ברטולומאו דה לאס קאסאס

מתוך אקו-ויקי, מקום מפגש בנושאי אקולוגיה, חברה וכלכלה.
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
ברתולומאו דה לאס קאסאס: כומר ספרדי שחי במאות ה-15 - 16 סביר להניח המפורסם ביותר מכל ה "לבנים" שניסו להגן על זכויות הילידים. לאס קאסאס לא רק הגן על האינדיאנים - הוא היה גם סופר, היסטוריון ואחד מהחוקרים הבולטים שתיארו את אורח חייהם של האינדיאנים. הוא כתב כ-75 ספרים מהם עד היום שרדו 60. חלק ממה שהוא כתב חשוב גם לתנועה הסביבתית.

ברטולומאו דה לאס קאסאס הוא המפורסם בין הלבנים שהגנו על העמים הילידים ונודע כ"מגן האינדיאנים". עם זאת הוא הגן לא רק על אינדיאנים: אם בהתחלה הוא חשב ששיעבוד האפריקאים יותר מוצדק משיעבוד האינדיאנים לאחר מכן הוא התחרט, והחל להתנגד לעבדות ולמלחמות כיבוש בכלל. שמו מוכר לאינדיאנים ומוכר למי שמנסה ופועל להגן על הילידים אבל לא מוכר לתנועה הסביבתית, למרות זאת תורתו חשובה גם ארגוני הסביבה.

לאס קאסאס היה כומר ספרדי שנולד בשנת 1474 ונפטר בשנת 1566. הוא קיבל תואר בתאולוגיה באוניברסיטת סוויליה. בשנת 1502 הוא נסע לאמריקה לאחר שקיבל שם בירושה מאביו "אנקומיינדה" - חלקת קרקע עם עבדים אינדיאנים. הוא שימש ככומר צבאי אצל הקונקיסטאדורים הספרדיים בהאיטי ובזמן כיבוש קובה ב-1511. החל מ-1514 בעקבות משבר מצפון לאס קאסאס החל להתנגד לקונקיסטה - כיבוש אמריקה והשמדת העמים המקומיים. מאז ועד יום מותו זה היה העיסוק העיקרי שלו.

באותו הזמן היו גם באמריקה וגם באירופה, אנשים שהתנגדו לקונקיסטה, ביניהם גם כמרים. לאס קאסאס התייצב בראש התנועה. הוא עשה הרבה מאוד כדי להגן על האינדיאנים החל משדלנות להעברת חוקים בנושא ועד להתקהלויות חמושות עם הקונקיסטאדורים כאשר הוא ניסה לממש את החוקים. הוא פגש בתמיכה מסויימת אצל השלטונות הספרדיים כי הם לא רצו בהשמדה גורפת של העמים האינדיאניים שהביאו להם לא מעט רווח. היו גם כאלה שהתנגדו לזה מטעמים מוסריים, כמו המלכה איזבלה. הוא קיבל מהשלטונות תואר רשמי "מגן כללי של האינדיאנים". בהשפעתו נחקקו "החוקים החדשים של האינדיות" שאסרו רשמית שיעבוד והשמדת אינדיאנים.

לאס קאסאס כתב בימי חייו 75 ספרים, מתוכם שרדו עד היום 60 ספרים. ארבעת הספרים החשובים ביותר הם: "ההיסטוריה של האינדיות", "היסטוריה אפולוגטית", "אוצרות פרו" וסוג של סיכום קצר למקבלי החלטות "היסטוריה קצרצרה של הרס האינדיות".

לאס קאסאס נחשב על ידי האינדיאנים כקדוש, פסלים ומצבות לכבודו הוקמו במקומות שונים באמריקה ואפילו בסוויליה. בצ'יאפאס בה שימש כבישוף העיר סאן קריסטובל דה לאס קאסאס, נקראה על שמו. הוא נחשב לאחד ממייסדי התנועה להגנת זכויות האדם ואחד מהוגי "אידאולוגיית השחרור" ובזמן ביקורו של האפיפיור במקסיקו, מאות אלפים בקשו ממנו "פניה לכיוון העניים והפיכת לאס קאסאס לקדוש". שמו מוזכר בכנסייה האנגליקנית והפרוטסטנטית ותהליך ההכרה בו כקדוש כבר החל גם בכנסייה הקתולית אבל בינתיים לא הגיע לסיום.

חשיבות לתנועה הסביבתית

חלק ממה שכתב לאס קאסאס, חשוב גם לתנועה הסביבתית. כך, לדוגמה לאס קאסאס טען ש:

הפצת מידע על העמים הילידים, רמת החיים שלהם, התכונות שלהם

לטענת לאס קאסאס, האינדיאנים הם בני אדם והתרבות האינדיאנית גבוהה יותר מזו של יוון העתיקה, רומה העתיקה, צרפת ושל "הרבה ספרדים". הוא אף הגן על תזה זו בוויכוח פומבי מפורסם בינו לבין חואן דה ספולבדה, אשר טען כי האינדיאנים הם לא בני אדם אלה סוג של בעלי חיים. המשמעות היא שעמים עם פחות טכנולוגיה יכולים להיות בעלי תרבות גבוהה יותר מאלה עם יותר.

טענה שפלישה ורצח עם הם חטאים

לטענת לאס קאסאס, הפלישה והשמדת העמים האינדיאנים היא חטא, שבעקבותיו אלוהים יכול "להרוס ממלכה שלמה". הוא כתב בסוף ספרו תיאור קצרצר של הרס האינדיות שהוא כותב "כדי לגרש את הגיהנום מאמריקה ולהציל את נפשות הספרדים". זאת בשונה מכמרים אחרים שהסבירו שרצח העם האינדיאני הוא בסדר גמור כי זה עונש על חטאיהם (אותו הדבר הם אמרו גם לגבי גירוש היהודים והמוסלמים בערך באותה תקופה). ההוכחה המרכזית הייתה שהספרדים נצחו במלחמות כלומר הרגו ביותר אפקטיביות, הרבה יותר אינדיאנים נהרגו מאשר ספרדים. לטענת אס קאסאס הפסד האינדיאנים במלחמות מוסבר על ידי עוצמה צבאית נמוכה יותר, דווקא בגלל שהם לא נלחמו הרבה ביניהם. המסקנה היא שדווקא עמים עם מאפיינים חברתיים חיוביים יכולים להיות חלשים יותר צבאית. למסקנה זו יש חשיבות כי בתקופות עתיקות ומודרניות כדי להגיע לעוצמה צבאית גדולה היה צורך בדיכוי ופגיעה סביבתית. נראה שכדי שהקבוצות הטובות יותר לא יושמדו במלחמה או לא יהפכו לקבוצה רעה עוד יותר מהיריבה, עדיף להן להשמיד את כל הנשק בעולם מאשר להרוג בחזרה במלחמה. ראו פרטים בדף נשק.

את מילותיו של לאס קאסאס זכרו אחר כך, כי הפלישה והשמדת העמים אינדיאנים גרמה לכל מיני אי נעימויות לספרד וגם לאירופה בכלל. כך לדוגמה הוא גרם להפצת מחלות שונות גם בקרב הקונקיסטאדורים וגם באוכלוסייה האירופאית בכלל כמו העגבת ועוד. הוא גרם למהפכת המחירים - אינפלציה מהירה. כאשר הביאו הרבה זהב התוצאה הייתה שבעבור אותה כמות זהב נתנו משמעותית פחות מוצרים. חלק מהתוצאות הייתה שמעמד ההידאלגוס ממנו יצא רוב הקונקיסטאדורים ירד מנכסיו, והשלטון המונארכי בספרד הגיע לפשיטת רגל 3 פעמים במאה ה-16.[1]

כמו כן, זו הייתה הסיבה המרכזית להפיכת האיים הקאריביים לבירה העולמית של שודדי הים("שודדי הקאריביים") והפיכת ספרד למטרה מספר 1 שלהם. הספרדים גזלו זהב וכסף בכמויות עצומות מהאינדיאנים. חמישית מהשלל (Le Quinto) הועבר באניות למלך ספרד. מסלול האוניות שהעבירו את השלל מהאיים הקריביים ממקסיקו עבר דרך האיים הקריביים. אותו הדבר לגבי האוניות מפרו - זאת משום שהיה מעייף ארוך ומסוכן להעביר את הזהב מפרו דרך מעבר מגלן, ולכן הביאו אותו באוניות דרך האוקיינוס השקט עד למקום בו רצועת החוף המפרידה בין האוקיינוס השקט והאוקיינוס האטלנטי היא הצרה ביותר (פנמה, היכן שמאוחר יותר בנו את תעלת פנמה), משם העבירו אותו על גבם של עבדים, סוסים, פרדות, וחמורים דרך הרצועה הזו עד האוקיינוס האטלנטי, ואחר כך שוב באוניות עד לספרד. ליד המקום הזה באוקיינוס האטלנטי יש כ-160 איים ששימשו כמקום מסתור לשודדי הים. תוך 2-3 שנים מהתחלת הכיבוש הספרדי החלו שודדי ים אנגלים, צרפתים והולנדים לתקוף את הספינות את המושבות באמריקה ולפעמים גם את ספרד. המדינות האלה היו מסוכסכות עם ספרד והממשלות שלהן לא הפריעו לתקיפות(לפעמים הם השתמשו ברצח העם האינדיאני על ידי הספרדים כהצדקה לתקיפות שלהם, אבל בעוד שרוע מוליד רוע, הוא לא יכול לתקן אותו - בדיוק כמו שהכיבוש הספרדי לא תיקן את התקיפות שעשו האינדיאנים אחד נגד השני ואף החמיר את המצב, כך התקיפות של שודדי הים לא "תקנו" את העוול שגרמו הספרדים וגרמו לבעיות במדינות האלה). כך זה נשאר במשך 300 שנה עד להתנתקות המושבות הספרדיות מספרד.

עד אז ברצועת פנמה עמד כפר שקראו לו "פנמה" כלומר "מקום עשיר בדגים". אבל בתקופה הזו הספרדים בנו שם מבצר כדי להגן על הזהב מפני תקיפת שודדי הים. מבצרים כאלה נבנו לאורח כל הרצועה והם היו באופן קבוע מותקפים ונשרפים על ידי שודדי הים.

כמו כן נראה שזו הייתה אחת הסיבות העיקריות לתקופת הקרח הקטנה - ירידה בטמפרטורה עולמית במאות ה-14-19. כאשר מתוך 60 מיליון אינדיאנים הושמדו 56 מיליון השטחים החקלאיים שהם עיבדו כוסו ביערות אשר שאבו פחמן דו חמצני מהאטמוספירה. כתוצאה מכך הטמפרטורה ירדה ב-0.15 מעלת צלזיוס[2]. סיבה נוספת היא כנראה המוות השחור: מגפת הדבר באמצע המאה ה-14[3]. יש לציין שמגפות האלה בדרך כלל נגרמו בגלל מלחמות כאשר גופות שכבו ברחובות. בצרוף מקרים מעניין, המגפה הגיעה דווקא כאשר נעשה השימוש הראשון בנשק חם, באירופה בקרב קרסי ב-1346.

עידן הקרח הקטן הביא לרעב, מרידות, הגירה, ירידה כללית בפריון החקלאי. ההשפעות היו קשות ביותר באירופה בין היתר במדינות הצפוניות שהרוויחו בעקיפין מהשמדת האינדיאנים, דרך מסחר ושודדי הים. יש לציין שהאוכלוסייה אז העלתה כל מיני גרסאות לסיבות למזג האוויר הגרוע, אבל אף אחד, עד עכשיו, לא קישר את זה להשמדת האינדיאנים, מלחמות או שימוש בנשק חם[4].

הפצת מידע על היכולת לספק אוכלוסייה ומערכת אקולוגית גדולה באמצעות מעט טכנולוגיה

לאס קאסאס כתב שהאי הכי פחות פורה מהאיים בים הקריבי היה פורה יותר מהגנים של סוויליה, בצפיפות אוכלוסייה מקומות אחרים לא יכלו להתחרות איתם והם הפכו למדבר לאחר הפלישה הספרדית. זאת בשונה מטענות הקולוניזטורים שהם היו מדבר עם אוכלוסייה מעטה מאוד לפני הפלישה. הדבר אומר בין השאר שעמים עם יחסית מעט טכנולוגיה יכולים לשמור על המערכות האקולוגיות ובאותו הזמן לספק את הצרכים של אוכלוסייה יחסית גדולה. לדוגמה אוכלוסיית האי היספניולה מנתה יותר מ-3 מיליון בני אדם. באיי לוקאיוס המקבילים לאיים האנטיליים הקטנים של היום כחצי מיליון בני אדם. מספרים אלה נמוכים פי 7-8 מהאוכלוסייה היום, אבל גבוהים פי עשרות ומאות ממה שהוצג על ידי קונקיסטדורים רבים.

טענה שאפשר בחברה עם מעט טכנולוגיה לצרוך את כל הדרוש ולא להגיע לאפיסת כוחות

לאס קאסאס הציג 2 טענות אשר ייתכן וקשורות אחת לשנייה:

1. האינדיאנים לפני הכיבוש הספרדי לא היו מורגלים לעבודה פיזית קשה כי עסקו ביחסית מעט פעילות פיזית. זאת למרות שהשתמשו ביחסית מעט טכנולוגיה. הסיבה לטענתו היא שהם ייצרו רק את מה שנחוץ להם, בחקלאות קטנה, לקט, דיג, ציד.

2. ספרדי אוכל ביום את כמות המזון שמספיקה ל-3 בתים עם 10 אינדיאנים בכל אחד לחודש. לטענתו הסיבה היא שהאינדיאנים אכלו רק את מה שצריך. לטענתו האינדיאנים חשבו על הספרדים "האנשים האלה באו לעולם רק כדי לאכול".

המשמעות היא שאפשר לחיות עם יחסית מעט טכנולוגיה ועדיין לא לעסוק ביותר מידי פעילות גופנית עם מייצרים את מה שצריך. מצד שני ייתכן ודווקא כמות העמל הקטנה יחסית לא דרשה הרבה מזון. כדאי להבין את הסיבות להבדל הזה כי יש לו משמעות במובן של חסכון במזון ואנרגיה, דבר חשוב מבחינה סביבתית במאה ה-21[5][6]. ראו מחסור ועודף.

הערות שוליים

  1. ^ Historyplex Staff Do You Know the Historical Significance of the Price Revolution?
  2. ^ Climate Nexus56 Million Native American Deaths Caused by European Colonizers Changed Earth's Climate, Study Says1 לפברואר 2019
  3. ^ dana1981 What ended the Little Ice Age?יולי 2015, Sceptical Science
  4. ^ ויקיפדיה Little Ice Age Geophysical and social impact by region
  5. ^ ברתולומה דה לאס קאסאס A SHORT ACCOUNT OF THE DESTRUCTION OF THE INDIES 1992, Translation and notes © Nigel Griffin, 1992. Introduction © Anthony Pagden, 1992. Published by the Penguin Group, London & New York,
  6. ^ ויקיפדיה האנגלית Bartolomé de las Casas