המעבדה לטרנספורמציה של הקפיטליזם

מתוך אקו-ויקי, מקום מפגש בנושאי אקולוגיה, חברה וכלכלה.
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

המעבדה לטרנספורמציה של הקפיטליזם (באנגלית: Transforming Capitalism Lab), היא תכנית חינמית של מכון פרזנסינג (באנגלית Presencing Institute) בשיתוף עם העיתון האפינגטון פוסט (באנגלית Huffington Post) להרחבת המודעות לבעיות במערכת הקפיטליסטית הקיימת, ולהיכרות עם רעיונות ופרקטיקות לשיפורה. התוכנית כוללת סרטוני וידאו ושידורים חיים על גבי האינטרנט, ומעודדת אינטראקציה ושיתוף בין המשתתפים. אתר התכנית כולל הסבר קצר על כמה מהכלים של תאוריית U, כמו ראיונות דיאלוגיים, מסעות למידה ובניית אבטיפוס לפרויקטים חברתיים, ומאפשרת למשתתפים לשתף את השימוש שהם עושים בכלים אלה, ואת התובנות שהם מקבלים תוך כדי שימוש זה.

עמוד השדרה של התכנית היא סדרה של 18 שידורים חיים בני שעה כל אחד, המועברים על גבי האינטרנט אחת לחודש, שהתחילו ב-12 באפריל 2018. שמונת השידורים הראשונים מוקדשים לשמונה "נקודות הדיקור", לפי תאוריית U של אוטו שארמר, שגם מנחה אותם. נקודות דיקור אלה הן בעיות גלובליות שהן תסמין של הבעייתיות של המבנה החברתי והכלכלי של העולם כיום:

  1. הפער בין תוצר מקומי גולמי (התמ"ג) לבין רווחה (Wellbeing)
  2. טבע: הפער בין צמיחה אינסופית למשאבים מוגבלים
  3. עבודה: הפער בין עבודה לתכלית (מימוש עצמי)
  4. הון: הפער בין הכלכלה הפיננסית לכלכלה האמיתית
  5. טכנולוגיה: הפער בין הטכנולוגיה ליצירתיות האנושית
  6. עסקים: הפער בין רווחים לתכלית
  7. ממשל ודמוקרטיה: הפער בין אזרחים ומשילות
  8. למידה וחינוך: הפער בין למידה ויצירתיות אנושית

מטרת התכנית היא לא רק לעורר מודעות לבעיות, אלא להאיר פתרונות שכבר קיימים בקנה מידה קטן, כדי לתמוך באימוצם בקנה מידה גדול יותר. מטרה זו מושגת באמצעות ראיונות עם אנשי מפתח המקדמים פתרונות שכאלה. בשידור הראשון היו שני ראיונות: קייט ראוורת' (Kate Raworth) ולורנצו פיוראמונטי (Lorenzo Fioramonti).

קייט ראוורת ידועה בזכות עבודתה על כלכלת הטבעת (באנגלית: Doughnut economics) שהיא הרחבה של רעיון הגבולות הפלנטריים (באנגלית Planetary boundaries) של יוהאן רוקסטרום. החלק החיצוני של הטבעת של ראוורת הוא התקרה האקולוגית, או תשעת הגבולות הפלנטריים, בעוד החלק הפנימי הוא הבסיס החברתי, המורכב מ-12 מתוך 17 המטרות לפיתוח בר קיימא (באנגלית SDGs, Sustainable Development Goals) של האו"ם.

לורנצו פיוראמונטי הוא פרופסור לכלכלה פוליטית באוניברסיטת פרטוריה בדרום אפריקה, הידוע בביקורתו על השימוש בתמ"ג, ובתמיכתו במדדים חליפיים. הוא כתב מספר ספרים בנושא, שהידוע בהם הוא Gross Domestic Problem. בתחילת שנת 2018 נבחר פיוראמונטי לפרלמנט האיטלקי כחלק ממפלגת חמשת הכוכבים, והוא מתמודד על משרת שר הכלכלה.

בשידור החי השני האורחת הייתה וינונה לה-דוק - Winona LaDuke, סביבתנית, כלכלנית סופרת ואקטיביסטית אמריקאית, פעילה לזכויות האינדיאנים בארה"ב, ומנהיגה במאבקים נגד חברות הנפט המנסות להעביר צינור נפט דרך השמורה השייכת לשבט שלה במינסוטה. בת לאב אינדיאני ואם יהודיה, למדה כלכלה והתמחתה בכלכלה כפרית ושבטית. מובילה בשמורה פיתוח של ענפי חקלאות מסורתית כמו גידול אורז בר והמפ.

קישורים חיצוניים