שיחה:דשן כימי בהשוואה לדשן אורגני

מתוך אקו-ויקי, מקום מפגש בנושאי אקולוגיה, חברה וכלכלה.
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

זיהום מי תהום

דשנים שחרור איטי וכן דשן אורגני גורמים יותר זיהום מי תהום מאשר דשן כימי שמיושם בדישקיה (Fertigation). הסיבה לכך: לכל צמח קיים עקום צריכה תקופתי של יסודות ההזנה. בדשנים של שחרור איטי והן באורגניים אין כל אפשרות לכוון את מועדי השחרור של המינרלים המסיסים שבתוכם. כך, שחרור המינרלים לתמיסת הקרקע ממשיך להתקיים גם בעונת תרדמת השורשים או אחרי סיום הגידול של צמחים עונתיים. באין צריכה, היסודות שהשתחררו מוסעים למי התהום, ביחוד בעונת הגשם. בנוסף לכך בדשן האורגני אין, כמובן,האפשרות לכוון את היחס בין היסודות כך שאם יסוד אחד מוגש בכמות האופטימלית, הרי יסוד אחר הנמצא בעודף ולא נצרך ע"י הצמח, ישטף למי תהום. בדישקיה, לעומת זאת, ניתן לווסת הן את הכמות והן את המועד הגשת הדשן בהתאם למיטב ידיעתנו על דרישת הצמח המדושן, לכן יש מעט עודפים לשטיפה.

שאלה - לפי מה שהבנתי יש אפשרות לדשן אורגני בדישקיה. אולי הבנתי לא נכון?
שאלה - מה היה במאות השנים שבהם לא היה דשן כימי?
שאלה - האם אין אפשרות לקבל דשן אורגני עם יסחים שונים בין היסודות?

האזרח דרור 13:29, 24 בספטמבר 2008 (IDT)

יסודות קורט Microelements

בקרקעות הבסיסיות של ישראל, המחסור במתכות ברקמת הצמחים אינו נובע מריכוזם הדל של היסודות בקרקע, אלא מקשיי מסיסות. ומכאן קליטתם בלתי מספקת ע"י השורשים. זה גם גורלם של יסודות קורט שנפרשו מדשן אורגני. הגברת תגובה חומצית של הקרקע יכולה לשפר את זמינותם של יסודות הקורט, ברם,נוכחות של דשן אורגני בריכוזים המקןבלים אין בו די על מנת לשנות את תגובת הקרקע. יתר על כן, דשנים אורגניים עטירי זרחן, כגון דשן עופות על צורותיו, משבשים את קליטת יסודות הקורט, כגון האבץ והברזל. על כן, הדישון האורגני אינו מבטיח הספקה אמינה של יסודות קורט זמינים לצמח.

  • תודה על הביקורת. הדף הנ"ל מאוד לא מאורגן.
  • הביקורת העיקרית שלי על דשן כימי היא פשוטה הרבה יותר - דשן כימי מבוסס על אנרגיה זולה - דלק מחצבי שמאפשר את תהליך אהבר. עם התייקרות מתמשכת של אנרגיה זו יש בעיה גדלה והולכת. יש קשר לא בריא בין תחום המזון שבו אנו תלויים לבין האנרגיה המחצבית המתכלה - ודבר זה מהווה פרצת קיימות (נתיב אפשרי להתרסקות). האזרח דרור 00:23, 24 בספטמבר 2008 (IDT)
אשמח כאן לענות על שאלות
1 אין כל אפשרות טכנית לדשן בדשן אורגני בדישקיה.

בדישקיה הדשן חייב להיות מסיס לחלועין על מנת לא לסתום את מערכת ההשקיה על כל שלביה.

2 תכולת המינרלים בדשן אורגני.יתכן שיש ניואנסים בין מקורות שונים של הדשן, אבל לא ניתן לשנות את הרכבו הכימי של להדשן.
3. לפני היות ההדשנים הכימיים, האוכלוסיה החקלאית שמנתה 90% מכלל האוכלוסיה האכילה בצמצום את שאר אוכלוסית העולם.

במאה הכ' קבוצת חקלאי המערב התיכון בארה"ב הצילה מיליוני אנשים מכליון ברעב, הודות לשימוש בטכנולוגיות עיבוד ודישון החדישות ביותר.

תודה על התשובה , אפשר לחתום על ידי 4 סימנים של טילדה (~)
אני לא יודע לענות לגבי 2 הסעיפים האחרונים, אבל הנושא השלישי הוא בעייתי. אין ספק שהדשן הכימי הציל מליונים מרעב (אגב, יחד עם עוד דברים כמו פיתוח זנים חדשים כולם חלק מהמהפכה הירוקה), אבל מצד שני הוא איפשר את גידול האוכלוסיה, ובכך יצר נעילה טכנולוגית - אם רוצים לחזור לאחור יש בעיה (או כך לפחות אני חושב). בכל מקרה - ללא קשר למה שנחשוב עליה, טכנולוגיה זו אינה יציבה - היא מכלה את מקורותיה - ולכן תתייקר (שיא תפוקת הנפט) ולבסוף תיפסק. ההתייקרות יכולה להיות תהליך מהיר למדי - אבל האוכולסיה לא יכולה לקטון במהירות כזו (אלא אם אנשים רבים מתים מרעב או מלחמות). לכן הדשן הכימי עלול להיות קללה עוד יותר נוראית מאשר הברכה שהוא הביא. האזרח דרור 15:00, 28 בספטמבר 2008 (IDT)