האלפיון העליון4

מתוך אקו-ויקי, מקום מפגש בנושאי אקולוגיה, חברה וכלכלה.
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

הדירוג השנתי: 100 העשירים של ישראל

רשימת העשירים לא נחה לרגע: מיליונרים חדשים עלו על סיפונה ואחרים נטשו ברעש. אבל כשהיא התייצבה אפשר לראות בבירור כי העושר בישראל הולך וגדל וכך גם הפערים מקו העוני

מאת סופי שולמן, מעריב 3.10.2005

נתונים

  • כבר שנה רביעית ברציפות רואה אור גליון החג המיוחד של מעריב, המדרג את 100 האנשים העשירים בישראל.
  • העושר רק הולך וגדל. השווי המצרפי של המיליונרים ברשימה מסתכם השנה ב-257 מיליארד שקל, כלומר 22% יותר מאשר בשנת 2004.
  • 69 המקומות הראשונים ברשימה, יותר משני שלישים ממנה, (לעומת 50 בשנת 2004), שמורים למיליארדרים במונחים שקליים.
  • רף הכניסה למועדון '100 העשירים', עלה ל-540 מיליון שקל - לראשונה יותר מ-100 מיליון דולר. לעומת הרף בסך 440 מיליון שקל ב-2004, ורף של 328 מיליון שקל ב-2003.
  • השוואת הרשימה של 2005 לרשימה של השנים הקודמות, מראה הבדלים רבים. כמה מ'ותיקי הקרבות' עזבו אותה, ובמקומם נכנסו 12 מתעשרים חדשים, או עשירים מחו"ל.
  • מסקר מיוחד שערך בנק ההשקעות מריל לינץ' ב-2005, חיים היום בישראל 6,600 מיליונרים במונחים דולריים.

בקטגוריה זו נכלל כל מי שיש לו סכום זמין ונזיל של מיליון דולר – ולא נדל"ן או נכסים משועבדים למיניהם.

  • ב-2004 גדל מספר המיליונרים ה'דולריים' בישראל ב-10%, כלומר נוספו 600 מיליונרים חדשים, וזהו קצב הגבוה מהגידול הממוצע במספר המיליונרים ביתר המדינות בעולם.
  • לא חייבים להיוולד לתוך משפחה עם כסף, אלא אפשר להגשים גם כאן את החלום האמריקני. 3 מתוך 4 האנשים העשירים ביותר בישראל צברו את הונם העצום ב-10 אצבעותיהם, עם הרבה רצון ולא מעט מזל.

טענות

  • מה שסייע השנה לעלייה בהיקפי העושר היתה הבורסה, שהקפיצה מניות רבות לגבהים חדשים והזניקה את השווי הפיננסי של בעלי השליטה בחברות. בזכות העליות תוכלו להכיר, למשל, את דניאל בלום, מנכ"ל ובעל השליטה בחברת פמס, שמנייתה ניתרה בכ-100% בשנה החולפת והכניסה אותו היישר לאמצע הרשימה.
  • גם הבורסה בלונדון, צירפה השנה חברים חדשים רבים לרשימת עשירי ישראל, הודות לחיבתה למניות של חברות שמפעילות אתרי הימורים באינטרנט. לאחר שהנפקתה של ענקית האינטרנט גוגל לפני כשנה פתחה מחדש את התיאבון למניות אינטרנט, נדמה כי הבועה של 2000 כמעט נשכחה. וכך ניתן למצוא אנשי אינטרנט רבים בדירוג, לאחר שבשנתיים האחרונות נוכחותם של אנשי היי-טק בדירוג הצטמצמה באופן ניכר.

הערות

על מתעשרי הקזינו הווירטואלי, שביצועי החברות שלהם מוכיחים פעם נוספת את האמרה העתיקה "הבית תמיד זוכה", תוכלו לקרוא בכתבה נפרדת על הקבוצות הבולטות של מתעשרי 2005, הכוללת גם את הברוקרים הפרטיים ואת הקיבוצים.

דוגמה למעתשר חדש הוא, אברהם נניקשווילי - הכסף מאחורי קבוצתו של ג'קי בן-זקן, המתמודד על רכישת השליטה בחברת הנדל"ן נצבא - כמעט לא היה מוכר מחוץ לגבולות אשדוד. ההתמודדות על נצבא אילצה אותו להיחשף וגילתה כי מדובר באחד מעשירי ישראל, שצבר מיליארדי שקלים בעבודה משותפת עם רומן אברמוביץ', מהאוליגרכים הרוסים שפועלים בשוק הנפט.

הזינוק ברף הכניסה יצר מצב שבו מי שלא השקיע את ההון שצבר בעבר במיזמים רווחיים במיוחד, נפלט החוצה. כך היה עם יוסי ורדי, ממייסדי מיראביליס ואחד מוותיקי ההיי-טק הישראלי. כך היה עם אורני פטרושקה ורפי גדרון, מייסדי כרומטיס, שבמקביל ליציאתם מהרשימה כמעט נמוג הזיכרון של 'העיסקה ההיא', שהיתה פעם עיסקת המכירה הגדולה בתולדות ישראל, אך התבררה כעוד אחד מסימניה המובהקים של הבועה.

גם דליה פרשקר, מבעלי המימד החדיש שנמכרה ל-BMC האמריקנית, כבר אינה ברשימה. דווקא אחיה, חיים כצמן, שעסקי הנדל"ן שלו בחו"ל שגשגו במיוחד השנה, פילס את דרכו מהמקום האחרון ברשימה של 2004 לאמצע הרשימה הנוכחית.

לצד העוזבים השקטים יש גם כאלה שעשו זאת בקול תרועה ובליווי תקשורתי צמוד. וכך, משפחת בורוביץ' יוצאת מהרשימה לרגל קריסתה של רשת קלאבמרקט, וגם משפחת שסטוביץ' אומרת שלום לאחר אובדן הזיכיון על ג'ילט, לאחר שזו נרכשה על-ידי פרוקטר אנד גמבל.

ארקדי גאידמק, לב לבייב וחיים סבן הם אנשים שהפרק הראשון של חייהם עבר עליהם בדלות יחסית, אשר מדרבנת אותם מאז לעשות את המירב כדי לא לחזור לאותה תקופה - אלא לחיות בעושר וגם באושר.