שיחה:אינפלציה

מתוך אקו-ויקי, מקום מפגש בנושאי אקולוגיה, חברה וכלכלה.
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

היי דרור ו-JONAS,

תרשו לי לשתף אתכם בהתלבטויותי. ראשית אני מאוד מעריך את התרומה שלכם לערך המוסיפה נקודות מבט שקשה למצוא במקומות אחרים. עם זאת, אני חושב שחסרות כמה נקודות חשובות. 1) מדידת האינפלציה - בנוסף למדידת המחירים, בית הספר האוסטרי מציע מדידה שמבוססת על כמות הכסף. מדידת הגידול בכמות הכסף גרידא אינה מדד טוב, אלא יש למדוד את הגידול בכמות הכסף לעומת צמיחת המשק. מדידת עליית המחירים היא מדד מאוד בעייתי, משום שגידול בכמות הכסף יכול להתבטא במגוון צורות לדוגמה עליית מחירי המניות, ירידת ריבית באג"ח. גם במקרים אלה כוח הקנייה של הציבור פחת. בנוסף המשקל של המוצרים במדד עלול שלא לשקף נכונה את הגדול בכמות הכסף. 2) לדעתי כסף מבוסס חוב נידון מראש לאינפלציה והיפר-אינפלציה עד להתרסקות טוטאלית, משום שהגידול בו (המוכתב ע"י רבית) אקספוננציאלי.

מה דעתכם על התוספות המוצעות?

הי. אני מציע שתוסיף את ההסתייגות של האוסטרים למדידת האינפלציה. אני לא בטוח שאני מסכים איתם. מה קורה אם המחיר של מוצרים להשקעה כמו אג"ח, דירות ומניות עולה? האם זה אומר שיש אינפלציה? אולי זה רק הדעות הקדומות שלי נגד האוסטרים.

2. אני לא מכיר את המדד, וכדאי להכיר אותו טוב יותר. שים לב שמדד המחירים לצרכן בעייתי גם מסיבה אחרת. לא סביר שהרכב המדד הזה זהה לעישרון העליון ולחצי העני של האוכלוסיה - כך שלמעשה הם רואים אינפלציה שונה. (יש גם טענה שהעשירים יכולים להמלט מרוב האינפלציה בגלל שהם יכולים להעביר נכסים לחול עם פחות השפעה של האינפלציה). כדאי לנסות להבין את הקשרים בין אינפלציה לאי שוויון בשני הכיוונים.

3. אני לא מספיק מבין את הנושא של כסף ושל כסף מבוסס חוב. לא בטוח שכל הטענות בנושא מדוייקות. ברור שמשהו שם מסריח, אבל לא ברור לי כמה. ממליץ גם על "היסטוריה קצרה של אופוריה פיננסית, ועל מטבע קהילתי- כלי חדש למאה ה-21.האזרח דרור 21:39, 13 במרץ 2011 (IST)

היי דרור, כמו שאני מבין את דעת האוסטרים, האינפלציה היא גידול בכמות בכסף. דעתי האישית שזהו המדד הכי מדויק לאינפלציה. כשכמות הכסף גדלה, הכסף יכול לזרום לכל כיוון. לצורך הדוגמה נניח שהכסף זרם למניות. היום מדד המניות אינן נכלל במדידת האינפלציה. זה יוצר כמה בעיות: 1)ניתן לראות מניות כמוצר שהציבור צורך (מה שנכון לגבי כמעט כולנו דרך קופות גמל למשל). ברגע שמחיר המניה עלה, כח הקנייה שלנו ירד לפיכך היתה זו אינפלציה. 2) לאחר תקופת מה שוק המניות יכול ליפול והכסף יזרום מהמניות למוצרי צריכה שכן במדד, ואז לפתע תרשם אינפלציה, אבל אינפלציה למעשה לא התרחשה, לא היתה הנפקת כסף חדש, ולא היה קיטון בכח הקנייה, שהרי זה התרחש כשהמניות עלו. אם אמשיך את קו המחשבה הזה, אגיע למסקנה שכל המוצרים צריכים להיכלל במדד האינפלציה, באופן פרופורציונלי למשקל שלהם. אבל זה בעצם שקול לגידול בכמות הכסף.

המדד הוא חידה גם בשבילי. אחרי כמה פעמים שעיינתי בפרסומים באינטרנט, לא הבנתי איך הוא מחושב. ברגע שאתה מנסה ליצור מדד של פריטים ממושקלים, לעולם לא תגיע למדד "נכון". לפיכך הדרך הנכונה להסתכל על האינפלציה לדעתי היא מדידת הגידול בכמות הכסף בניכוי הגידול במשק. ניתן ליצור מדד יוקר המחייה עבור מיעוטי הכנסה לדוגמא, או עבור בעלי הכנסה גבוהה, או עבור כלל האוכלוסיה, אבל לפי התפיסה של האוסטרים לא יהיה זה מדד לאינפלציה.

כסף מבוסס חוב הוא פשוט טריק. הוא מעביר מעל 2% מהכסף לבנקים כל שנה (כעמלת תיווך על כך שהם מלווים אותו). הוא גם יוצר אינפלציה אינהרנטית שלמעשה מדללת את נכסי האזרחים, בעוד הם מועברים למלווים כשטייקונים (כלומר בעלי הבנקים וחבריהם) מקבלים אותו בלי שום ערבון אישי (הנכסים שהם קונים הם הערבון). מפלגות פושטות רגל מקבלות אותו והבנקים מהדקים ומשחררים את הלחצים כרצונם. ואנשים פשוטים ממשכנים את הבית. בעיקרון כל הכסף היום מבוסס חוב.--ע 00:51, 15 במרץ 2011 (IST)

בנוגע לדעה האוסטרית יש לה שתי בעיות:
האחת היא שאפשרי שתהיה אינפלציה (ייקור מחירים) גם ללא שיש בכלכלה כסף או בלי שכמות הכסף משתנה. לדוגמה נניח כלכלה שיש בה ייצור של לחם ודבש. אם בשנת בצורת יש פחות לחם ודבש, ה"מחיר" של שניהם מתייקר גם ללא כסף. אם יש בכלכלה כסף המחיר מתייקר גם ללא שינוי בכמות הכסף.
הבעיה האחרת היא שקשה למדוד צמיחה. בנוסף, הצמיחה עצמה מבוטאת בערכים כספיים, כך שאם ננסה להעריך את כמות הכסף יחסית לצמיחה נהיה בבעיה של מעגליות. האזרח דרור 23:04, 17 במרץ 2011 (IST)
מחירי המוצרים אכן משתנים בהתאם להיצע שלהם. אבל אם מחיר מוצר עולה כתוצאה מהקטנת ההיצע - לפי האסכולה האוסטרית זה לא ביטוי של אינפלציה אלא של תופעה אחרת. יש חשיבות להפרדה בין בעיות מוניטריות לבעיות של היצע. היום קשה להפריד.
צמיחה קשה אף יותר למדוד במערכת הנוכחית בה. כיום כפי שאני מבין מנכים את האינפלציה מהצמיחה שחושבה. אבל כשהאינפלציה מוטת מטה בעזרת מדדים שגויים, כפי שנעשה היום בארה"ב וגם בארץ, הצמיחה שמתקבלת גבוהה יותר. אני ממליץ על האתר של ג'ון ויליאמס שמחשב צמיחה, גידול בכמות הכסף, ושיעור תעסוקה בארה"ב:

http://www.shadowstats.com --ע 22:44, 26 באפריל 2011 (IDT)

אסתכל על זה, אבל צמיחה כלכלית בהגדרתה היום היא שינוי בגודל התמ"ג על פני זמן. אבל התמ"ג עצמו הוא כלי חישוב פוליטי מאד ובעייתי. כך שאם מנסים לבנות עליו עוד דברים הם עומדים על כרעי תרנגולת. האזרח דרור 08:54, 29 באפריל 2011 (IDT)

גישות לא-רדיקליות ורדיקליות למניעת אינפלציה

רדיקליות הן למשל אנטי-ריבית או הגישה שנכון להיום אינני יודע את שמה בה נוקט ברנרד לייטר (או לטייר, הבנתי שלטייר זה שם משפחתו). ‏EqualizeE‏ • שיחה 12:57, 24 בינואר 2019 (IST)