פאראבן
פאראבנים (Parabens) היא קבוצת כימיקלים שמשמשים באופן נרחב כחומרי שימור בתעשיות הקוסמטיקה והתרופות. פארבנים הם חומרי שימור יעילים בסוגים רבים של תרכובות. תרכובות אלה, והמלחים שלהם משמשים בעיקר בגלל כושר הלוחמה שלהם בחיידקים ובפטריות. ניתן למצוא אותם במוצרי תעשייתים רבים כולל שמפו, קרם לחות, ג'ל גילוח, ג'ל ניקוי, חומרי סיכה ליחסי מין, תרופות שלא ניתנות דרך מערכת העיכול (מסוג topical או parenteral), משחות שיניים, וקרמים להגנה מהשמש. הם משמשים גם כתוספי מזון.
היעילות שלהם כחומרי שימור, בשילוב המחיר הנמוך שלהם, וההיסטוריה הארוכה שלהם כחומרים בטוחים (לפחות במידה שלא נתגלו מספיק מחקרים שהוכיחו כי הם מזיקים וכן חוסר ההוכחה ליעילות של חומרים טבעיים כמו תמצית זרעי ענבים) מסבירים כנראה מדוע השימוש בחומרים אלה כל כך שכיח.
עם זאת השימוש בחומרים אלה הופך להיות שנוי במחלוקת באופן מתגבר,מספר ארגונים הנשמעים לעקרון הזהירות המונעת מתנגדים לשימוש היומיומי שלהם [1]
קשר אפשרי לסרטן השד
לפי מחקר באוניברסיטת רידינג באנגליה שהובל ע"י דר' פיליפה דרברה, מתוך 160 דגימות שד שנלקחו מ-40 מנשים שעברו כריתת שד עקב גידול סרטני, נמצא ב-99% מהדגימות סוג אחד את הכימיקל פאראבן, וב-60% מהדגימות נמצאו 5 סוגים שונים של פאראבן.יצוין שגם אצל נשים שלא השתמשו בדיאודורנטים נמצא הכימיקל פאראבן, כלומר הוא נכנס ממקורות אחרים חוץ מהדיאודורנט. אין פירוש הדבר שהפאראבן מסרטן בהכרח, אך הדבר מצביע על צורך במחקר נוסף. [1].
קישורים חיצוניים
- פאראבנים בוויקיפדיה האנגלית
הערות שוליים
- ^ New York State Breast Cancer Support and Education Network, Cancer and the Environment: A Case for the Precautionary Principle.