אופניים חשמליים: תועלת מול נזק ומה אפשר לעשות כדי להעצים את התועלת ולמזער את הנזק

מתוך אקו-ויקי, מקום מפגש בנושאי אקולוגיה, חברה וכלכלה.
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

בכלליות אפשר לומר שכאשר אנשים עוברים ממכונית לאופניים חשמליים זה מועיל לבריאות ולסביבה. כאשר אנשים עוברים מהליכה ברגל ושימוש באופניים רגילים לאופניים חשמליים זה יכול להזיק. כאשר אנשים עוברים מתחבורה ציבורית לאופניים חשמליים עם מצערת, האפקט מעורב: מצד אחד זה יכול להפחית פליטות מצד שני אנשים מפסיקים ללכת מהבית לתחנה מהתחנה לעבודה ואז זה יכול להגביר אורח חיים יושבני. בישראל נמכרו מאות אלפי זוגות אופניים חשמליים ואולם כמות המכוניות הנרכשות לא ירדה-היא עלתה. ראו פרטים כאן 27% מרוכבי האופניים החשמליים בישראל הם מתחת לגיל 16 כלומר קודם הלכו ברגל נסעו על אופניים רגילים או בתחבורה ציבורית[1]

מה לעשות?

דיון:

אלכסנדר: ייתכן שהסיבה לכך היא שהמהירות של האופניים החשמליים החוקיים( כ-22 קמ"ש) קרובה יותר למהירות של אופניים (16-17 קמ"ש לרוכב לא מאומן ו-25-27 קמ"ש לרוכב מאומן) מאשר למהירות של מכונית בתוך העיר-כ-30-80 קמ"ש בזמן של זרימה חופשית בערים וכ-100 קמ"ש מחוץ לערים בממוצע בארץ[2] למרות שבכניסות לתל אביב בזמני העומס זה 11 קמ"ש[3]. ייתכן שהסיבה היא הנטייה הכללית בימינו להימנע מכל פעילות פיזית או מוחית ולהעבירה למכונות. מצד שני כאשר האופניים החשמליים נוסעים במהירות של 40-50 קמ"ש הם מסכנים לא רק הולכי רגל אלה גם אופניים רגילים כאשר הם נוסעים על מדרכות ושבילי אופניים שבילי אופניים מה ששוב מעודד מעבר מאופניים רגילים לחשמליים.

נוסף על כך בגלל הסכנות שמציבים האופניים החשמליים להולכי הרגל השוטרים מנסים להוריד את רוכבי האופניים הרגילים מהמדרכות לכביש מה שמסכן אותם: רובם ככולם מרוכבי האופניים שנהרגו בתאונת דרכים נהרגו בכביש. לעומת זאת במדרכה רוכבי אופניים רגילים כמעט שלא מהווים סיכון. כתוצאה מכך אנשים משתמשים פחות באופניים רגילים כי הם לא רוצים שיורידו אותם לכביש וגם בשבילי האופניים יכולים לפגוע בהם אופניים חשמליים במהירות גבוהה. במיוחד כאשר מדובר בילדים.

זאת ועוד כאשר ילדים רואים שבשבילי האופניים עוקפים אותם כל הזמן אנשים על אופניים חשמליים הם כמובן רוצים לעבור אליהם גם.

יש להוסיף שכאשר מדובר בילדים השוטרים בדרך כלל לא דוחקים אותם לכביש וכך מההתחלה מלמדים אותם וגם את עצמם בעצם לא לשמוע לחוק.

כיצד לעשות כך שאנשים יעברו ממכוניות פרטיות לאופניים חשמליים ומהם לאופניים רגילים ולא להפך?

פתרון אפשרי הוא להפריד בין רכב מנועי ללא מנועי. לאופניים החשמליים לאפשר לנוע רק בכביש לתת להם מהירות שלד ובלמים מתאימים(מהירות של 40-50 קמ"ש לפחות) לחייב את הרוכבים ברישיון נהיגה ובכל שאר ההיבטים להשוות אותם לקטנוע רגיל כולל האכיפה. יש להטיל גם מס ירוק מסוים כדי שיהיו יקרים משמעותית מאופניים רגילים.

לעומת זאת לאופניים רגילים יש לאפשר לנוע על שבילי האופניים או במדרכה כאשר אין שביל ולאסור עליהם לרדת לכביש. יש לא רק שלא להטיל עליהם מס-צריך לחלק אותם בחינם לכל תלמיד שנניח סיים כיתה ג' בלי הפרעות משמעת גדולות כדי להרגיל ילדים מההתחלה אליהם. היתרונות מכך הם:

  • בצורה כזאת האופניים החשמליים יהיו מותאמים במהירות שלהם לתנועה בכביש מה שמצד אחד יגרום ליותר רוכבי רכב פרטי לעבור אליהם ומצד שני יפחית את כמות התאונות בהתנגשות בין אופניים ומכוניות פרטיות (שהן המסוכנות ביותר כאשר מדובר באופניים חשמליים) ויקל גם על רוכבי האופניים החשמליים וגם על הרכב הפרטי.
  • כאשר מדובר בכבישים פקוקים המהירות על אופניים חשמליים תהיה הרבה יותר גדולה(אפילו כאשר האופניים האלה ייסעו רק על הכביש כי כאשר יש פקק תמיד אפשר לעבור למדרכה ללכת ברגל עם האופניים, לעקוף את הפקק ואז להמשיך לנסוע על הכביש), מה ששוב יעודד אנשים לעבור ממכונית לאופניים.
  • האופניים החשמליים יהיו עדיין משמעותית זולים יותר ממכונית מה שיעודד אנשים לעבור אליהם מהרכב הפרטי.
  • האופניים החשמליים יהיו עדיין משמעותית יקרים מהרגילים ויילקח על השימוש מס ירוק מסוים מה שיעודד אנשים לעבור מאופניים חשמליים לרגילים.
  • כאשר האופניים יעלו יותר ויילקח עליהם מס מסוים עם כי קטן בהרבה ממס על מכוניות כאשר יתאפשר לנהוג עליהם רק מגיל 16 עם רישיון רק על הכביש וזה באמת ייאכף-ההורים לא יקנו לילדים שלהם אופניים חשמליים מגיל 10 ואלה שהלכו ברגל לא יעברו לאופניים חשמליים.
  • כאשר האופניים החשמליים יהיו רק על הכביש לא ייסעו בהם ילדים יתאפשר ביתר קלות מבחינת לחץ ציבורי לאפשר חוקית לאופניים רגילים לנסוע על המדרכות כאשר אין שביל. וזה יאפשר אולי להכפיל או לשלש את כמות הנוסעים על אופניים רגילים כי הבטיחות היא הסיבה מספר אחת למה אנשים לא רוצים לנסוע על אופניים רגילים במיוחד כאשר מדובר בילדים. כמובן שאז כמעט כולם ירצו לעשות שביל לא רק כהולכי רגל אלה גם כרוכבים כי אז בכל משפחה יהיה לפחות רוכב אחד.
  • אם לא יהיו אופניים חשמליים על שבילי האופניים זה יעודד אנשים במיוחד ילדים לנסוע על אופניים רגילים בשבילים. גם כי לא יעקפו אותם וגם מסיבות בטיחותיות.

הערות שוליים

  1. ^ גלובס http://www.globes.co.il/news/article.aspx?did=100117248517.01.2017
  2. ^ מכון לחקר התחבורה בטכניון, מרכז רן נאור לבטיחות בדרכים [http://rsa.gov.il/chadartikshoret/chadashot/Documents/sekerspeed.pdf סקר ארצי של מהירויות נסיעה בישראל: סקר מהירויות 20]
  3. ^ אורן דורי 11 קמ"ש וזו רק ההתחלה: המספרים שמאחורי הקטסטרופה בתחבורה