לקטות

מתוך אקו-ויקי, מקום מפגש בנושאי אקולוגיה, חברה וכלכלה.
(הופנה מהדף ליקוט)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

לקטות או ליקוט (באנגלית: Food-gathering) היא השגת מזון הגדל בר בשטח. במשך כ-7 מיליון שנים, עד לפני כ-13,000 שנה ותחילת המהפכה החקלאית, כל בני האדם חיו בשבטים של ציידים-לקטים, כך שלקטות וציד היו צורות השגת המזון הנפוצות במשך רוב תקופת האנושות.

היסטוריה

Postscript-viewer-shaded.png ערכים מורחבים – המהפכה הנאוליתית, רובים חיידקים ופלדה

מבחינת ערך קלורי בתזונה, לחקלאות יתרון משמעותי על פני הלקטות בכך שאותו גודל שטח יכול לכלכל כמות גבוהה יותר של אנשים. כך לדוגמה ניו-גינאה היא בעלת שטח שהוא כעשירית משטחה של אוסטרליה, אבל מספר האנשים שגרו בה בשבטים חקלאיים, עלה על מספרם של האבוריג'ינים שחיו באוסטרליה בחבורות של ציידים-לקטים. עם זאת, כפי שמוסבר בספר רובים חיידקים ופלדה חלק מהמקומות, כמו אוסטרליה מתאימים הרבה יותר לצייד-ליקוט מאשר לחקלאות. בטכנולוגיות הזמינות להם ובזני החקלאות שהיו זמינים להם חקלאות לא התפתחה באוסטרליה בגלל אי התאמתה לתנאי היבשת.

החקלאות גם שינתה דפוסים רבים של חיי האדם והובילה להתפתחות של שבטים ולאחר מכן נגידויות ומדינות. צורות תרבות אלו, היו בעלות כוח ארגוני, צבאי, טכנולוגי ומספרי גדולים יותר יחסית לחברות של הציידים לקטים, והם כבשו, דחקו או השמידו עמים של ציידים לקטים והשתלטו על שטחיהם לצורך שימוש לחקלאות ולהקמת יישובי קבע. על פי מחקרים אנתרופולוגיים עדכניים, מבחינות רבות כמו שעות עבודה ליום, מתח נפשי או תמיכה חברתית, לא ברור כי איכות החיים בחברה החקלאית או בחברות המתועשות משופרת יחסית לחיים בחברות הציידים לקטים, אם כי בחברות מודרניות יש יתרונות כמו תוחלת חיים גבוהה יותר, תמותת ילדים נמוכה בהרבה, טכנולוגיה מתקדמת וכו'.

לקטים כיום

בעולם המודרני קיימים מדרכי לקטות אשר שומרים ומלמדים כישורי ליקוט לשם הכרות עם הטבע, פשטות מרצון, העצמה ושמירה על כישורים קדם.

בישראל פועלת קבוצה המקיימת טיולי לקטות מאז שנת 2007. כמו כן קיימים טיולי לקטות למשפחות והדרכות לקטות קצרות על ידי שומרי הגן.

ספרים

  • צמחי בר למאכל‏ אורי מאיר-צ'יזיק. הוצאת 'מפה'. כולל מתכונים, עונות ליקוט, מסלולי ליקוט ועצות לזיהוי הצמחים.
  • ילקוט הצמחים נסים קריספיל. הוצאת כנה.
  • מדריך מפה לצמחי ישראל. הוצאת 'מפה'.
  • צמחי בר ראויים למאכל, אמוץ דפני. הוצאת החברה להגנת הטבע. ספר ישן עם פירוט צמחי הבר המקומיים שאפשר לאכול. הספר אינו עומד בפני עצמו, צריך בנוסף אליו מגדיר צמחים.
  • אנציקלופדית החי והצומח של ארץ ישראל. להכרה כללית של החי והצומח בישראל.

ראו גם

קישורים חיצוניים

לקטות בישראל

מידע על צמחים וצמחי מאכל