יערות חיפה

מתוך אקו-ויקי, מקום מפגש בנושאי אקולוגיה, חברה וכלכלה.
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
טבע עירוני בחיפה. בחיפה היערות נכנסים לעתים קרובות לתוך העיר, כחלק מתכנון מכוון מימי המנדט הבריטי.

יערות חיפה הם דוגמה לשילוב יערות בעיר: דוגמה ליערות אשר משמשים כטבע עירוני. כתוצאה מכך תושבי חיפה והקריות יכולים להנות מהרבה יתרונות. יערות חיפה נפגעו כתוצאה מהשרפות ב-2016, ועכשיו מאויימים בהשמדה טוטאלית בגלל תכניות הבנייה. כבר התכנית הראשונה - רמת גוראל, תפגע קשה ביערות חיפה ויתר התכניות יעלימו אותם לגמרי. כמעט על כל שטח היערות יש תכניות בנייה. השטח נקנה על ידי אנשים פרטיים עוד בימי המנדט הבריטי. עם זאת אז תוכנן שחלק משמעותי מחיפה ישאר כשמורת טבע. מאז השטח הזה נבנה. המשמעות היא שלפי התכנון התושבים היו אמורים לקבל מגורים בשכונה ירוקה מוקפת יערות, אבל עכשיו מכיוון שהשטח שתוכנן כשמורת טבע נבנה והתכניות יעלימו את היערות בשאר השטח, הם יקבלו שכונות ללא ירק. כבר השכונה הראשונה - רמת גוראל תהיה מוקפת בבטון ואספלט מכל הכיוונים בעוד שהיום עדיין המצב ברוב השכונות בחיפה הוא שונה.

הפתרון שמציעים רבים הוא לקנות את השטח מבעלי הקרקע הפרטיים ובתמורה לתת להם דירות חינם או חצי חינם באזורים האחרים בעיר - אז הם יוכלו לגור בעיר ירוקה עם שטחים ירוקים ליד בהם אפשר לעשות פקניק. את יערות חיפה להפוך לשמורת טבע, כאשר חלק מהרווחים מהתיירים שיבקרו בה אפשר לתת לבעלי הקרקע. יש לציין, שהיום בחיפה העשירים גרים בשכונות הגבוהות המוקפים ביער ולא בעיר התחתית והדר בהם יש יחסית מעט ירק. המשמעות היא שפעולה כזאת תמנע דרדור דראסטי בערך הנדל"ן בחיפה. ראוי אף שמשרדי הממשלה כגון המשרד להגנת הסביבה ומשרד התיירות יעודדו פעילות כזו: הדבר יתרום להפחתת פליטות גזי החממה, לירידה בהשפעת אי החום העירוני, ירידה בזיהום האוויר, לעליית התיירות באזור חיפה. למידע על הדרכים בהם היערות עושים את כל זה, ראו: טבע עירוני, יער.

הסכנות ליערות חיפה

רמת גוראל: דוגמה לתכנון פרברי הורס טבע עירוני ומוטה רכב פרטי

דוגמה קיצונית לתופעה של פרבור ופגיעה ביערות היא מה שקורה בתכנית "רמת גוראל" בחיפה. התכנית מדברת על בניית שכונה על "גבעת העיזים" המקום האחרון עם גוש גדול ורציף של יער בחיפה. בנוסף השכונה הזאת יחד עם המשכה "רמת טוסקאנה" עלולה לחסום את המעבר מיערות חיפה, שהם כרגע מובלעות צרות עם חיבורים צרים אחת לשנייה בתוך העיר לפארק הכרמל-גוש יער גדול מחוץ לשטח העיר, מה שימנע מחיות הבר לעבור בחופשיות בהן דבר שיביא בסופו של דבר להעלמות היערות האלה כמערכת אקולוגית עצמאית אשר לא תלויה באדם.

רמת גוראל מהווה תכנית עם תכנון מוטה רכב פרטי באופן קיצוני. חוץ מההשפעות הרגילות של בניית שכונה פרברית ומרוחקת (כמו לדוגמה, מרחק רב בין השכונות מה שמוביל ליותר מכוניות, מה שמוביל ליותר כבישים כי יש יותר פקקים מה שמוביל קיטוע ופגיעה בטבע העירוני) יש השפעות נוספות. השיפועים ברחובות המתוכננים בה הם כאלה שלא יאפשרו נסיעה על אופניים ויקשו על הליכה ברגל של מעבר ל-500 מטר לאדם רגיל ויותר מ-200-300 מטר לאדם עם מוגבלויות, אזרח ותיק או עגלה עם תינוק. בעצם בגלל השיפוע החד לא בנו על הגבעה הזאת עד עכשיו. ברור שכמעט כל תנועה בתוך השכונה תעשה באמצעות מכוניות.

בנוסף השכונה משמידה את הגוש הגדול האחרון של יערות חיפה ובטווח הרחוק- את יערות חיפה בכלל. מכאן שבעתיד תושבי מטרופולין חיפה (שמונה כ-909,000 איש) יצטרכו לנסוע לפיקניק לפארק הכרמל. במקרה הטוב, הם יעשו לשם אוטובוס מיוחד. במקרה הסביר יותר נסיעות כאלה יעשו במכוניות פרטיות. היום כמה מאות אלפים מתושבי המטרופולין יכולים להגיע ליער ברגל (מרחק של מאות או עשרות מטרים) והשאר באוטובוסים עירוניים רגילים, כי היער נימצא בין השכונות ולפעמים בתוכן.[1][2]

שמירה על יערות חיפה

ארגונים שונים כגון ירוק בלב והחברה להגנת הטבע מנסים לשמר את יערות חיפה. הם הגישו השגות לתכנית "רמת גוראל".

הערות שוליים