באקמינסטר פולר

מתוך אקו-ויקי, מקום מפגש בנושאי אקולוגיה, חברה וכלכלה.
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
באקמינסטר פולר בצעירותו.

ריצ'רד באקמינסטר "באקי" פולר (באנגלית: Richard Buckminster “Bucky” Fuller;‏ 12 ביולי 1895 - 1 ביולי 1983) היה אדריכל, מהנדס, ממציא, פילוסוף ואיש חזון ורוח אמריקאי. עסק במגוון רחב מאוד של תחומים, ביניהם עיצוב, מתמטיקה, קרטוגרפיה, קיימות וחקר החלל. פולר ידוע בעיקר בזכות פיתוח הכיפה הגאודזית, מכונית הדימקסיון (באנגלית: Dymaxion car), בית הדימקסיון (באנגלית: Dymaxion house), ולזכותו המצאות ופיתוחים רבים נוספים.

גישתו החברתית

לאחר המשברים שעבר פולר בסוף שנות ה-20, החל באקמינסטר פולר להגות רעיונות שונים ופיתח תפישות פילוסופיות וחברתיות. פולר תהה לגבי עתיד האנושות - האם תוכל לשרוד לאורך דורות רבים נוספים או שכיוון התפתחותה יביא בסופו של דבר לכלייתה? פולר גם תהה איך הוא באופן אישי יוכל לסייע לה לשרוד. בין השאר הוא חשב כיצד יוכל הוא, כאינדיבידואל, לסייע לאנושות באופן כזה שמדינות, פירמות וארגונים גדולים אינם מסוגלים מסיבות כלכליות ופוליטיות לעשות.

אחת התפיסות של פולר התבססה על רעיון "ספינת החלל כדור הארץ" שהיה גם שם אחד מספריו. הוא אף חיבר את ה-"חוברת הפעלה לחללית כדור הארץ" (Operating manual for Spaceship Earth) שבה הסביר את האופן שבו עלינו לנהל בצורה נכונה את המשאבים הטבעיים על כדור הארץ על מנת לשרוד במסע של האנושות. מתקן "ספינת החלל כדור הארץ" הנמצא במרכז אפקוט שבפלורידה נבנה בהשראת רעיון זה ב-1982 והמתקן אף בנוי ככיפה גאודזית ענקית.

פולר, או בכינויו "באקי" (Bucky), היה ידוע כנונקונפורמיסט מושבע וייתכן שמסיבה זו היה אהוד במיוחד על דורות של צעירים משנות ה-60 ועד מותו ב-1983. הוא היה בעל השפעה רבה גם דור "ילדי הפרחים" וחברי תנועות נוער בזכות השקפת עולמו לגבי הסינתזה החדשה שיש ליצור בין האדם לטבע ולהימנע מתרבות הצריכה הבזבזנית וההרסנית. ילדי הפרחים האמינו אמנם בכוחה של האהבה ואילו פולר האמין בכוחו של היחיד ובכוחה של הטכנולוגיה אך קידום מטרות של סביבתנות וקיימות היו משותפות להם.

הכיפות הגאודזיות שפיתח פולר נבנו מתוך תפישה של קירוי שטחים עצומים על ידי מבנה קל וחזק. על אף שהכיפות הגדולות ביותר מסוג זה שנבנו עד היום אינן גדולות מכ-200 מטר, חזונו של פולר היה קירוי של ערים שלמות. רעיונות אלו היוו השראה לסופרי מדע בדיוני רבים הראו את הכיפה הגאודזית כסמל ליכולת יצירה של סביבות מקורות ומוגנות.

קישורים חיצוניים