יוזמת הטרנזישן

מתוך אקו-ויקי, מקום מפגש בנושאי אקולוגיה, חברה וכלכלה.
(הופנה מהדף טרזישן ישראל)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

יוזמת הטרנזישן או Transition Initiative (שהתחילה את דרכה כ-Transition Town) היא התארגנות קהילתית ליצירת שינוי מקומי העוסק באורחות החיים בעולמנו המשתנה. או במילים אחרות, חבורה של אנשים טובים, שמתאספים במקום מסויים, ומחליטים לפעול ביחד כדי לקדם את החוסן של המקום הזה בעיתות שינוי וחוסר וודאות אלו.

ברור למדי שאנו חיים בעידן של שינויים מרחיקי לכת: מגמת שינוי האקלים והצורך להפחית באופן משמעותי את פליטות הפחמן, סוף עידן האנרגיה הזולה, המשברים הכלכליים שמתפתחים בעולם, דפוסי צריכת משאבי כדור הארץ הנצלניים והעובדה שהתנתקנו אחד מהשני ומהמשמעות של החיבור הקהילתי. לרבים מתעוררת התחושה שמשהו לא בדיוק כשורה ושעלינו לשנות את הדרך בה אנו חיים ולחיות יותר בתוך המגבלות והמשאבים שיש לנו. אחת התובנות המרכזיות ביוזמת הטרנזישן היא שעידן האנרגיה הזולה אפשר לנו ולכלכלה לעשות את הכל בקנה מידה גדול ומהיר. ככל שאנחנו עוזבים את עידן האנרגיה הזולה, כך יש צורך לצמצם בחזרה את קנה המידה של הדברים שאנחנו עושים, והמקומי והאזורי מתגלים כפתרון מוצלח להרבה מהבעיות שאיתן אנו מתמודדים.

יוזמת הטרנזישן מחברת בין אנשים, פועלת לחיזוק ובנייה מחדש של קהילות, עוסקת בהעלאת המודעות למשברים וההזדמנויות של תקופתנו, מחזקת כלכלה מקומית ויזמות של כלכלה חלופית, יוצרת שיתופי פעולה, מקדמת גידול מזון מקומי, תמיכה ביצירת אנרגיה מקומית וחסכון באנרגיה, ופועלת לשיפור איכות החיים.

לכן, עלינו להיעזר ביצירתיות האנושית והידע שצברנו כמפתח להצלחה במשימה הזו, ולהגביר את החוסן (Resilience) כמפתח להתמודדות. לצורך כך, יש חשיבות לפעולה אזרחית שאיננה ממתינה לשינוי מדיניות מלמעלה אלא לוקחת אחריות ועשייה פרו-אקטיבית שתאפשר לקהילה ליצור עתיד מיטיב ומתחשב במגבלות משאבי הסביבה. פעילי היוזמה מתייחסים אליה כאל ניסוי חברתי ענק, של למידה תוך כדי עשייה. העשייה הקהילתית, המשותפת, נותנת כוח ותמיכה הדדית, מלמדת אותנו לעבוד ביחד, ומאיצה את שינוי המדיניות כאשר נבחרי הציבור רואים כי טוב.

וחשוב לזכור, שיוזמות הטרנזישן עוסקת בך ובי, ובאנשים שנהנים ביחד וחוגגים את העשייה המבורכת שלהם.

החידושים של יוזמת הטרנזישן

  • מודל הטרנזישן הוא אינטגרטיבי והוליסטי ושם דגש על קהילה, מקומיות ובניית החוסן.
  • המודל עוסק ביצירת חזון עתיד חיובי ובחיפוש דרכים להוציא אותו לפועל. זהו יסוד מארגן ומחבר בין יוזמות ופעולות קיימות ויצירת ראייה רחבה וארוכת טווח.
  • השינויים שאנחנו צריכים לחולל ישפיעו גם עלינו באופן אישי (Inner Transition - תהליכי שינוי פנימי) ועל הקבוצה, ולכן יש דגש רב על התהליך פנימי שעוברים הפעילים, ועל התהליכים הקבוצתיים והתמיכה ההדדית שהקבוצה מספקת.

הפעילות ביוזמות משלבות עבודה בשלושת הרמות של Heart, Head, Hand, ובכך עוזרות לתמוך בתהליכי השינוי וליצור איזון בר-קיימא.

  • יוזמות הטרנזישן מכוונות לפרויקטים, לעשייה חיובית ומזמינה, ולקידום שיתופי פעולה (להבדיל מהתנגדות ומחאה).

ליוזמה אלמנט של ארגון עצמי ויכולת לשכפול והתאמה לייחודיות של כל מקום. שיטת ההפצה היא "ויראלית" ב"מקור פתוח".

  • היוזמות מחוברות ברשת עולמית שעוזרת לפתח את המודל ולקיים למידה הדדית מהניסיונות, ההצלחות והכישלונות אחד של השני, ויוצרת תחושת תמיכה וערבות הדדית.

ראו גם

קישורים חיצוניים