שטיגליץ: "העלאת שכר המינימום תועיל למשק"

מתוך אקו-ויקי, מקום מפגש בנושאי אקולוגיה, חברה וכלכלה.
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

מקור: ynet

חתן פרס נובל לכלכלה, פרופ' ג'וזף שטיגליץ, ששימש ככלכלן הראשי של הבנק העולמי ושל ממשל קלינטון צופה משבר בכלכלת ארצות הברית ומביע חשש שמעצמת העל תאבד את עליונותה המדעית והטכנולוגית. את החברה הישראלית הוא מזהיר מהפערים החברתיים ומהקפיטליזם הקיצוני ומייעץ: "המשקיעים מחו"ל לא יגיעו אליכם בגלל קיצוצים במסים וברווחה. מה שמעניין אותם זה המצב הפוליטי"

הוא מפתיע את המראיין: "אני חושש שנתניהו טועה. בין הכלכלנים יש כמעט קונצנזוס על כך שקיצוץ בקצבאות אינו מוביל לירידה באבטלה. רוב המחקרים שנעשו בנושא מראים שרוב המובטלים מחפשים עבודה, כלומר, הם מובטלים לא בגלל שהם עצלנים אלא פשוט בגלל שלא מוצאו עבודה, בגלל ניהול כושל של המשק. כשאומרים להם 'לכו לעבוד' לא יוצרים מקומות עבודה".

"כדי לייצר עבודה צריך לתת הכשרה מקצועית. צריך להכשיר עובדים במקצועות שרלוונטיים לשוק, כמובן, כדי שילמדו לעבוד בתחומים שיש בהם עבודה. שוודיה היא אחת הדוגמאות למדינה שמשלמת קצבאות גבוהות אבל הצליחה להוריד את האבטלה כיוון שפיתחה הכשרה מקצועית".

יש קונצנזוס על מה שאתה אומר?! לפי מה שאומרים פוליטיקאים ופרשנים בישראל, נדמה שיש בעולם קונצנזוס על כך שקצבאות גורמות לאבטלה וצריך היה לקצץ בהן.

"אני לא מכיר מספיק את השיח הציבורי בישראל. אני יודע שהתיאוריות הכלכליות שאתה מצטט, התיאוריות שמקובלות על הימין האמריקני ושנתניהו השתמש בהן בישראל, הן תיאוריות מיושנות, אידיאולוגיות ודוגמטיות שמתעלמות מכל ההתפתחויות בכלכלה ב-30 השנים האחרונות".

... מה היא בעייתה של אמריקה?

"כל הניהול שלנו לקוי. הבעיה המרכזית היא כפולה: גירעון גדול בתקציב המדינה וגירעון מסחרי שלא היה לאף מדינה בהיסטוריה. מטבעם של גרעונות, הם צפויים להגיע לתיקון. כיום, אנחנו קונים וקונים והסינים מוכרים בזול, כלומר, צוברים דולרים. הסינים אינם פילנתרופים. בשלב מסוים, אין ספק שישנו את מדיניותם ויפסיקו לקנות דולרים.

"הפסימיות היא כיום המיינסטרים של החשיבה הכלכלית באמריקה. זאת כבר לא תחזית של פוליטיקאים דמוקרטים או שמאלנים. יש כמעט הסכמה על כך שתוך 4-3 שנים יגיע משבר. השאלה שמטרידה אותנו היא מתי, והאם השווקים ידעכו בהדרגה או ייכנסו לפאניקה בבת אחת ותהיה מפולת".

... ומדוע אתה מאשים בכך את ממשל בוש?

"הבעיה היא לא הגירעון עצמו. אם היינו משתמשים בגירעון להשקעה בחינוך, באוניברסיטאות, בטכנולוגיה, היינו מחזירים את ההשקעה. אבל בוש משקיע כסף במלחמות ובהקלות במס לעשירים. העשירים באמריקה כבר כל-כך התעשרו, שאין להם מה לעשות בכסף והם לא משקיעים. הם לא מקימים מפעלים ולא מגדילים את הצריכה, אז הפעילות העסקית לא צומחת. רוב הכסף מושקע בפיננסים ובנדל"ן. מחירי הנדל"ן בארצות הברית הם פשוט בועה שתתפוצץ ותגרום למשבר.

"אבל הדבר הכי מדאיג הוא שמתישהו יצטרכו לקצץ במשהו בשביל לסגור את הגירעון. במה יקצצו? בדברים שממשל בוש לא מתעניין בהם - ברווחה, בחינוך במחקר, באוניברסיטאות. באותו הזמן, סין מתמקדת במחקר וביצירתיות ומגדילה את האוניברסיטאות. ממשל בוש כורת את הענף שעליו צמחה העוצמה הכלכלית של העולם המערבי".