צומת ידידותי לאופניים

מתוך אקו-ויקי, מקום מפגש בנושאי אקולוגיה, חברה וכלכלה.
(הופנה מהדף צמתים לאופניים)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

צומת ידידותי לאופניים הוא צומת או מעגל תנועה אשר עברו התאמות כדי לשפר את הבטיחות של תחבורת אופניים. צומת בטוח לאופניים הוא אחד החלקים החשובים בתשתיות אופניים, לצד שביל אופניים ורחוב אופניים. בשנים האחרונות חלה התפתחות משמעותית בעולם בקשר להסדרים הבטוחים ביותר. עם זאת התחום ממשיך להתפתח - מומחי בטיחות מהולנד טוענים כי לעיתים קרובות יש העתקה של פתרונות ישנים מהולנד למדינות אחרות וכי דבר זה נעשה בצורה לא מספיק טובה. כמו כן ההסדרים בצמתים בהולנד עצמה משתנים במהירות בשנים האחרונות.

צומת ידידותי לאופניים בצומת מרומזר, בעל סידורים של אי תנועה מיוחד. השפעות אי התנועה הן שהרוכבים נמצאים במקום שקל לנהגים להבחין בהם, והם מאפשרים זמן חציה קצר יותר של הרוכבים. כמו כן הדבר מקל על רוכבים להימנע מהפרעה להולכי רגל.

רקע - סכנה לרוכבי אופניים בצמתים

ללא הסדרי בטיחות, צומת או מעגל תנועה הוא אחד המקומות המסוכנים ביותר לרוכבי אופניים בסביבה העירונית, עקב סיכונים רבים לקונפליקטים (מפגשים מסוכנים) בין מכוניות לבין רוכבים אופניים בצומת. לפי מחקר משנת 2018 בעיר ניו יורק, 89% מתאונות האופניים שם התרחשו בצמתים. [1] לפי מחקר שנערך בבריטניה בשנת 2009 כמעט שני שליש מרוכבי האופניים שנהרגו או נפצעו קשה נפגעו בצומת או בקרבתו [1]

מצבים מסוכנים לרוכבים בצמתים כוללים את הקונפליקטים הבאים:

  • בצומת (עם או בלי רמזור), רוכב אופניים שממשיך קדימה בצומת, עלול להיפגע ממכונית שמגיעה מאותו כיוון נסיעה, ופונה ימינה.
  • בצומת (עם או בלי רמזור), רוכב אופניים שרוצה לפנות שמאלה, מתכוון לעבור לנתיב שמאלי, עלול להיפגע ממכונית שמגיעה מאותו כיוון נסיעה, וממשיכה ישר.
  • בצומת ללא רמזור, רוכב אופניים שממשיך ישר בצומת עלול להיפגע מרכב שמגיע מהצד (מתוך הרחוב החוצה).
  • בצומת ללא רמזור, רוכב אופניים שממשיך ישר בצומת עלול להיפגע מרכב שמגיע מהנתיב הנגדי ופונה שמאלה (אל הרחוב החוצה).

מספר מחקרים מראים כי רוכבים אופניים מסתכנים במיוחד כאשר הם חוצים את הצומת במעברי חציה המיועדים להולכי רגל. דוגמה נפוצה היא רוכב אופניים שרוכב במדרכה או וחוצה את הכביש במעבר חצייה להולכי רגל עלול להיפגע מרכב שפונה ימינה. חציה במעבר חציה להולכי רגל מגדילה את הסיכון לפגיעה פי 2 ולפעמים פי 3 ואף פי 11 (תלוי בכיוון הנסיעה) לעומת חציית הצומת עם התנועה הממונעת. בניגוד לאינטואיציה, רוכב אופניים שרוכב על המדרכה, עלול להגביר את הסיכון לתאונה, יחסית לרכיבה על הכביש וחציית הצומת עם התנועה:

  • כאשר הרוכב חוצה צומת מרומזר, במעבר חצייה של הולכי רגל עם התנועה, עליו להסתכל לאחור מעבר לכתפו כדי להבחין במכונית שמנסה לפנות ימינה. דבר זה קשה לביצוע ורוב האנשים אינם עושים זאת. גם הנהג הפונה ימינה עלול לא להבחין בזמן ברוכב אופניים בגלל הסתרה עקב מכוניות חונות, עמודים, עצים וריהוט רחוב. מצב מסוכן זה היה נמנע אם הרוכב היה מגיע לצומת בכביש, לפני או אחרי המכונית אז הוא נמצא בתוך שדה-הראייה של הנהג ויש לנהג זמן רב להבחין בו.
  • רוכב אופניים רוכב על המדרכה נגד כיוון התנועה וחוצה את הצומת במעבר החציה מרומזר. הוא מסתכן בכך שמכוניות יפנו ימינה עליו. הנהג לא בהכרח מצפה להגעה של אדם במהירות גבוהה כזו במעבר חציה. במקרה כזה חציה עם התנועה הממונעת הייתה מונעת את הקונפליקט לחלוטין שכן בעת החציה יש אור ירוק לרוכב (יחד עם המכוניות), והתנועה החוצה עומדת באור אדום.

בצמתים לא מרומזרים יש חשש מקונפליקטים נוספים כמו מכוניות שפונות שמאלה או ימינה על הרוכב מבלי להבחין בו, במיוחד כאשר הרוכב חוצה את הצומת במעבר חציה של הולכי הרגל. רוכב האופניים מגיע בדרך כלל למעבר החציה במהירות גבוהה בהרבה ממהירות הולך הרגל (פי 3 עד פי 5) ולנהג לא תמיד יש זמן להבחין ברוכב, גם לרוכב אין בהכרח די זמן כדי להבחין בנהג. בנוסף, בניגוד להולכי רגל, רוכב האופניים אינו יכול להירתע לאחור או לצד במקרה והוא מזהה באיחור מכונית מתקרבת.

במעגלי תנועה, רוכב שנמצא בצד הימני של הדרך עלול להיפגע ממכונית שמנסה להיכנס למעגל התנועה מהצד. נהג מכונית כזו מסתכל אל תוך מעגל התנועה בזווית של כ-45 מעלות כדי לחפש מכוניות, ועלול להיות מופתע מרוכב אופניים שמגיע בשוליים הימניים של המעגל בזווית שמצריכה מהנהג לחפש אותו בכ-90 מעלות.

בעיה שקיימת בצמתים היא נהגים שמסתכלים הצידה לכיוון רוכבי אופניים בכביש שחוצה אותם, ולא מבחינים ברוכב בגלל שהם רואים אותם מכיוון חזית האופניים. העין של האדם רגישה לתנועה וכאשר רואים את הרוכב מהצד הוא בולט יותר, בגלל שהעין מזהה תנועה, לעומת זאת כאשר רוכב מתקדם כמעט בכיוון ישר אל הנהג, הוא עלול שלא להבחין בו גם בגלל שהוא עצמו מהווה עצם פחות בולט וגם בגלל שאין כמעט תנועה הצידה ביחס לנהג.

אחת החששות של מתכננים מפני שבילי אופניים נוגעים לסכנות הנוגעת למפגשים של רוכבי אופניים בצמתים. כאשר שביל האופניים ממשיך עד לצומת או למעגל תנועה, הרוכב עלול להגיע לצומת במהירות גדולה יותר וכך להגדיל את הסכנה להתנגשות עם מכוניות. במדינות אחרות מקובלים הסדרים שונים בצמתים, בישראל לעומת זאת בחרו להימנע לחלוטין מהסדרים בצומת, ומסיימים את שבילי האופניים ונתיבי האופניים סמוך לצומת, דבר שגורר אילתורים שונים מצד הרוכבים, אילתורים אלה נגמרים לעיתים בתאונות.

מסיבות אלה היו גם ויכוחים מקצועיים ארוכים שנגעו לבטיחות רוכבי האופניים בצמתים ובקשר לשבילי אופניים כאשר בחלק מהמקרים הייתה התנגדות לשבילי אופניים משום שהם עלולים להגביר את הסכנות בצמתים. מהצד השני הצביעו מצדדי שבילי האופניים על הגדלת כמות הרוכבים שגורמת ל"בטיחות במספרים". פתרון אחד לנושא היה הקמת רחוב אופניים ברחובות קטנים מספיק עם מעט תנועה. גישה זו כונתה גם "ערבב אם אתה יכול, הפרד עם אתה מוכרח" - מתוך ראיה שזרימה של אופניים עם התנועה היא דבר רצוי כאשר יש מעט תנועת מכוניות שנוסעת לאט ואין בה תנועה כבדה של משאיות ואוטובוסים היתרון של רחוב אופניים מבחינת הצומת ברחוב חד -סטרי היא שהרוכב נמצא במרכז הנתיב ולכן קל יותר לנהג שמגיע מהצד להבחין ברוכב. עם הזמן הבינו גם כיצד לתכנן צמתים בטוחים יותר לרוכבי אופניים וכיום תחום זה נמצא בהתפתחות במדינות מערביות רבות.

התנהגות בטוחה של רוכב בצומת

מדריך הבטיחות לאופניים כיצד להימנע מפגיעת מכוניות מספק כללי בטיחות לרוכבים, במיוחד בסביבה שאין בה כמעט תשתיות אופניים. להלן מספר היבטים הנוגעים להתנהגות של רוכבים בצומת:

  • הימנעות מרכיבה נגד כיוון התנועה. רכב שפונה ימינה אל הכביש של הרוכב, מסתכל שמאלה כדי לראות אם אין רכב שיפריע לו ואז מבצע פניה ימינה ופוגע ברוכב. רכיבה נגד התנועה מסוכנת גם מסיבות אחרות. בנוסף לכך, רכיבה נגד התנועה מסכנת הולכי רגל -אלו מסתכלים לכיוון התנועה ולא מצפים לרוכב שיגיע מהכיוון הנגדי.
  • להאט לפני הצומת כדי שנהגים שמגיעים מהצד, או נהג שפונה שמאלה מהכיוון הנגדי לא יפתיעו את הרוכב ויהיה להם גם די זמן להבחין בו.
  • להשתמש בפנס קדמי כדי שרכב שמגיע מהצד יבחין ברוכב ולא יפגע בו
Bike red-light-take-lane.gif
  • לא לעצור מימין למכוניות שעומדות באור אדום או בתמרור עצור. הנהגים לא רואים את הרוכב ועלולים לפנות ימינה עליו. דבר זה מסוכן במיוחד אם עומדים מצד ימין של אוטובוס או משאית שיש להם שטח-מת רחב ועלולים לסטות ימינה. ההמלצה היא לא לעצור ב"שטח המת" של הנהג. אלא לעמוד לפני כל המכוניות או מאחורי מכונית אחת ולפני מכונית אחרת.
  • לא לעקוף רכב מימין כאשר הוא עומד או נוסע בתור לצומת, שכן הוא עלול לפנות ימינה או לסטות מעט ימינה בלי לראות את הרוכב, כדאי להישאר לפני מכוניות עד שנמצאים בתוך הצומת.
Bike right-cross.gif
  • התנהגות בקרבת רכב כבד - משאיות, אוטובוסים, מיניבוסים, או טרזניט - יש רוכבים שמתפתים לעקוף רכב כבד שעומד לפני צומת עם רמזור. אבל זו עקיפה מסוכנת מאוד בגלל שטחים מתים שיש לרכב כבד. השטחים המתים האלה מצויים מכל צידי הרכב - בעיקר מצד ימין של משאית, אבל גם מצד שמאל, ומאחור. עבור משאיות כבדות יש אפילו שטח מת לפני המשאית. ברוב המקרים עדיף פשוט לעמוד מאחורי המשאית או האוטובוס ולא לעבור אותו - כאילו הייתם מכונית. מאוד לא כדאי לעקוף משאית או אוטובוס מהימין גם אם הוא עומד. סטייה קטנה של הרכב הכבד ימינה, בגלל סיבה כלשהי היא קטלנית. עקיפה מהשמאל צריכה להתבצע במרחק מטר אחד לפחות וגם היא לא מומלצת. מאוד מסוכן לרכוב בין שני רכבים כבדים גם אם הם עומדים זה עוד מצב שבו פשוט עדיף להימנע מעקיפה. אם אתם רוכבי אופניים שעומדים לפני משאית בכניסה לרמזור - וודאו שהנהג רואה אתכם, כי למשאית, במיוחד משאית גבוהה - יש שטח מת בקדמת המשאית. זו עוד סיבה מדוע לא כדאי לעקוף משאית. אפשרות אחרת היא לעמוד במרחק גדול יותר מהמשאית קדימה או פשוט לעבור למדרכה ולחצות את הצומת כהולך רגל, גם אז - וודאו שהנהג רואה אתכם.
  • לא לרכוב במדרכות שכן יש סיכון גבוה יותר של היפגעות בצומת על ידי מכונית שמגיעה מהצד או מכונית שפונה ימינה או שמאלה.
  • לפנייה שמאלה יש להתמקם במרכזו של הנתיב הימני ביותר המאפשר פניה שמאלה, על פי הסימונים בכביש. פונים שמאלה בתוך תחומי הנתיב ובהדרגה מתקרבים לימין הנתיב/ ימין הכביש. יש לשים לב כי יש צמתים שבהם רכבים משני צידי הצומת פונים שמאלה באותו זמן - ולכן רכיבה בימין הנתיב הימני ביותר שפונה שמאלה, או רכיבה מחוץ לנתיב מסוכנת בצמתים כאלה.
  • לא לרכוב בימין בכניסה לצומת בלי רמזור רוכבים אופניים רבים רוכבים קרוב ככל האפשר לשפת המדרכה (קו A) בגלל חשש להיפגע מרכב מאחור. דבר זה מגביר את הסכנה להיפגע מרכב שמגיע מהצד. כשהנהג מסתכל לכביש לחפש תנועה, הוא לא מסתכל אל נתיב האופניים או לאזור הקרוב לשפת המדרכה; הוא מביט אל מרכז הנתיב בחיפוש אחר מכוניות מתקרבות. רכיבה לאורך קו B מגדילה את הסיכוי שנהג שמגיע מהצד יבחין ברוכב. בנוסף רכיבה לאורך קו A עלולה לפתות נהג שנוסע מאחורי הרוכב לפנות ימינה לפניו ודבר זה עלול לגרום תאונה.
  • וודא שהנהג רואה אותך - נהגים שמגיעים לצומת או לכיכר תנועה מהצד ומביטים שמאלה כדי לחפש מכוניות עלולים לפספס רוכבים. הדבר נובע מרוכבים שרוכבים יותר מידי בימין, כך שהם נמצאים מחוץ לשדה הראייה של הנהג (שמסתכל למרכז הנתיב ולא לימין הנתיב). בעיה נפרדת היא שרוחב מכונית הוא 2-2.5 מטר ואילו רוחב רוכב אופניים הוא כ-0.7 מטרים, במצב זה עינו של הנהג עלולה לא לראות את הרוכב. העין גם רגישה במיוחד לתנועה משמאל לימין והיא פחות רגישה לתנועה שמתקדמת אליה (שינוי קטן יותר של זווית התנועה ביחס לעין), לכן יש הממליצים על תנועה קלה משמאל לימין לפני הצומת (כמובן הדבר עלול לייצר סכנה מצד רכב מאחור אם הוא חושב שיש לו מספיק מקום לעקוף), או דבר דומה שימשוך תשומת לב (כמו פנס/פנס מהבהב וכו', אורות שזזים לאורך הרוכב). זו גם סיבה לא לשמור על הימין לפני הצומת וסיבה להאט לפני הצומת.
  • התחשבות בהולכי רגל - יש משתמשים עוד יותר פגיעים מהולך האופניים ואלו הולכי הרגל. הקפידו לתת להם זכות קדימה במעברי חצייה, ולא לחסום מעברי חצייה. זו עוד סיבה להאט לפני הצומת.

פתרונות שונים לתנועת אופניים בצמתים

שבילי אופניים מסייעים לרוכב להגיע בצורה בטוחה עד לצומת, ולהימנע מפגיעה מאחור על ידי רכב, אבל בבואו לצומת הרוכב עלול להיפגע על ידי רכב במספר תרחישים. ישנם כמה פתרונות עיקריים לצמתים:

  • המשך נתיב האופניים על הצומת עם סימון ברור - מתקיים כאשר יש סימון ברור מאוד של השביל וכמות מועטה של מכוניות. פתרון זה קיים בדנמרק. כאשר רוכב רוצה לפנות שמאלה עליו לחצות ישר, ואז לתמרן כדי לבצע חציה נוספת. יתרון של עיצוב זה הוא שהוא פשוט יותר, החסרון הוא פחות בטיחות לרוכבים וצורת ביותר תמרונים.
  • קופסת אופניים - Bike-box - מאפשר לרוכבים לעמוד לפני המכוניות ברמזור. מקל על חציה שמאלה בחלק מהתרחישים. לפני קו עצירת המכוניות ולפני מעבר החציה להולכי רגל יש איזור שבו האופניים צריכים לעמוד כך שהם מגיעים לצומת לפני המכוניות החוצות איתם ויכולים לפנות שמאלה או להמשיך ישר ללא קונפליקט עם המכוניות. (קיים בארצות הברית)
  • שילוב שביל האופניים לנתיב ישר או ל-Bike-box לפני הצומת - מקובל בעיקר בארצות הברית. על פתרון זה נמתחת ביקורת משום שהוא מחייב את הרוכבים לבצע הסתכלות לאחור תוך כדי רכיבה ומחייב מיומנות גבוהה וכן עלול לגרום לפגיעה של נהג שלא מציית למתן זכות קדימה לרוכב. בשנת 2018 ערכו בניו יורק מחקר על פתרון זה וככל הנראה שמאמצים פתרון של הפרדת הרוכב בסגנון הולנדי.
  • צומת ידידותי לאופניים -משלב ארבעה איי תנועה קטנים בכל פינה של הצומת. אלו מגינים על הרוכבים מפני שרוצים להמשיך ישר או לפנות ימינה מפני רכב שפונה ימינה. האי גם מאלץ את הרוכבים לבצע הטיה קטנה לימין ובכך מכריח אותם להאט מעט לפני הצומת. מצד שני איי התנועה האלו גורמים לזווית פניה חדה יותר עבור הנהג שרוצה לפנות, ודבר זה מאלץ את הנהג להאט לפני הפניה וכך מעניק לו זמן רב יותר להבחין ברוכבים ולרוכבים להבחין בו. אי התנועה גם ממקם את הרוכבים בחלק קדמי ומרכזי יותר של שדה הראיה של הנהג, כך שקל לו יותר להבחין ברוכבים. בנוסף יש בדרך כלל גם רמזור לאופניים, רמזור זה מתזמן את האופניים לפני או אחרי מכוניות שרוצות לפנות ימינה. פתרון זה הוא כנראה הפתרון הבטוח ביותר והוא מקובל מזה שנים רבות בצמתים בהולנד.
  • שינוי סוג הצומת - בהולנד מקובל להסב צמתים למעגלי תנועה. דבר זה נעשה אפילו ברחובות מאספים או ראשיים של ערים, גם מתוך כוונה לשפר בטיחות של הולכי רגל וכן כדי לשפר בטיחות נהגים מפני התנגשויות חזית-צד. פתרונות אחרים כוללים מיתון תנועה בצמתים שהיו קודם לכן מרומזרים.

סוג הפתרון לאופניים בצומת תלוי גם בשאלה כמה מרכזי שביל האופניים וכמה רוכבים יש בו, ומה סוג הכבישים והצמתים שהשביל חוצה. כאשר מדובר בשביל אופניים מספיק מרכזי שחוצה כביש משני, ייתכן כי רוכבי האופניים יקבלו זכות קדימה על פני המכוניות.

תכנון צמתים בטוחים לאופניים

צומת בטוח לאופניים הוא לא פתרון מוכר במיוחד בארצות הברית או בישראל אבל הוא מיושם בהצלחה במשך שנים רבות בהולנד וניתן לראות דוגמאות שונות שלו שם. [2]

צומת בטוח לאופניים בצומת עם רמזורים, כולל 4 אלמנטים:[2]

  • אי מגן פינתי - Corner Refuge Island - מגן על הרוכבים מפני רכב שפונה ימינה ועלול לפלוש לשביל. זהו הרכיב החשוב ביותר בצומת בטוח לאופניים.
  • קו עצירה קדמי - Forward Stop Bar- מאפשר לרוכבים לעצור במקום בטוח, כך שמרחק החציה שלהם קצר, הם לא מפריעים להולכי רגל והם במקום גלוי כלפי מכוניות שפונות ימינה.
  • מעבר חציה מרוחק מהצומת לאופניים והולכי רגל - Setback Bicycle Crossing - מאפשר להולכי רגל ורוכבים לחצות בבטחה, הולכי הרגל חוצים את הצומת כשהם מוגנים מפני תנועת אופניים חוצה.
  • רמזור אופניים עם מופע לאופניים - Bicycle Frindly Signal Phasing מאפשר להפריד את חציית האופניים מחציה של רכב שפונה ימינה.

האלמנט החשוב ביותר בצומת בטוח לאופניים הוא האי המגן הפינתי שמעניק הגנה לרוכבים מפני רכב שפונה ימינה, ומפני רכב חוצה. קו העצירה הקדמי מאפשר לרוכבים לעצור בחלק קדמי של הצומת בצורה בטוחה הוא גם מאפשר לרוכבים שרוצים לפנות שמאלה מקום בטוח לחכות בו. לדבר זה 3 יתרונות. ראשית קל לנהגים להבחין ברוכבים, שנית הרוכבים נמצאים לפני המכוניות ולכן אפילו ללא מופע נפרד הם יכולים לחצות את הצומת לפני שהנהג הראשון מבצע פניה, שלישית מרחק החציה מתקצר ולכן הצומת הופך בטוח יותר עבור רוכבי אופניים והולכי רגל. [2]

מעבר החציה מרוחק מהצומת, מאפשר לרוכבים והולכי רגל זמן תגובה ביחס למכונית שפונה ימינה אל הצומת. זאת בניגוד למעבר חציה צמוד לצומת שבו אין הרבה זמן תגובה, והראות מוגבלת יותר. המרחק של מעבר החציה מהצומת הוא כאורך מכונית אחת - כ-6 מטרים. מרחק זה קיים בדרך כלל בגלל העובי של שביל האופניים ושל נתיב הפרדה של שביל האופניים על ידי מכוניות חונות. רדיוס פניה קטן גורם למכוניות להאט בפניה. המהירות הרצויה המקסימלית למכונית פונה היא 5-10 מייל לשעה. [2]

רוכבי אופניים צריכים לתת זכות קדימה להולכי רגל במעברי חציה - הם יכולים לתת זכות קדימה כשהם עצמם נמצאים במרחב בטוח ממכוניות (בתוך שביל האופניים) וכך הם לא חוששים מפני פגיעה מאחור כשהם עושים זאת.

רמזורים לאופניים מאפשרים מספר אפשרויות של הפרדת האופניים מהתנועה בצומת. אפשרות אחת היא לבצע מופע לאופניים לפני התנועה שפונה ימינה ובכך למנוע קונפליקט כלשהו. אפשרות נוספת בטוחה היא לתת מופע אדום לכל המכוניות ולתת לכל הרוכבים מכל הצומת מופע ירוק. רוכבים טובים הרבה יותר בהתמקחות בטוחה על זכויות הדרך עם רוכבים חוצים והדבר נעשה ביעילות ובמהירות. לא תמיד ניתן למנוע קונפליקטים על ידי רמזור, במקרה כזה כדאי לספק לרוכבים מופע קצר של 2-5 שניות לפני המכוניות כדי לאפשר להם לפנות את הצומת לפני שהמכוניות מתחילות לנסוע.[2]

למרות שמדובר בפתרון מוצלח ו-וותיק למדי, ההולנדים עצמם מתקדמים לפתרונות עוד יותר מתקדמים כמו מעגלי תנועה או הפרדה של נתיבי האופניים מהכבישים, כך שאופניים חוצים במעברי חציה יעודיים שבהם יש זוויות ראיה טובות יותר ביחס לצומת.

צומת עם זכות קדימה לאופניים

צומת עם זכות קדימה לאופניים Right-of-way intersections הם צמתים לאופניים שבהם אין איי תנועה מגינים ואין רמזורים. הם מאפשרים לרוכבי אופניים לחצות, לפנות ימינה או שמאלה כשהם מגיעים לצומת שיש בה מפגש עם דרך שקטה. זו הדרך הפשוטה והבטוחה ביותר לשלב אופניים בצומת שקטה. אם מדובר בדרך שיש לה עדיפות ניתן לסייע לרוכבים באמצעות איי תנועה, עיקול החוצה ופנימה נתיבי פניה ועוד. כאשר רוכבי האופניים נמצאים על הרחוב הראשי יש לציין את המעמד שלהם באמצעות סימנים ועיצוב. אם מדובר בשביל אופניים ראשי שמגיע לצומת עם מכוניות, יש להעניק זכות קדימה לאופניים על פני המכוניות בצומת. [3]

פתרון קונפליקטים בצמתים

להלן מספר בעיות אפשריות בצומת, והמענים לבעיות אלה בפתרונות השונים.

אופניים שחוצים ישר את הצומת

נוצר קונפליקט כאשר מכונית שמגיעות אל הצומת באותו כיוון רוצות לפנות ימינה ואילו רוכב האופניים ממשיך ישר. בעיה זו דומה למצב שהיה נוצר לו היינו רוצים לסמן שני נתיבים למכוניות כאשר בשניהם יש אפשרות לפנות ימינה וגם להמשיך ישר - דבר זה לא קיים בגלל שאז הרכב השמאלי עלול לפנות ימינה על רכב שממשיך ישר.

Bike-box מאפשר לרוכבים לעמוד לפני המכוניות. פתרון זה מסייע רק לרוכב שמגיע כאשר הרמזור אדום. אפשרות אחרת היא שילוב הרוכבים אל בייק בוקס במקטע בולט לפני הצומת, והמכוניות שרוצות לפנות ימינה צריכות לשים לב לרוכבים. פתרון זה קיים בערים שונות בארצות הברית אבל יש לו בעיה שהרוכבים צריכים להסתכל אחורה (או במראה אם יש) בזווית לא נוחה. פתרון זה נוסה בהולנד אבל הותקף על רקע מקצועי שכן המכוניות מתקשות להבחין ברוכבי האופניים ואלו מתקשים לדעת אם הנהג הבחין בהם או לאו. בניו יורק סיטי יש כיום מגמה לעבור מהסדר זה להסדרים מתקדמים יותר.

בצומת ידידותי לאופניים הרוכב מגיע אל אי התנועה בצומת ועוצר ברמזור לאופניים. באופן כזה הרוכב נוסע ישר לפני פניית המכוניות ימינה. מצד שני הרוכב שרוצה להמשיך ישר נאלץ לסטות מעט ימינה וכך הוא נאלץ להאט את מהירות הרכיבה שלו לפני הצומת והוא גם מקבל זווית ראייה טובה יותר ביחס לרכב שמגיע מצד שמאל מאחוריו. בפתרון כזה הנהגים בדרך כלל מתוזמנים בזמנים אחרים מהאופניים כך שאין סיטואציה שבה נהג פונה ימינה על רוכב בצמתים אחרים. במקרה ואין תזמון כזה, לנהג יש טווח ראיה רחב של רוכבי אופניים בצומת והם יותר במרכז שדה הראיה שלו ופחות בשוליים. אי התנועה גם מאלץ את הנהג להאט לפני הפניה ובכך מגדיל את זמן התגובה של כל המעורבים.

פנייה שמאלה באופניים

בעיה אחרת היא כיצד לאפשר לרוכבים לפנות שמאלה בצומת בביטחה. פתרון אחד לבעיה זו מכונה Bike box. לפני קו עצירת המכוניות ולפני מעבר החציה להולכי רגל יש איזור שבו האופניים צריכים לעמוד כך שהם מגיעים לצומת לפני המכוניות החוצות איתם ויכולים לפנות שמאלה או להמשיך ישר ללא קונפליקט עם המכוניות. הפתרון הזה חלקי היות ועדיין יש קונפליקט כאשר מגיעים לצומת עם רמזור ירוק. פתרון אחר הוא צומת עם איי-תנועה כך שרוכב שרוצה לפנות שמאלה ממשיך ישר לאי התנועה ממול ואז מחכה ברמזור, בצורה דומה לתנועת אופניים חוצה מצד ימין שממשיכה ישר. לרוכב האופניים יש תמיד מקום המתנה בטוח מפני תנועה ממונעת.

פנייה ימינה באופניים

קונפליקט נוסף הוא רכבים שפונים ימינה ועלולים לפגוע תוך כדי כך ברוכבים שמנסים לפנות ימינה גם הם. בעיה זו חמורה במיוחד במשאיות ו/או אוטובוסים שעלולים לפגוע ברוכב עם החלק האחורי שלהם שמתקרב יותר אל המדרכה כאשר קדמת הרכב מבצעת פניה ימינה. בכל מקרה אסור שרוכב יעקוף מכונית מצד ימין כאשר זו מבצעת פניה ימינה או עומדת לעשות פניה כזו. דבר זה יכול להשתנות על ידי חינוך רוכבים - רוכב ברמזור יעמוד לפני או אחרי מכונית, אבל לעולם לא מימין למכונית. פתרון טוב יותר הוא מניעת הקונפליקט על ידי עיצוב - שילוב של שביל אופניים בצומת עם אי תנועה שמאפשר רכיבה ימינה. פתרון פחות בטוח הוא רמזור מיוחד לאופניים שמאפשר להם לחצות לפני תנועת המכוניות (פתרון זה בעייתי כאשר מגיעים אופניים יחד עם מכונית).

תכנון מעגלי תנועה בטוחים לאופניים

מעגלי תנועה בטוחים לאופניים מכילים מספר אלמנטים. האלמנט האחד הוא המשכיות שביל האופניים בקרבת מעגל התנועה. השביל פונה ימינה אחרי הכיכר, ולאחר כמה מטרים יש מעבר חציה בטוח לאופניים. עבור נהגי המכוניות במעגל התנועה, לאחר היציאה מן המעגל יש מפרצון קטן שבו הנהג יכול להאט או לעמוד לפני שהוא חוצה את שביל האופניים. סימונים מיוחדים ובולטים מתריעים בפניו על הגעה למעבר חציה לאופניים. אחרי מעבר זה יש מעבר חציה נוסף להולכי רגל. האלמנט השני הוא סימני עצירה לנהג לפני מעבר חציה להולכי רגל ואופניים בכניסה לצומת, כך שיש לו מספיק זמן ומרחב להבחין ברוכב אופניים חוצה. יש להאט את המכוניות לפני הגעה אל מעבר החצייה.

המגמה בהולנד היא לעבור למעגלי תנועה דבר שקיים גם במדינות אחרות כולל ישראל. הדבר משפר את בטיחות נהגי המכוניות, וגם מקל על זרימת התנועה הממונעת שאינה צריכה לעצור במעגל. המפגש עם שבילי אופניים מתרחש תמיד לאחר שהנהג יצא כבר מתחום מעגל התנועה, כך שיש לו מרחב לעצור בלי לחסום את מעגל התנועה. מצד שני יש לו ולרוכב זוויות ראייה טובות כך שיוכלו להבחין זה בזה. בחלק מהמקומות בהולנד ביציאה ממעגל התנועה יש עליה קטנה כדי להאט את הרכב ולמנוע ממנוע לפתח מהירות לפני הגעה למעבר חציה של אופניים.

מגמות בהולנד - הסדרים אחרים

באופן כללי צמתים בטוחים לאופניים נחשבים כיום כאופציה הפחות מועדפת בהולנד. ההסדר המועדף הוא הפרדה מוחלטת של נתיבי האופניים מנתיבי המכוניות. זאת על ידי הפרדה של המסלולים מכבישים. ברחובות קטנים ושכונתיים יש הסדרים של איזורי מיתון תנועה, רחובות אופניים ושל הסטת תנועה כך שהרחובות לא משמשים תנועה חוצה של מכוניות. כאשר שביל חוצה כביש יש העדפה להפרדה בגבהים. אם הפרדה כזו אינה אפשרית, יש העדפה לשביל אופניים שחוצה את הרחוב על ידי מעבר חצייה בטוח ללא שיש במקום צומת של מכונית. במקומות ששביל אופניים נמצא ליד כביש, יש העדפה למעגלי תנועה על פני צמתים, ובדרך כלל יש מעברי חציה לאופניים במרחק מה ממעגל התנועה. כאשר יש צמתים יש העדפה ל"גל ירוק לרוכבים" דבר שמאפשר לרוכבים לפנות את כל הצומת במהירות כאשר רוכבים מכל הכיוונים חוצים את הצומת במקביל, והמכוניות עומדות. פתרון אחר הוא צמתים מקומיים בעלי מחזור קצר שנדלקים עקב מגע או משקל ומאפשרים מעבר מהיר של רוכבים בכמה שניות. כמו כן יש שימוש באי תנועה שעוזר לאופניים לעמוד בצורה בטוחה בצומת. השימוש בהסדרים כמו bike-box אינו מומלץ כיום בהולנד.

דוגמאות לצמתי אופניים בערים שונות בעולם

  • הסדר לנתיב אופניים בצומת, קיימברידג' אנגליה ברחוב ראשי עם פניה שמאלה לרחוב משני (מקביל לפניה ימינה במדינות אחרות) ברחוב עם נתיב אופניים. הנהג צריך להשתלב לפני הצומת ולחצות את נתיב האופניים, כך שרוכב שנוסע ישר לא נמצא בקונפליקט עם רכב פונה. הסדר זה קיים גם בארצות הברית ונחשב פחות בטוח.
  • צומת עם סימוני צבע לנתיבי אופניים, אלמנייסק רוסיה, ברחוב ראשי שפוגש רחובות משני עם רמזור. אין הרבה הסדרים מיוחדים, למעט סימון שבילי האופניים בתוך הצומת בצבע כחול בולט, בנוסף רוכב שמגיע משביל האופניים ורוצה לחצות את הכביש במקום עם הנמכה, נאלץ לפנות מעט ימינה לפני הצומת כדי להמשיך על השביל, ודבר זה גורם להאטת הרוכב לפני הצומת.
  • צומת ידידותי לאופניים, פרנפורט, גרמניה - מפגש של רחוב ראשי מסחרי, עם רחוב משני, בצומת עם רמזור. רוכבי האופניים יכולים לחצות את הצומת בכל הכיוונים. לעומת זאת אי-תנועה מרכזי בצומת (עם מעברי אופניים) מונע מהמכוניות מהרחוב המשני להמשיך ישר, או ממכוניות בכביש הראשי לפנות שמאלה. באחד הרחובות המשניים יש שלט אין כניסה למכוניות, אבל לאופניים יש נתיב שמאפשר רכיבה נגד התנועה. יש קופסאות אופניים (בייק-בוקס) ברחובות המשניים כדי לאפשר מקום עצירה בטוח לרוכבים לפני המכוניות בטרם הכניסה לצומת.
  • צומת ידידותי לאופניים ולהולכי רגל, בריסל, בלגיה - מפגש של רחוב מסחרי שכונתי עם רחובות משניי חד-סטרי, בצומת ללא רמזור - בצומת עצמו יש מיתון תנועה על ידי הכנסת כיכר תנועה נמוכה (שניתן לנסוע עליו), אדניות רחבות שקיימות לפני הכיכר בכביש המסחרי מאלצות את הנהג להאט לפני מעברי החצייה ומגינות על הולכי רגל. הן גם מאפשרות להולכי הרגל להסתכל לכיוון אחד בכל פעם. ברחובות המשניים יש מיתון תנועה ל-30 קמ"ש, וסימון של רחוב אופניים יש הסדרים המאפשרים רכיבה באופניים נגד כיוון התנועה ללא נתיב אופניים. מיתון תנועה ל-30 קמ"ש מופיע בשלט בכניסה לרחוב וגם כסימון על הכביש.
  • צומת ידידותי לאופניים, רוטרדם, הולנד - צומת מרומזר שבו יש עליה כביש מהיר שעובר בעיר, עם כביש ראשי במרכז העיר. לצידי שני הכבישים שבילי אופניים. בצומת יש איי-תנועה מיוחדים לאופניים ורמזורים לאופניים.
  • צומת ידידותי להולכי רגל ולאופניים, אמסטרדם, הולנד - מפגש של רחוב ראשי שבו שני נתיבי רכבת קלה במרכז הרחוב, שני נתיבי נסיעה למכוניות, ושני נתיבי אופניים, עם כביש משני שכונתי דו כיווני שיש בו גם נתיבי אופניים, ללא רמזור. הנהגים ברחוב הראשי יכולים להמשיך ישר או ימינה אבל לא לפנות שמאלה. הרוכבים יכולים לפנות בצומת בכל הכיוונים. בפניה ימינה יש הגבהה - הנהג עולה על המדרכה למרחק של כ-10 מטרים ואז ממשיך בנסיעה. לפני מעברי החצייה להולכי הרגל קיים פס האטה למכוניות.

ראו גם

קישורים חיצוניים

מעגלי תנועה
מסמכים וחומר רקע לתכנון

מסמכים של יוזמת PRESTO של האיחוד האירופי:

NACTO -איגוד הממונים על התחבורה מארצות הברית:

סרטונים

הערות שוליים

  1. ^ Cycling Infrastructure, Road Safety Observatory, (J. Knowles et al, 2009)
  2. ^ 2.0 2.1 2.2 2.3 Protected Intersections For Bicyclists
  3. ^ RIGHT-OF-WAY INTERSECTIONS פרוייקט Presto, האיחוד האירופי
אופניים

תחבורת אופניים: תחבורת אופניים - תחבורה פעילה - אופניים חשמליים - תובלה באופניים - תיירות אופניים - כלכלת אופניים - הסעת ילדים באופניים - רכיבה על אופניים בגיל מבוגר

אופניים

תחבורת אופניים ברחבי העולם: אופניים באירופה - הולנד (אמסטרדם) - דנמרק (קופנהגן) - גרמניה - צרפת - בריטניה - שוודיה - ספרד (סיביליה) - ארצות הברית - ישראל (תל אביב-יפו, אופניים חשמליים בישראל)

תשתיות ומדיניות: תשתיות אופניים - שבילי אופניים - רחוב אופניים - צומת ידידותי לאופניים - חניית אופניים - מדרגות אופניים - תחבורת אופניים בעיר הררית - שילוב אופניים ברכבת - תחבורה בת קיימא - עירוניות מתחדשת - עירוב שימושי קרקע - חזון אפס תאונות דרכים - מיתון תנועה - תוכנית אב ארצית לתחבורה בת קיימא - עיר ללא מכוניות - איזור ידידותי להולכי רגל - קסדת אופניים - הגוצנטריות

מדריכים ופעילות: כיצד ללמוד לרכוב על אופניים - טיפים ליוממות אופניים - כיצד להימנע מפגיעת מכוניות - מסה קריטית - מסה קריטית בישראל - עירוניות טקטית - סיקלוביה - יום האופניים העולמי - ישראל בשביל האופניים