הורות בפשטות

מתוך אקו-ויקי, מקום מפגש בנושאי אקולוגיה, חברה וכלכלה.
(הופנה מהדף Simplicity Parenting)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

הורות בפשטות (באנגלית: Simplicity Parenting) הוא ספר עיון מאת ג'ון פיין (Kim John Payne) וליסה רוס (Lisa M. Ross) שעוסק בחינוך וגידול ילדים ברוח של פשטות מרצון ומינימליזם. לפי המחברים הורים רבים כבר לא נאבקים כדי לתת יותר לילדיהם, אלא מתפתים לתת להם יותר מדי. ה"יותר מדי" הזה יוצר סביבה שמעודדת לחצים נפשיים ורגשיים אצל הילדים וההורים. נטיות אישיות נורמליות, בשילוב הלחץ הנפשי הנובע מ"יותר מדי", עלולים לדחוק ילדים להפרעות של ממש. לדוגמה, ילד שנוטה להיות מתודי ומסודר, יידחף להתנהגות אובססיבית וילדה שאוהבת לחלום תאבד את היכולת להתרכז.

ארבעת תחומי עודף בגידול ילדים מודרני

המחברים טוענים כי סביבת הילדים במדינות מערביות כיום מכילה ארבעה תחומי "עודף":

  1. יותר מדי חפצים
  2. יותר מדי אפשרויות בחירה
  3. יותר מדי מידע
  4. יותר מדי מהר

בצעירותו התנדב פיין במחנות פליטים בג'קרטה שבאינדונזיה, ופגש ילדים שהתמודדו עם הפרעת דחק פוסט טראומטית. הוא מתאר ילדים אלה כ"עצבנים, לחוצים והיפר-חשדניים כלפי כל דבר חדש". כעבור שנים, כאשר ניהל קליניקה פרטית באנגליה, הוא גילה לטענתו שילדים ממשפחות מבוססות הם בעלי נטיות התנהגותיות דומות. מבחינה פיזית הילדים היו בטוחים אבל מבחינה נפשית הם חיו במה שהוא מתאר כ"אזור מלחמה". משום שהם היו שותפים לפחדים ולשאיפות של הוריהם ומשום שהם חיים בקצב חיים מהיר מידי.

החזרת הפשטות לחיי הילדים

המחברים מציעים להפוך את החיים של הילדים לפשוטים יותר כדי להחזיר להם את תחושת השלווה והביטחון, וזאת באמצעות התייחסות למספר תחומים.

  • סביבה: להפחית את עומס החפצים בבית בכלל ובחדר הילדים בפרט. לתת לילדים מעט צעצועים ומעט ספרים ויותר זמן להתעמק ולשקוע במה שיש להם.
  • קצב: לתת לילדים זמן קבוע של שקט. בזמן זה אין עשייה או מטלות, הילד יכול להירגע. התרגעות כזו אינה שעמום אלא זמן התאוששות מנוחה וצמיחה.
  • ניתוק: להפחית את ה"רעשים" מעולם המבוגרים, התקשורת והצרכנות. לנתק את הילדים מתרבות הצריכה - ממסכים, פרסומות, קניונים שמעמיסים עליהם ועל ההורים גירויים ולחצים. לפי פיין לא כדאי לצפות בחדשות עם הילדים (כמובן תלוי בגיל) או לדבר איתם על התחממות כדור הארץ או על הרעב באפריקה.

לתקופת הילדות יש מטרה, והיא לאפשר צמיחה של מבוגרים בריאים ומאושרים. לפי המחברים ההורים צריכים להיות מודעים ואקטיביים ביצירת התנאים המיטיבים ביותר לילדות מאפשרת ומאושרת. ולכן ממליצים לשמור את הילדות כמה שיותר פשוטה.

הספר מציע כמה אסטרטגיות ברורות לדרכים לפשט היבטים כמו מזון, שינה ומנוחה.

פישוט המזון בבית

מזון- לפי המחברים יש לפשט את המזון על ידי שימוש במזון יותר טבעי והפחתת צריכה של מזון מעובד וחטיפים שונים:[1]

  • המטרה של מזון היא לספק תזונה, לא לספק בידור.
  • צריך לגדל מזון, לא לעצב אותו.
  • אין צורך לסבך את המזון ללא צורך.

הטענה בספר היא שאם הורים מפשטים את המזון, הילדים הופכים פחות בררנים במזון. הספר נותן טיפים כיצד להשיג מטרה זו - לדוגמה על ידי הגבלות בבית והגבלת המבחר שיש לילדים קטנים שצריכים עדיין לפתח שיקול דעת משלהם. רעיון אפשרי הוא להפוך את הארוחות לדבר צפוי מראש - ניתן לדוגמה לבחור נושא לכל יום בשבוע ולדבוק בו - יום פסטה, יום מרק וכו'. בני נוער עלולים להתלונן על דבר כזה אבל מסורת כזו יכולה לספק שגרה ובטחון לילדים קטנים. כמו כן ארוחות צפויות מראש הן דבר שקל יותר להכין.

חשיבות השינה

לפי מחברי הספר, נושאים רבים הקשורים בהערכה עצמית-נמוכה קשורים למחסור בשינה. הם טוענים כי שינה בונה חוסן נפשי לטענתם, ילד מתחת לגיל 11, זקוק ל-11 שעות שינה ביממה. הם טוענים כי כדי לספק מעבר חלק לשינה, הילדים זקוקים לתחושת קצב נינוחה ותחושת קשר להורים. חשוב לתת לילד יכולת חיזוי מראש של הזמן לפני השינה, ודבר זה נותן להם הזדמנות לעבד את היום שעבר עליהם. [2]

המחברים מציינים כי הקראת סיפור או סיפור בעל פה לפני השינה היא אחת הדרכים האפקטיביות להבטיח מעבר חלק לשינה. הם מעודדים הורים ליצר סיפור שבהם הילד הוא הגיבור הראשי, ואירועי היום-יום שקרו לו נמצאים במרכז הסיפור. לפי המחברים הסיפורים יכולים לסייע לילדים לעבד תקופות קשות בחייהם. כי ניתן למצוא את רוב התשובות שילד צעיר מחפש, בתוך סיפור. זו אחת הדוגמאות לדעתם בהבדל בין עולם המבוגרים לזה של הילדים.

חשיבות המנוחה

המחברים טוענים כי ילדים זקוקים לזמן יומי שקט כדי לאפשר להם לנוח. וכי זמן-מנוחה כזה במהלך היום הוא דבר שכדאי לשמור עליו במשך זמן ארוך ככל האפשר. למרות שילדים בבית ספר יכולים להנות מסופי שבוע וחופשות, טקסי זמן המעבר לאחר בית הספר הם גם הזדמנות כדי לסייע לילדים להירגע. המחברים מציעים מספר פעילויות כולל עבודה, חטיף אחר בית הספר, נמנום קצר או פרוייקטים מתמשכים. [3]

רעיון מרכזי שקיים בספר הוא שככל שהמשפחה חוסכת יותר זמן ואנרגיה, יש לה יותר זמן להשתתף בפעילויות בעלות משמעות ובצורה עמוקה יותר, כמו פעילות משפחתית משותפת, משחק והתרגעות.

ראו גם

קישורים חיצוניים