אקומודרניזם

מתוך אקו-ויקי, מקום מפגש בנושאי אקולוגיה, חברה וכלכלה.
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

אקומודרניזם (באנגלית: Ecomodernism) היא פילוסופיה סביבתית שטוענת כי בני האדם יכולים להגן על הסביבה הטבעית באמצעות טכנולוגיה ולגרום להפרדה בין ההשפעות האנושיות לבין העולם הטבעי. אקו-מודרניזם הוא זרם מחשבתי חדש יחסית, עם כי ההנחות שלו מתאימות לזרמים ישנים יותר כמו מודרניזם ואופטימיזם טכנולוגי. התומכים הבולטים של אקומודרניזם הם 18 מלומדים ופילוסופים שחתמו בשנת 2015 על An Ecomodernist Manifesto. הפילוסופיה שלהם היא "אנו תומכים בערך סביבתי שקיים מזה זמן רב, כי האנושות צריכה לצמצם את השפעתה על הסביבה כדי ליצור יותר מקום לטבע, בעוד אנו דוחים רעיון אחר שהחברות האנושיות חייבות לחיות בהרמוניה עם הטבע כדי להימנע מקריסה כלכלית ואקולוגית". במקום הרמוניה עם הטבע התומכים של אקו-מודרניזם טוענים כי יש להסתמך על טכנולוגיות שונות כמו אנרגיה גרעינית או כליאת פחמן כדי לאפשר דה-קפלינג של הצמיחה האנושית מההשפעות של האדם על הסביבה.

ביקורת

תומכים של כלכלת מצב יציב וכלכלנים אקולוגיים מבקרים את הרעיונות של "אקו-מודרניזם". במאמר בשם "A Degrowth Response to an Ecomodernist Manifesto", טענו 18 כלכלנים אקולוגיים כי האקו-מודרניסטים לא סיפקו תוכנית מושכת לאסטרטגיות פיתוח עתידיות, ולא פתרונות לבעיות הסביבה והאנרגיה של האנושות. [1]

המבקרים טוענים לדוגמה כי האקו-מודרניסטים מניחים כי צמיחה כלכלית היא דבר נתון, שחייבת להתקיים תמיד, וכי טכנולוגיה תמיד תמצא תשובה לכל בעיה, זאת לעומת הנחה אחרת כי הצמיחה הכלכלית עד היום הסתמכה בין היתר על שפע של דלק מחצבי זול, גידול אוכלוסין משמעותי ופערים קטנים יחסית - וכי דלדול בדלק מחצבי (או שיא תפוקת הנפט), ירידה בגידול אוכלוסין (מעבר דמוגרפי) או גידול באי שוויון כלכלי עלולים לפגוע בהמשך הצמיחה הכלכלית. בנוסף, עד היום ההיסטוריה מאז המהפכה התעשייתית הראתה כי צמיחה כלכלית לוותה בהרס נרחב למערכות אקולוגיות, אבל האקו-מודרניסטים לא מתייחסים לדבר זה כלל.

המבקרים מציינים גם כי קיים חזון ישן של תעשיינים, כלכלנים נאו-קלאסיים ועתידנים להפריד בין התוצאות הטובות (כמו צמיחה כלכלית, גידול אוכלוסין או צריכה נוספת) לבין ההשפעות הסביבתיות הבעייתיות שהדבר גורם, אבל למרות התפתחויות טכנולוגיות ויכולת להשיג תוצאות טובות יותר עם פחות משאבים וזיהום, עד היום רמות הזיהום האבסולוטיות לא ירדו אלא עלו עם התפתחות הטכנולוגיה והצריכה. (ראו I=PAT).

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ Caradonna et al (May 2015). "A Degrowth Response to An Ecomodernist Manifesto.", Resilience.org , May 6, 2015