יום כדור הארץ

מתוך אקו-ויקי, מקום מפגש בנושאי אקולוגיה, חברה וכלכלה.
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

יום כדור הארץ או בשמו הרשמי "היום העולמי של אמא אדמה" (באנגלית: International Mother Earth Day) הוא מועד עולמי המציין מודעות להגנת הסביבה של כדור הארץ ולקיימות ומתקיים מדי שנה ב-22 באפריל. היום הוא מועד עולמי רשמי של ארגון האומות המאוחדות החל משנת 2009[1]

מטרת היום הינה להעלות המודעות ליכולתו של כל אדם להשפיע על הסביבה על גורלנו ועל גורל הדורות הבאים באמצעות התנהלות יום יומית, ולהראות כי צריכת משאבים יעילה משפיעה על כל הביוספרה, איכות הסביבה והבריאות.

בשנת 1969 בכינוס של UNESCO בסן פרנסיסקו הציע פעיל השלום ג'ון מקונל (John McConnell) יום לכבוד כדור הארץ והרעיון של שלום, שיחגג לראשונה ב-21 במרץ 1970, שהוא היום הראשון של האביב בחצי הצפוני של כדור הארץ. מועד זה זכה לעידוד בהמשך, באמצעות מנשר שכתב מקונל ונחתם על ידי מזכ"ל האו"ם דאז, או תאנט. חודש לאחר מכן, בשנת 1970, הציע סנטור מארצות הברית, הציע גיילורד נלסון (Gaylord Nelson), לקיים יום של למידה ומחאה ב-22 באפריל, בתגובה להרס הסביבתי נרחב ברחבי העולם. מעל 20 מיליון איש השתתפו באותו יום בהפגנות שקטות להעלאת המודעות לבעיות הסביבה ברחבי ארצות הברית. נלסון זכה לפרס "מדליית החירות" על פועלו. יום כדור הארץ של ה-22 באפריל התמקד תחילה בארצות הברית. הפעיל דניס הייז (Denis Hayes) היה המתאם הלאומי של יום כדור הארץ בארצות הברית בשנת 1970. בשנת 1990 הקים הייז ארגון שעודד פעילות ביום כדור הארץ ב-141 מדינות. ובשנת 2009 הכירה העצרת הכללית של האו"ם ביום באופן רשמי. כיום, האירוע מצוין בכל רחבי העולם, הן על ידי ממשלות והן על ידי אנשים, קבוצות וארגונים.

בשנת 2016 צוין יום כדור הארץ בישראל בתאריך 25 באפריל, כאשר האירוע המרכזי נערך בפארק הקישון שבחיפה [2].

יום כדור הארץ הוא אחד מועדים עולמיים הראשונים בנושא שמירת טבע, קיימות וסביבתנות. ימים דומים ליום כדור הארץ שמציין האו"ם כוללים את היום העולמי לחיות הבר (World Wildlife Day) ב-3 במרץ, יום היערות העולמי (21 במרץ), יום המים העולמי (22 במרץ), יום המגוון הביולוגי (22 במאי), יום הסביבה העולמי (ב-5 ביוני) יום האוקיינוסים (ב-8 ביוני), יום למאבק במדבור (ב-17 ביוני).

ראו גם

קישורים חיצוניים

Stub general.png ערך זה הוא קצרמר. אתם מוזמנים לתרום לאקו-ויקי ולהרחיב אותו.