שמואל ירושלמי

מתוך אקו-ויקי, מקום מפגש בנושאי אקולוגיה, חברה וכלכלה.
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

שמואל ירושלמי הוא משורר מחאה ופעיל חברתי ישראלי. נולד ב-1972 בעיר ביילאיה צרקוב, מחוז קייב, אוקראינה. עלה לישראל בשנת 1988.

בשנים הראשונות אחרי הגעתו לארץ דגל באידאולוגיה ימנית-קיצונית. זמן מה למד בישיבה של חב"ד בירושלים. היה בעד ארץ ישראל שלמה והתנגד לכל רעיון סוציאליסטי או חברתי בכלל. השינוי בעמדותיו הפוליטיות חל באמצע שנות ה-90 של המאה ה-20, כאשר בעקבות הסכמי אוסלו, ירושלמי התחיל להתעניין בתרבות ובחיי הערבים והבין שמה שהתקשורת הממסדית סיפרה עד אז אודות הסיכסוך הישראלי-ערבי לא היה נכון. ירושלמי התחיל להבין שלא כל הערבים הם מחבלים ושבעצם ערבים אלו בני אדם בדיוק כמו היהודים או כמו כל עם אחר.

בעקבות כך שמואל ירושלמי זנח את דעותיו הימניות והלך שמאלה והחל לתמוך בפתרון של שתי מדינות-לשני עמים. באותו זמן בישראל, הייתה מגמה משמעותית של הפרטת חברות ממשלתיות, וירושלמי נרתם למאבק נגד ההפרטות כי התחיל להיות לו נהיר שעם כל הביקורת לה ראויה הביורוקרטיה הממשלתית וההסתדרותית בישראל ההפרטות אינן הפיתרון למצב, אלא נהפוך הוא. ההפרטות לשיטתו רק מחריפות את המצב ולמעשה הורסות את השירותים והכלכלה במדינה. מסוף שנות ה-90 של המאה ה-20 התחיל באופן קבוע להשתתף במחאות חברתיות, לנאום בהפגנות ולהשתתף באופן מעשי בניהול מאבקים חברתיים שונים. בין היתר, היה לדבריו בין הראשונים בקרב הפעילים החברתיים בארץ שנחשף לבעיית הכפרים הבדואים הבלתי מוכרים וכבר בסוף שנות ה-90 ביקר במספר כפרים בלתי מוכרים במסגרת פעילותם של אגודת הארבעים ומועצה אזורית לכפרים הבדואים הבלתי מוכרים בנגב.

ירושלמי רואה בתוכנית ההתנתקות מרצועת עזה ככישלון, ובעקבות כך הפך, החל משנת 2006, לתומך נלהב ברעיון של מדינה אחת שיוויונית מים התיכון עד נהר הירדן.

בין המאבקים החשובים בהם ירושלמי נטל חלק פעיל ניתן למנות: מאבק אמהות חד-הוריות בבאר-שבע ב-2003, מאבקים שונים למען זכויותיהם של עובדי קבלן וביטול העסקה בלתי ישירה - גם באופן פרטי וגם במסגרת הקואליציה הארצית להעסקה ישירה וארגונים אחרים. במסגרת זו גם היה אחראי על תרגום לרוסית של חומרי הקואליציה הארצית להעסקה ישירה, היה שותף פעיל במאבקים למען עובדי קבלן במפעלי ים המלח שבראשית שנות האלפיים יזם והוביל ג'קי אדרי שבגלל מאבקיו גם פוטר מעבודתו במפעלי ים המלח, השתתף במאבקים של עובדי הניקיון במוסדות אקדמיים (כאשר בשנת 2010 יצירתו על עובדות הניקיון הייתה מסמלי המאבק של אותה שנה בבן גוריון). כמו-כן, השתתף בהרבה מאוד מאבקים נגד סגירת מפעלים ופיטורים המוניים עקב כך. בקיץ 2011 היה ממובילי מחאת האוהלים בבאר-שבע והיה חבר פעיל במטה המאבק. פעיל גם בנושאי איכות הסביבה ומספר פעמים גם היה חבר בצוותי ניהול מאבקים של ארגון הסטודנטים מגמה ירוקה (בין היתר, בצוות לניהול המאבק נגד אסון נחל אשלים בדרום מדבר יהודה). חבר במנהיגות תנועת הפריפריות וחבר פעיל בתנועה.

באופן קבוע משתתף ונואם בהפגנות חברתיות. משתתף בכנסים אקדמיים, ימי עיון ושולחנות עגולים מן החשובים ביותר באוניברסיטת בן-גוריון, המרכז הבינתחומי הרצליה ומוסדות אקדמיים נוספים. באופן קבוע מקבל רשות הדיבור אותה הוא מנצל עד תום להשמעת דעותיו המהפכניות נגד שלטון-ההון במדינה ולמען פתרון הבעיות לטובת כלל הציבור.

מספר פעמים נעצר ונחקר בידי המשטרה.

קישורים חיצוניים