שיתופי פעולה), זהות בהקשר של מקצוע (הגדרה עצמית על ידי מקצוע בו עוסקים כמו פועל, מורה, רופא, מתכנת, נהג אוטובוס) זהות בקהילה (קהילה דתית, קבוצת כדורגל, כת, קהילה ביישוב קטן, קהילה ברשת חברתית, קהילה במסגרת ארגון שלא למטרת רווח, קהילה במקום העבודה), מקום מגורים, זהות דתית או תרבותית, זהות אתנית או "גזעית" (שחור, לבן, מעורב, "צהוב", והבחנות דקות יותר כמו מוצא ערבי או יהודי, אשכנזי או ספרדי), זהות חברתית (מעמד חברתי כמו עשיר או עני, מעמד ביניים, ובמדינות כמו הודו - קאסטה), זהות פוליטית (לדוגמה סוציאליזם, קפיטליזם, שמרנות או ליברליות, צמחונות או טבעונות, קיימות, הזדהות עם מפלגה מסויימת לדוגמה ש"ס, מפא"י, ליכוד), זהות לאומית (צרפתי, איטלקי, אמריקאי, ישראלי, זהות קדומה יותר של "ערי מדינה" כמו אתונאים או וונציאנים, או זהות אוניברסלית הרואה בתושבי כל העולם יחידה לאומית פוליטית אחת), וזהות צרכנית (לדוגמה הזדהות של אנשים עם צעדים למען תכנון מוטה מכוניות - הגצטנריות, הזדהות של אנשים מעשנים עם חברות טבק, או זיהוי של אנשים את עצמם עם מותגים מסויימים).

השפעת הסביבה על הזהות העצמית

זרמי מחשבה, מוסדות חברתיים כמו דתות, מפלגות, ממשלות, תאגידים, גופי תקשורת וארגונים, כמו גם אנשים משפיעים כמו כוהני דת, פוליטיקאים, אנשים עשירים, אומנים (כמו זמרים, שחקנים) ומפורסמים משתמשים בכלים כמו תקשורת, חינוך, הסברה, תעמולה, חוקים, טקסים, שירים, פרסום ועיצוב פיזי (נניח עיצוב ערים או עיצוב מוצרים, מבנים) כדי להשפיע על תהליכי זהות של ציבור רחב, ולנסות לאחד אנשים סביב זהות ונקודת מבט שנוחה להם.

תהלכי השפעה על הזהות מעודדים הרגשת חשיבות של זהויות מסויימות, תוך שהדבר לפעמים גורם להחלשה או הכחשה של זהויות אחרות. דוגמה לכך היא הניסיון של דתות לאחד אנשים סביב דת - לדוגמה "כולנו נוצרים" או "כולנו יהודים". דוגמה אחרת היתה גזענות והנקמות מוסריות למען עבדות של שחורים בטרם ביטול העבדות - אנשים ראו כמובן מאליו שיש בעולם שחורים ולבנים, שהם שייכים לקבוצת הלבנים, וכן כי ברור מאליו כי השחורים הם קבוצה נחותה מהם, ושאין להעניק להתייחס אליהם בצורה דומה - אלה להתייחס לשחורים כאל רכוש. כך לדוגמה כאשר התבצע "הטבח בספינת העבדים זונג" ב-1781, שבו נזרקו לים עבדים כבולים בשלשלאות מטעמי הגדלת הרווח מול חברת הביטוח השלטונות הבריטים סירבו להתייחס לדבר כאל רצח בטענה כי כל השחורים הם בגדר רכוש. תהליכים גיבוש זהות (כולנו לבנים) ופוליטיקה של זהויות מאפשרת לגופים או לאנשים אלה שמגדירים את הזהות הזו גם לקבוע מהי הזהות הזו, מה מתחייב ממנה ומה ההשלכות שלה על דפוסי מחשבה, מוסר, ראיית עולם, פעולות אישיות או קבוצתיות (בתחום המשפחה, הרגלי חשיבה, הרגלי התנהגות, חינוך הילדים, צריכה בשוק, התנדבות, הצבעה פוליטית, מאבקים חברתיים, לחימה). חלק גדול מהזהות נקבעת בשלבי הילדות ובמיוחד בתקופת ההתבגרות (בגיל 12-21).

במשך עשרות אלפי שנים, בקרב ציידים לקטים, עיצוב הזהות נקבע בעבר בעיקר על ידי ההורים, משפחה מורחבת או חבורה קטנה או שבט, וכן מסורות ומנהגים שנמסרו בעל-פה ועוצבו במידה רבה על ידי תנאים סביבתיים. הזהות של אנשים היתה עם החבורה או השבט שלהם, ולפעמים גם עם הסביבה הטבעית שבה הם גדלו - כחלק מתפיסות אנימסטיות שבהן אנשים, רוחות, מקומות, עצים, בעלי חיים הם חלק ממארג אחד שבו כולם משפיעים על כולם. חלקים חשובים בזהות נועדו למסור מסורות לגבי מהי התנהגות נאותה כלפי אחרים, מה מסוכן לעשות ומה כדאי לעשות. נעשה שימוש רב בטקסים עונתיים כדי ללכד את בני השבט, וכן כדי להיפגש עם שבטים אחרים למטרות כמו מסחר, מציאת בן או בת זוג משבט אחר (מגוון גנטי), שיתופי פעולה פוליטיים, הפגת מתחים פוליטיים ועוד.

בעקבות המהפכה החקלאית הזהות המשיכה להיות מושפעת מאד מהמשפחה והמשפחה המורחבת (חמולה), ונוספו לה גם מימדים של השפעות מוסדות חברתיים אחרים כמו קהילה מקומית, ערי מדינה, מלוכנות ובמיוחד דתות. לדוגמה דתות עם כמה אלים או אל-אחד הדגישו מסרים לפיהם כדי להיות מוסרי עליך לציית לחוקי הדת, וכן מסר נוספים של הצדקת השלטון המלוכני - המלכים תמיד שלטו בצדק והונחו על ידי האל או על ידי שליחיו עלי אדמות. מודל זה של חברה היררכית שבה הגורל של אדם נקבע לפי המוצא שלו, ויש חוקי מוסר שונים עבור אנשים במעמד חברתי שונה, נתפסו כדבר טבעי וצודק במשך אלפי שנים. עם הזמן, בעקבות שינויים טכנולוגיים שונים (לדוגמה הגדלת המסחר בין מדינות עקב שכלול האוניות), ובעקבות תהליכים חברתיים שונים, התרחשו שינויים בתפיסות המוסריות של בני האדם אבולוציה של המוסר - לדוגמה בני האדם הפסיקו להאמין כי המלך הוא צאצא ישיר של האל (בניגוד למצרים לדוגמה) או המהפכה המוסרית שהביאו היהודים מול התרבות השומרית והבבלית - לפיה דנים אדם לפיו פשעיו, ולא מתייחסים לילדים שלו כאל רכוש של אב המשפחה והורגים אותם אם האב עשה משהו רע.

במאות השנים האחרונות קיימים מוסדות חזקים אחרים המשפיעים על תהליכי גיבוש זהות - הדוגמה המרכזית היא השפעה של מדינות לאום על חינוך הילדים דרך מערכת החינוך מתוך מטרות שונות - החל בחינוך לאזרחות טובה ומניעת פשיעה ואלימות, ועידוד של שיתופי פעולה, עבור בשיפור הכלכלה הלאומית והגדלה של הון אנושי ויכולות מקצועיות וכלה בהטמעה של רעיונות פוליטיים ובמיוחד לאומיות ולפעמים לאומנות כדי לעודד מוטיבציה להילחם למען המדינות ולפעמים כדי לעודד תפיסות גזעניות או לשמור על תרבות מקומית.

במסגרת תרבות הצריכה, תאגידים גדולים משתמשים בכלים כמו שיווק, יחסי ציבור, השפעות על האקדמיה, או פרסום ובמיוחד השפעה על התקשורת ועל התרבות (בעיתונות או בסרטי קולנוע), כדי להשפיע על הזהות - כדי להשיג מטרות כלכליות כמו לדוגמה נאמנות של צרכנים למותג או הגדלת הצריכה של מוצרים, וכדי להשיג מטרות פוליטיות כמו מניעה או הפחתת רגולציה לא נוחה לחברות או עידוד רגולציה או חוקים שיהיו נוחים להן. דבר זה מתקיים בתחומים רבים החל בתחומים כמו אופנה או תחבורה ועד לדוגמאות שיווק טבק לילדים ולבני נוער במטרה לגרום להם התמכרות לטבק או פניה של חברות מזון, ובמיוחד מזון מעובד לילדים קטנים. לדבר זה יכולות להיות השלכות פוליטיות נרחבות כמו מלחמות לשם "הגנה על דרך החיים האמריקאית" או הכחשת אקלים. דוגמא קלאסית לניסיונות של חברות להתחבר לזהות קיימת של אנשים ולכוון אותה לאזור שנוח לחברות אלה היא קמפיין לפידי החירות שהצליח לשכנע נשים אמריקאיות בתחילת המאה ה-20, כי עישון טבק הוא מעשה פמיניסטי שכן הדבר שובר טאבו שהיה קיים על עישון בקרב נשים.

זהות והצדקת אלימות

קיימות דוגמאות כיצד מוסדות חברתיים הצליחו לשכנע אנשים לתמוך במעשים קיצוניים או במעשי אלימות ומה שנתפס כיום כמעשים לא מוסריים באמצעות השפעה על הזהות שלהם. דוגמה לכך היא השפעת בעלי האחוזות הגדולים בדרום ארצות הברית על רוב הגברים והנשים הלבנים בארצות הברית ובמיוחד בדרום ארצות הברית, לתמוך בעבדות ולראות בה דבר שהוא "רע הכרחי" ואף דבר "טוב" שהוא לכאורה גם לטובת השחורים עצמם. השפעה זו על הזהות- שחורים מול לבנים והדגשת ההבדלים ביניהם - היא כה חזקה עד שהיא נמשכת במשך מאות שנים - גם לאחר ביטול העבדות - לאורך המאה ה-20 - ראו התנועה לזכויות האזרח והתיקון ה-13 (סרט). היא משפיע עד היום על הפוליטיקה והכלכלה של ארצות הברית ודרכה על העולם כולו - לדוגמה כוחם של השמרנים בארצות הברית ותמיכה בטיעונים ליברטריים כדי להצדיק מהלכים נגד שחורים או מקסיקנים.

ניצול אחר של זהות התקיים במסגרת המאבק בין קפיטליזם לבין קומוניזם וסוציאל דמוקרטיה. בעלי אחוזות, אצילים ובהמשך קפיטליסטים ובעלי הון הדגישו בעבר את נושאי הזהות של המעמדות העליונים מול המעמדות העניים יותר. הם השתמשו בהפרדה כזו כדי לאחד כוחות במישור הפוליטי, לחוקק חוקים שנועדו לסייע להם ולהקשות על פועלים וקבוצות עניות לזכות בכוח פוליטי - לדוגמה קביעה שהצבעה במערכת בחירות מותרת רק למי שיש לו רכוש או בית, או קביעה כי איגוד עובדים או שביתה הם מנוגדים לחוק. בהמשך נוצל הדבר על ידי התנועה הקומוניסטית - שבמאה ה-19 הדגישה את המתח בין קפיטליסטים ובעלי הון לבין פועלים פשוטים, עודדה זהות המבוססת על מעמד חברתי וקראה לאיחוד של הפועלים נגד הקפיטליסטים.

דוגמה אחרת לניצול היבטים של זהות ניתנה במאה ה-20 על ידי התנועות הלאומיות, פשיסטיות ונאציות - אלו עודדו זהות עצמית לאומית ששמה את הזהות הלאומית הזו מעל ולפני כל זהות אחרת, ודרשה אחדות לאומית מאחורי מנהיג חזק אחד. התנועה הנאצית (ובמידה מסויימת גם היפנים והאיטלקים) שילבו רעיון זה יחד עם רעיון של זהות אתנית - מוצא גזעי - לפיו הזהות החשובה ביותר היא זו של המוצא הגזעי - הארים - שהם קבוצה אחת וצריכים להיאבק להתפשט לנצל ולהשמיד בני גזעים אחרים וכן לשמור על זהות לאומית-גזעית אחת, לדבוק במנהיג אחד ולהשמיד כוחות בתוך החברה שעלולים לאיים על דבר זה (נניח קומוניסטים גרמנים, הומוסקסואלים, מפגרים וכל מי שחולק על המנהיג או האידאולוגיה הזו מסיבה כלשהי).

לעיתים קרובות יש קשר בין התעקשות על זהות אחת בלבד לבין דרישה להתנהגות קיצונית או תמיכה בעמדות קיצוניות עקב זהות זו או לכל הפחות עיוורון לחשיבות שאנשים מייחסים לזהות בהקשרים אחרים של חייהם. לדוגמה אנשים דתיים שמתעקשים כי הזהות החשובה ביותר היא זהות יהודית ומכחישים חשיבות של זהויות אחרות - נניח זהות לאומית, זהות אוניברסלית או הבדלים בזהות בין גברים לנשים או בין להט"בים לבין סטרייטים. אנשים לאומנים או גזענים עלולים להדגיש זהות זו כדי לעודד פגיעה באחרים תוך שהם מכחישים זהויות הנובעות מדת או תרבות או זהות הנוגעת לאזרחים אוניברסליזם או קשרי משפחה וידידות. ליברליזם צרכני שם דגש על זהות צרכנית אישית וליברטרים מתנגדים ל"אטטיזם" ולזהויות הנוגעות לקבוצות כמו לאום או התחשבות בבני קהילה או אנשים אחרים.

קונפליקטים וזהות

הרבה פעמים זהות נקבעת בגיל צעיר. לעיתים נתקל האדם במידע לפיו כי החברה שהוא משתייך אליה גורמת עוולות שונות לבני אדם אחרים, לבעלי חיים, ואפילו לו עצמו או לבני משפחתו. במקרה כזה נוצר קונפליקט בין הזהות והמחוייבות שהיא יוצרת למוסדות חברתיים, להרגלי חשיבה או לדמויות אהובות, לבין מידע חדש שמורה על פעילות לא מוסרית או פעילות שעלולה לפגוע באדם או בבני משפחתו בחברים שלו או במעגלי התייחסות רחבים יותר - לדוגמה בבני הלאום או הדת שלו. לאנשים רבים קשה לשנות זהות, ולכן מתקיימים היבטים של הכחשת אלימות, הכחשת מדע או פניה לתאוריות קונספירציה כדי לשמר את הזהות ועל תמונת עולם קוהרנטית שבה האדם הוא חלק מהמחנה ה"טוב" או לפחות עושה משהו נורמטיבי שאינו גרוע במיוחד.

דוגמאות רבות להתנגשות בין אמת לבין זהות עצמית מתקיימים בהקשרים של מוסר ובריאות הציבור. בריאות הציבור מתייחסת לצעדים חברתיים שניתן לנקוט כמו הענקת מידע או עיצוב של מרחבים ציבוריים כדי לשפר את הבריאות של אנשים - בצעדים כמו קידום בריאות ורפואה מונעת לדוגמה. במהלך המאה ה-20 התבררו גורמים שונים שהם גורמי סיכון בריאותיים. כך לדוגמה התברר כי עישון מסוכן לבריאות, וכן הניקוטין בטבק ממכר מאד וכי חברות הטבק משווקות את הסיגריות ומוצרי עישון אחרים לאנשים בגיל צעיר מאד - לרוב ילדים - ככי לגרום להתמכרות בגיל צעיר מאד. חברות הטבק פנו בתגובה לאסטרטגיות של הכחשת נזקי העישון, הם הדגישו במסרים שלהם רעיונות לפיהם המעשנים הם בסך הכל אנשים רציונליים שלא עשו לאף אחד שום דבר רע, וכי ברצונם של המעשנים להמשיך לעשן בחופשיות בלי הצקות והטפות מצד "מתנגדי העישון". הן לפני כן והן במהלך קמפיינים אלה חברות הטבק העבירו מסרים שניסו לחבר את העישון של טבק לדברים נורמטיביים חיוביים בחיי האנשים כמו רומנטיקה, ספורט, חיי משפחה, והתרגעות. אנשים רבים שעישנו במשך שנים נקלעו לקונפליקט - שכן מצד אחד הם התרגלו לעשן וראו בעישון הרגל שקיים כל הסביבה החברתית שלהם, ומצד שני הגיע מידע חדש לפיו העישון מסוכן. במשך זמן רב אנשים רבים ביצעו הדחקה עצמית של נזקי העישון ובכל מקרה מעטים גיבשו זהות אחרת - לפיה הם עצמם קורבנות של חברות הטבק, חברות הטבק מכוונות את הפרסום והשיווק שלהם לילדים, וכי הזהות שלהם כהורים ואנשים מוסריים בחברה פרושה שעליהם להתנגד לחברות הטבק ובמיוחד למאמצים שלהם לגרום לעוד דור של אנשים לעשן.

תומכי אוניברסליזם עלולים שלא להבין את הרגישות של אנשים החרדים לזהות הדתית, מסורתית או האתנית או הלאומית שלהם - לפחד שזו תעלם בגלל לחצים כלל עולמיים או בליל של השפעות סותרות ומגוונות. ליברלים של זכויות אדם ופרוגרסיבים מודרניים, עלולים להדגיש מאד את הנושאים של זהות אישית - לדוגמה זהות מגדרית, זהות מינית, וזהות אישית בהקשרים אחרים - ובכך לפרום או לאיים על נושאי זהות לאומית או דתית, דבר זה גם יכול ליצור עיוורון בפני בעיות חברתיות הקשורות במעמד חברתי, מעמד כלכלי, אי שוויון כלכלי, אי שוויון פוליטי (שאינו בהכרח נובע מהבדלים של זהות אישית) ונושאים כמו צדק חברתי או קיימות. דברים אלה מהווים רקע חשוב למתחים בין שמאל וימין בפוליטיקה והדגשת היבטים של דיכוטומיה פוליטית - הטענות וההרגשה לפיה קיימת רק שתי אפשרויות פוליטיות. אנשים המקדמים שינוי חברתי כמו בזרמים של סוציאליזם, פרוגרסיבים, זכויות בעלי חיים או קיימות לעיתים עיוורים לחשיבות של זהות בהקשרים של דת, לאום, צריכה, מעמד מקצועי או מעמד כלכלי. אנשים ממעמד חברתי גבוה ו/או אנשים במקצועות חזקים כלכלית, מעמד בינים גבוה וכן עשירים וכן ליברלים וליברטנים תכופות מתייחסים לזהות אוניברסלית ולמעמד החברתי -כלכלי שלהם ונוטים לזלזל ולא להבין היבטים של זהות מקומית, שבטית, דתית, קהילתית, או לאומית ומתעלמים מכך שלעיתים קרובות זהות כזו מייצרת רשת תמיכה ומעין "ביטוח חברתי" עבור אנשים ברשתות של עזרה הדדית וכן כמוסדות חברתיים שנועדו להגן על מוצרים ציבוריים כמו אמון או סולידריות.

בעברית יש קשר לשוני בין המילה זהות לבין המלה "הזדהות" ויש קשרים חשובים בין זהות לבין היכולת לגלות אמפתיה לגבי קבוצות של אחרים. קיימים תהליכים של הרחבת המוסר שבהם תחושת הזהות מתרחבת - מזהות של שבט, לזהות של מדינה ועבור לזהות של אוניברסליות אנושית ואף זהות עם יצורים חיים אחרים - ומתוך זהות זו יש החלה של עקרונות מוסר על קבוצות גדולות יותר. לדוגמה זכויות לנשים, זכויות לשחורים, זכויות לעמים ילידים, זכויות לבעלי חיים, זכויות טבע, זכויות לאנשים בדור הבא - צדק בין דורי. עם זאת זהות כדו היא לרוב "דלילה" יותר לעומת זהות עם קבוצות קטנות יותר עקב הקושי לקיים קשרי קהילה והכרות עם מספר רב של אנשים והקושי לקיים ערבות הדדית עם חלק מהגורמים (לדוגמה אנשים במדינות אחרות, אנשים בדור הבא, בעלי חיים).

קיימות וזהות

בהקשרים של קיימות לזהות יש השלכות עצומות. זרמי מחשבה כמו שמרנות, ליברליזם או קפיטליזם עשויים לשכנע אנשים במיתוסים אנטי סביבתיים שונים כמו זה שהמין האנושי יכול לגדול עוד ועוד ולא תהיה לכך כל השלכה על החיים. תרבות הצריכה משכנעת אנשים כי צריכה של עוד ועוד מוצרים ושירותים היא דבר שאין לו כל השלכה פוליטית, חברתית או סביבתית וכי היא תמיד דבר חיובי ומחנכת להתעלם מכל מחזור חיי המוצר או לגרום לפצלת - סתירה בין ערכים שונים, סתירה בין התנהגות למחשבות או בין סוגי פעולות שונות - לדוגמה תמיכה בקיימות אבל תרומה משמעותית לטביעת רגל אקולוגית כמו צריכת מוצרים מהחי, נסיעה במכונית או טיסות רבות לחו"ל. זהות לאומית אתנית או דתית יכולה לסייע לאנשים לשתף פעולה (עם אנשים מזהות דומה) אבל גם עלולה להקשות על שיתופי פעולה על ידי אי הסכמות בין מדינות ובמיוחד מיקוד של פוליטיקאים בנושאים כמו "גאווה לאומית" וטקסים לאומיים על חשבון מיקוד באיומים כלל עולמיים כמו משבר האקלים או בעיות אחרות. ניצול הזהות על ידי פוליטיקאים עלול להוביל למלחמות שחלקן עלול לסכן את כל האנושות.

ראו גם

קישורים חיצוניים

  • זהות בוויקיפדיה העברית
  • זהות באנציקלופדיה של הרעיונות