מגוון

מתוך אקו-ויקי, מקום מפגש בנושאי אקולוגיה, חברה וכלכלה.
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

400px-P ktip.svg.png זהו מושג בסיסי בכלכלה בת-קיימא

מגוון (באנגלית: Diversity) או רבגוניות היא תכונה של מערכות מורכבות שמתאר את מידת אי-ההומוגניות של מערכת. עד כמה שונים הגורמים השונים בתוך מערכת זה מזה. מגוון יכול להיות גם ערך חברתי - עד כמה התרבות מודעת למגוון שיש בה (מגוון חברתי, וסוגים אחרים של מגוון).

דוגמאות למגוון

דוגמה למגוון הוא מגוון מינים (Species diversity) מתאר את הקשר בין מספר המינים במערכת אקולוגית נתונה ואת השכיחות ויחסי הפיזור בין המינים ובין היבטים אחרים של המערכת כמו חוסן של המערכת האקולוגי. לשם קביעה של מגוון המינים משקללים על פי רוב את הפרמטרים הבאים: מספר המינים, מספר הפרטים המוחלט והיחסי של כל מין ומין ופיזור הפרטים בשטח הנתון. יש מספר גדול של שיטות מקובלות לחישוב מגוון המינים.

היבט דומה של מגוון הוא מגוון גנטי - מגוון זה יכול להיות בין מינים שונים, אבל משתמשים בו בדרך כלל בהקשר של המגוון בתוך המין עצמו. עבור מינים רבים של יצורים חיים יש חשיבות רבה לשמור על מגוון גנטי כדי לאפשר שונות באוכלוסייה שתאפשר התמודדות על תנאי סביבה משתנים. זו הסיבה היסודית לרבייה מינית ביצורים רב-תאיים (כמו צמחים, בעלי חיים ועוד). לכאורה רבייה מינית היא חסרון שכן חצי מהפרטים של המין (הזכרים) אינם יכולים להביא צאצאים והם מכלים משאבים חיוניים שלא עומדים לרשות הדור הבא. כמו כן יש צורך במאמצים רבים למצוא את בן הזוג הנכון ודבר זה דורש אנרגיה ומשאבים מצד כל הפרטים. פתרון פשוט וחסכוני הרבה יותר לרבייה יש ביצורים חד-תאיים (ואצל חלק מהיצורים הרב תאיים) של רביה אל-מינית. החיסרון של פתרון זה הוא שיש הומוגניות רבה יותר של הצאצאים והמגוון הגנטי הוא נמוך יותר. דבר זה מקשה על הסתגלות לסביבות חדשות או לתנאים חדשים (כולל מחלות חדשות). לדוגמה הנאצים חלמו על הקמת "האדם העליון", "ארי" שיהיה לבן-עור, בלונדיני עם עיניים כחולות, גבוה ושרירי. תכונות אלה נתפסו כ"עליונות. אבל אם כל האוכלוסייה היא בעל תכונה אחת (לדוגמה כולם בלונדינים) פירוש הדבר הגבלה של המגוון הגנטי ודבר זה עלול להיות מגבלה בתנאים שונים. לדוגמה אנשים עם עור בהיר מתקשים יותר לחיות באיזורים כמו אפריקה שבהם קרינת השמש חזקה יותר, שבה עור כהה הוא יתרון אבולוציוני מפני כוויות, ומגן מפני סרטן העור. לעומת זאת אנשים בעלי עור כהה מתקשים יותר לחיות באיזורים צפוניים בגלל קושי לייצר ויטמין די שתלוי בכמות החשיפה לשמש ובעור בהיר. יצורים גדולים (בבני אדם - גבוהים), שריריים צורכים יותר אנרגיה ולכן יתקשו יותר לשרוד בתקופות של מזון מועט. אפילו מוח גדול הוא לא רק יתרון אבולוציוני אלא גם מגבלה - הוא יכול להוות בעיה בלידה והוא צורך כמות גדולה יותר של מזון.

מגוון גנטי מתייחס לא רק למיון האנושי אלא גם בהקשרים של מינים אחרים. בחקלאות בת קיימא ופרמקלצ'ר יש דגש על מגוון בחקלאות של מיני גידולים שונים ושילוב של צמחים שונים - חלק מהצמחים מספיק מזונות שונים וחלק מהצמחים מספקים שירותים שונים לצמחי המאכל כמו שירותי דחייה של מזיקים, הגנה מפני רוח, ייצוב הקרקע ועוד. חשיבות המגוון בחקלאות היא גם כדי לפתח עמידות ויתרות נגד מחלות ובעלי חיים. בחקלאות תעשייתית לעומת זאת מקובל מאוד לגדל מונוקולטורה - גידול אחד בלבד בשדות ענק. הדבר קל יותר לטיפול תעשייתי אבל גורם לבעיות שונות כמו ריקון חומרי הזנה מהקרקע ורגישות למזיקים. מקרה קיצוני שנובע מחוסר מגוון הגנטי בחקלאות הוא רעב תפוחי האדמה באירלנד שגרם לעוני, גלות ומוות של מיליוני אירים במאה ה-18. כיום האנושות תלויה בעיקר ב-3 דגנים - אורז, חיטה ותירס ודבר זה יוצר נקודת תורפה לאנושות, דבר שתואר בספר מדע בדיוני ככלות העשב.

לגבי האדם ומינים אחרים של אוכלי-כל, יש חשיבות למגוון במזון. הגיוון במאכלים יוצר אפשרויות של איזון וקבלת חומצות-אמינו שונות ואבות מזון שונים ממגוון גדול של קומבינציות. שיטה פשוטה אחת להבטיח מגוון במזון היא לאכול ירקות מצבעים שונים. חוקרי תזונה מציינים כי לגבי רוב המזונות כאשר אנחנו אוכלים מזון חדש שטעים לנו אנחנו מתלהבים ורוצים לאכול אותו שוב, אבל אם נאכל אותו עוד ועוד נתרגל אליו והוא ימאס עלינו (לדבר זה יש יוצאים מהכלל כמו צריכת סוכר בכמות גדולה). חוקרי התפתחות האדם טוענים כי היותו אוכל-כל (אומינבור) סיפקה תרומה חשובה להתפתחות הכישורים שכליים של המין האנושי. היות ואוכל כל צריך לזכור אילו מאכלים מזיקים ואילו אכילים, ולהכיר באופן זה מאות ולפעמים אלפי סוגים שונים של צמחים, פטריות, ובעלי חיים. דוגמה לכך מופיעה בספר רובים חיידקים ופלדה מאת ג'ארד דיימונד וב-דילמת השפע מאת מייקל פולאן.

דוגמאות נוספות למגוון הן מגוון אתני, מגוון דתי, מגוון תרבותי. מגוון תרבותי - קיום של תרבות תרבויות שונות שחיות באותו מקום - לדוגמה המגוון הגדול של תרבויות ואמונות שקיים בהודו. יש הטוענים כי דבר זה מגביר את האינטליגנציה שכן מגיל צעיר אדם צריך להסתגל לאנשים שונים ממנו במראה ובמחשבה וכך לפתח הרגלי חשיבה שונים. לעומת זאת בהיבטים כלכליים מסויימים העדר מגוון תרבותי ואתני - כמו במדינות סקנדינביה, מקל על היבטים של תחזוקת מוצר ציבורי והדגשת השותפות בחברה - יש טענה כי המודל הנורדי מתאפשר בגלל שמדובר בחברה מאוד הומוגנית מבחינה דתית תרבותית ואתנית. מגוון תרבותי וחברתי ואתני לא יוצר רק עושר תרבותי אלא גם עלול לתרום למתחים בין קהילות שונות - בדומה למצב במדינות הבלקן, במזרח התיכון (לדוגמה בישראל, לבנון, סוריה), וכן בארצות הברית או בהגירת מוסלמים ערבים ואפריקאים אל מדינות אירופה. אי-קבלה של המגוון התרבותי יוצרת מתחים רבים. האו"ם מציין כי שלושה רבעים מתוך הסכסוכים המדיניים בעולם הם בעלי מימד תרבותי. [2]

היבט אחד חשוב של מגוון תרבותי הוא מגוון של שפות - בעולם קיימות מעל 6,000 שפות שונות שהתפתחו במשך השנים. המגוון הזה מאפשר מחקר של התפתחות הלשון האנושית - בעיקר בהיבטים של תחביר, כמו כן הדמיון וההתפתחות של מילים מלמדים אותנו על היסטוריה משותפת, על נדידה של רעיונות ואנשים וכן על אבולוציה של טכנולוגיות הקשורות בשפה כמו כתב, דפוס או ספרים. בשפות שונות קיימות גם מילים וביטויים המבטאים רעיונות פילוסופיים שלא תמיד קיימים בשפות אחרות. בנוסף לשפות מדוברות יש גם שפות מקצועיות - של רופאים, מדענים מענפים שונים, ובעלי מקצוע שונים שמאפשרים להן לתקשר זה עם זה ולבטא רעיונות בצורה מדוייקת ותמציתית יותר.

היבטים נוספים של מגוון נוגעים לערבוב בין אוכלוסיות של אנשים בעלי הכנסות שונות - ערבוב וחיים משותפים (ולא נפרדים) של עשירים ועניים. מגוון של גילאים בשכונות (ילדים, נערים, צעירים, בעלי משפחות וזקנים), מגוון של דעות פוליטיות בתקשורת ובמערכת הפוליטית, מגוון של דעות ביחס לתחומי מחקר, מגוון של מקצועות במחקר המדעי, עירוב של שימושי קרקע בעיר או שכונה מסויימת - עירוב של מסחר, שירותים ומגורים.

היבט נוסף הוא מגוון טכנולוגי - אילו סוגי טכנולוגיות נמצאות במקום מסויים ועד כמה טכנולוגיות אלה מגוונות מבחינת חומרים, שיטות ייצור, פניה לקהלים שונים ועוד - לדוגמה אחד הסימנים של בגרות של טכנולוגיה מסויימת היא הקיום של מגוון בתוכה כך שהיא מתאימה לקהלים שונים בעלי צרכים וטעמים שונים. לדוגמה בתחילת הייצור התעשייתי של מכוניות אמר הנרי פורד - אני יכול לייצר מכונית בכל צבע בתנאי שהוא שחור. בהמשך התאפשר ייצור מכוניות בצבעים שונים. מכוניות כיום הן בעלות דגמים שונים בהתאם לצרכים - "מכונית משפחתית" שמיועדת להסיע 2 הורים ועד 3 ילדים, מכוניות מיני-וואן למשפחות גדולות, מכוניות שטח, מכוניות מהירות, טנדרים, מכוניות עירוניות קטנות המקלות על חניה וחסכונית בדלק, מכוניות יוקרה לאנשים שרוצים להפגין עוצמה ועושר, מכוניות שמתאימות למזג אוויר חם (מצויידות במזגן לדוגמה). גם באופניים קיים מגוון - אופני כביש, אופני שטח, אופני עיר, אופני נשים, אופניים לשם תובלה באופניים ועוד.

מתח בין מגוון לבין ערכים ותכונות אחרות

מגוון עומד במתח עם תכונה אחרת של הומוגניות או שוויון. כך, אם מקבלים את הטענה שמגוון מסייע למערכת לשמור על חיוניות ועל יציבות, עולה החשד כי לאי-שוויון כלכלי, לפחות עד רמה מסויימת, יכול להיות היבט של הגדלת המגוון ולכן להגדלת החיוניות או היציבות של מערכת. דוגמה לטענות בדבר חשיבות המגוון קיימות בעירוניות מתחדשת שם יש חשיבות לעירוב אוכלוסיות בגילאים שונים, בעלות הכנסות שונות, עירוב של בתים במצבי תחזוקה שונים ועירוב שימושי קרקע.

מצד שני, מגוון גדול מידי יוצר הקטנה של הומוגניות. להומוגניות יכול להיות תפקידים חשובים בהקשרים של יעילות אנרגטית של מערכת, קלות הפעלה ועלויות עסקה נמוכות. לדוגמה המעבר מסחר חליפין לכסף, אפשר מתווך יחיד והומוגני והקל מאוד על קיום של מסחר. המעבר מכסף בשקי שעורה או כסף במטילי מתכת לכסף שמיוצג על ידי מטבעות הומוגניים הקל גם הוא על קיום של מסחר (אם כי גרר השפעות אחרות כמו ניסיונות של מניפולציה). חברות גדולות וצבאות מנסות לעיתים קרובות לצמצם את מגוון הטכנולוגית שיש בהן כדי להקל על תחזוקה ועל קישוריות בין טכנולוגיות.

במערכות אקולוגיות רבגוניות מתקיימת הודות למספר תכונות. התכונות החשובות לקיום מגוון הן ראשית קיומן של מוטציות. דבר שמגדיל מאוד את הרבגוניות הוא רבייה מינית שגורמת לכך שכל צאצא הוא ערבוב ייחודי של תכונות מ-2 ההורים. היות ורבייה מינית היא דבר שכרוך במאמצים רבים ובבזבוז משאבים משמעותי (מציאת בן זוג מתאים, חוסר היכולת להתרבות באופן עצמי, והמשאבים הנדרשים כדי לקיים זכרים) יש לשאר שרבייה מינית, והמגוון שהיא יוצרת כרוכה גם ביתרונות משמעותיים. יתרון אחד למגוון הוא יתרון לנדירות. אם טורף או טפיל לדוגמה נוגים לתקוף את הטרף שלהם בצורה מסויימת, התנהגות נדירה כלשהי יכולה לסייע להציל חלק מהאוכלוסייה, כך אצל חלק מבני האדם יש עמידות למחלות שונות. היבט דומה של יתרון לרב גוניות הוא ניצול נישה אקולוגית חלקיות על ידי חלק מהפרטים במין שיש להן תכונות נדירות.

חנות ירקות ופירות בפריז. מצד אחד יש בתמונה מגוון של פירות וירקות, עם זאת למרות העושר היחסי, המוצג לעין הצרכן, כמות המינים שנמכרים לצרכנים היא קטנה למדי לעומת מגוון המזונות שיש בקרב ציידים לקטים, או מגוון צמחי החקלאות שיש בעולם. השיווק היפה, חלק מתרבות הצריכה יכול להסתיר בעיות של מונוקולטורה (גידול יחיד) וכן שימוש באותן שיטות לטיפול בכל החקלאות.

שילוב של מגוון ואחידות

במערכות מורכבות רבות יש אפשרות להגיע לתוצאות מורכבות ומעניינות על ידי שילוב של סדר ואחידות יחד עם מגוון.

דוגמה לכך הן אבני לגו. מצד אחד לרוב אבני הלגו אותם מנגנוני שילוב והתאמה שמפשר לחבר אותן זו לזו. ומצד שני יש מגוון של צבעים גדלים וצורות של אבני הלגו וזה מאפשר לבנות מהן מגוון גדול מאוד של מבנים ומכונות.

כימיה היא דוגמה של מורכבות הנוצרת על ידי שילוב של אחידות ומגוון. יש מעט יותר מאשר 100 בסיסים כימיים. ואף פחות מזה אם מסתכלים על יסודות נפוצים כמו פחמן, מימן וחמצן. בדומה לאבני לגו, היסודות הם בעלי תכונות דומות בחלק מהתכונות, ויש להן תכונות אחרות שמשתנות בין יסוד ליסוד. בגלל מבנה האטום ניתן לצרף בדרך כלל כמה אטומים מסוגים שונים ליצירת מולקולות. בכימיה רגילה עוסקים במולקולות קטנות בדרך כלל שמרכיבה כמה אלפי תרכובות שונות. לעומת זאת בכימיה אורגנית ניתן לשלב פחמן, מימן וכן חמצן, גופרית ויסודות אחרים ליצירת מולקולות גדולות ומורכבות, ודבר זה מאפשר ליצור עשרות אלפי סוגים של מולקולות בכימיה אורגנית.

שילוב מעניין נוסף בין מגוון לבין אחידות קיים ב-DNA. מצד אחד כל הגנום בנוי מ-4 בסיסים בלבד - זהו היסוד המשותף לכלל היצורים החיים בכדור הארץ. כל בסיס יכול לשבת ליד כל בסיס אחר. באמצעות צרופים של 4 בסיסים בסדר שונה, ניתן להגיע למספר גדול מאוד של גנים - יחידה של כמה מאות או כמה אלפי בסיסים בסדר מסויים מהווה גן - שמתאים לתכונה כלשהי בתא או בגוף.

בקרב היצורים החיים יש מגוון של כמה מיליוני גנים, דבר זה הוא מגוון למדי, אבל זו כמות קטנה מאוד לעומת כל הקומבינציות האפשריות של בסיסים. (אם ליצור יש גנום שבנוי מ-2 גנים בלבד, שכל אחד מהם בנוי מ-100 בסיסים, נקבל שמספר האפשרויות הכולל לסידורים של הבסיסים הוא 4 בחזקת 200 אפשרויות - זהו מספר גדול מאוד- הרבה יותר מאשר סך כל האטומים ביקום הנצפה [1]. במילים אחרות מאגר הגנים הקיים בקרב יצורים חיים הוא מוגבל והומוגני למדי. בנוסף יש גם גנים רבים שמשותפים כמעט לכל בעלי החיים (לדוגמה גן לפרוק של מולקולות אגירת אנרגיה בתא - ATP) והשינוי בגנים אלה הוא נמוך מאוד. המגוון הגדול של בעלי חיים, הצמחים, חיידקים ועוד יצורים חיים, מושג על ידי תת קבוצה של אותם גנים, כאשר חלקים גדולים מתוך הגנום הם משותפים לבעלי חיים שונים למדי.

מוזיקה היא עוד הדגמה של דבר מעניין, או מערכת מורכבת, המושג על ידי שילוב של הומוגניות ומגוון. בכלי נגינה נתון יש אופי של הצליל שאינו משתנה (לדוגמה כינור, חליל) ויש מספר מוגבל של תווים שניתן לנגן. שילובים שונים של התווים בזה אחר זה מאפשרים מגוון גדול של מנגינות. אלו מהוות רק חלק קטן מאוד מסך הקומבינציות האפשרויות של תווים.

גם כתב ושפה מייצגים שילוב של מגוון ושל אחידות. מצד אחד יש בשפות רבות מגוון מוגבל של אותיות וסימנים, כלומר מגוון קטן למדי, מתוך קבוצה של זו כמה עשרות סמלים ניתן לייצר כמה עשרות אלפי מילים שונות שיש בשפה אנושית. זו רק כמות קטנה מתוך סך הצירופים האפשריים של אותיות (באמצעות צרוף של 5 אותיות מהאלפבית העברי בן 22 אותיות ניתן להכין לייצר מעל 5 מיליון מילים שונות). באמצעות המילים הללו שהן שוב דוגמה לאחידות. מתוך צרוף של מילים אלה מייצרים סיפורים ומידע בכמות של מאות מיליארדי מסמכים, בכל נושא שבעולם.

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ יש כ-10 בחזקת 80 אטומים ביקום הנצפה [1]
מערכות מורכבות

מושגי יסוד: הוליזם - שיווי משקל - תהליך - אנטרופיה - אקסרגיה - החוק השני של התרמודינמיקה - מידע - ארגון עצמי - הגחה - לולאת משוב - תהליך בלתי הפיך - עמידות - חשל - גידול מעריכי - תגובת יתר

מערכות, מודלים וגישות: מערכת מורכבת - מערכת מפזרת - מודל מבוסס סוכנים - מערכת מורכבת אדפטיבית - חשיבה מערכתית - דינמיקה של מערכות - תורת המידע - כלכלה אבולוציונית - כלכלת מורכבות - שיטת המערכות הרכות

מערכות ואקולוגיה: תהליך ארוך טווח - מחזור ביוגאוכימי - חוק המינימום של ליביג - פרדוקס ג'בונס - עקרון ההספק המקסימלי - הולון - אנרגיה גלומה - שירותי המערכת האקולוגית - ייצור ראשוני - מטבוליזם

ספרים ומאמרים: ספינת החלל כדור הארץ - גבולות לצמיחה - מעבר לגבולות - חוק האנטרופיה והתהליך הכלכלי - תריסר נקודות מינוף להתערבות במערכת - דינמיקת מערכות פוגשת את העיתונות - עיצוב כלכלה הוליסטית לעולם בר קיימא

אישים, הוגים וארגונים: דונאלה מדווז - ניקולס ג'ורג'סקיו-רוגן - האווארד ת. אודום - דיוויד בוהם - איליה פריגוז'ין - מכון סנטה פה