מערכת הבריאות בישראל

מתוך אקו-ויקי, מקום מפגש בנושאי אקולוגיה, חברה וכלכלה.
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

מערכת הבריאות בישראל היא אוסף המוסדות המספקים שירותי בריאות ורפואה במדינת ישראל. המערכת מורכבת ממספר קטן יחסית של ארגונים גדולים והיא, בעיקרה, מערכת בריאות ציבורית, המבוססת על כספי מסים ותקצוב ממשלתי. מערכת הבריאות בישראל צברה ברבות השנים הישגים רבים בתחומי הרפואה והמחקר הרפואי, בריאות הציבור ונגישות הציבור לשירותי הבריאות. מערכת בריאות היא התארגנות של אנשים, מוסדות ומשאבים במטרה לספק שירותים של בריאות הציבור, קידום בריאות ורפואה לציבור.

מערכת הבריאות בישראל דורגה בשנת 2000 במקום ה-28 מתוך 190 על פי ארגון הבריאות העולמי, לפני מדינות שנחשבות למפותחות, כגון קנדה, פינלנד, דנמרק וארצות הברית אך אחרי מדינות כגון עומאן, סעודיה, איחוד האמירויות וקולומביה.

ברחבי העולם קיימים מודלים מגוונים למערכות בריאות. יש כאלו המבוססים על השוק החופשי, ומנגד כאלו המאורגנים על ידי ממשלות, איגודי עובדים, ארגוני צדקה, ארגוני דת, ארגוני החברה האזרחית ועוד ארגונים המתואמים לענות לצרכים הרפואיים של קבוצות אוכלוסייה מסוימות. ארגונה של מערכת אספקת שירותי בריאות ורפואה אינו נוצר בדרך מהפכנית אלא בדרך של תהליך התפתחות.

מערכת הבריאות בישראל נחשבה, ועדיין נחשבת כאחת מן הטובות בעולם; השוואות בינלאומיות של ארגון הבריאות העולמי מצאו כי תוחלת החיים של תושבי ישראל היא בין הגבוהות בעולם ודבר זה לא יכול להתקיים עם מערכת בריאות גרועה, גם אין זה מעיד על מידת האושר של המטופלים. על-פי דו"ח משנת 2016 של ארגון הבריאות העולמי, ישראל הייתה מדורגת במקום השמיני בעולם בתוחלת החיים הממוצעת בלידה, עם תוחלת חיים כללית (גברים ונשים) של 82.5 שנים. התוחלת לגברים היא של 80.7, ושל נשים - 84.2. [1]

בדומה למדינות מערביות אחרות, תוחלת החיים בישראל היא במגמת עליה, בקרב גברים ונשים כאחד. בין שנת 2000 ל-2016 תוחלת החיים הממוצעת בישראל עלתה ב-4 שנים (בקרב גברים הייתה עליה מעט יותר חזקה). [2] עם זאת קיימת האטה בקצב עליית תוחלת החיים הממוצעת. בשנים 2000-2010 התוספת לתוחלת החיים בישראל עמדה על כשנה אחת בכל 2.5 שנים שחלפו. לעומת זאת בתקופה 2010 ועד 2016 הואט קצב עליית תוחלת החיים, לעליה של חצי שנה בתוחלת החיים ב-5 שנים. [2] דבר זה לא מעיד בהכרח על בעיה במערכת הבריאות - ככל שעולה גיל האוכלוסייה קשה יותר להאריך את תוחלת החיים.

יחד עם זאת קיימות גם בעיות שונות במערכת הבריאות. נתונים על מערכת הבריאות בישראל חושפים בעיות שונות כמו שחיקה נפשית של רופאים, רפואה מתגוננת, עליה בהמתנה בתורים ועוד. בשנים האחרונות ובית שאת מאמצע שנת 2018, מתגברות הערכות של גורמים בכירים בתוך מערכת הבריאות ושל כלכלנים על משבר במערכת ועל המשך התדרדרות מערכת הבריאות בישראל.

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

ישראל

נושאים: אוכלוסיית ישראל - משאבי טבע בישראל - משק האנרגיה בישראל - גז טבעי בישראל - משק המים בישראל - חקלאות בישראל - כלכלת ישראל - חוק ההסדרים - לובי פוליטי בישראל - משפחות ההון בישראל - הפרטה בישראל - אי שוויון בישראל - בנקאות בישראל - פנסיה בישראל - תחבורה בישראל - תחבורה ציבורית בישראל - פרבור בישראל - זיהום מים בישראל - זיהום אוויר בישראל - אנרגיה מתחדשת בישראל - מערכת החינוך בישראל - מערכת הבריאות בישראל - כלכלת המחר - צמיחה ירוקה לישראל - תוכנית אב ארצית לפיתוח מקיים