הפיכת הערים וההתיישבויות האנושיות למכלילות, בטוחות, גמישות ובנות קיימא

מתוך אקו-ויקי, מקום מפגש בנושאי אקולוגיה, חברה וכלכלה.
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

הפיכת הערים וההתיישבויות האנושיות למכלילות, בטוחות, גמישות ובנות קיימא הוא יעד מספר 11 מתוך 17 יעדי פיתוח בר קיימא של ארגון האומות המאוחדות שמהווים יחד את "אג'נדה 2030 למען פיתוח בר קיימא".

רקע

יותר מחצי מאוכלוסיית העולם גרה כיום באזורים עירוניים. עד שנת 2050, מספר תושבי הערים צפוי לעלות ל-6.5 מיליארד בני אדם, שיהוו שני-שליש מתוך האנושות. לפי האו"ם לא ניתן להגיע לפיתוח בר קיימא ללא שינוי משמעותי של הדרך בה אנו בונים ומנהלים את המרחבים העירוניים. [1]

יעדי פיתוח בר קיימא של ארגון האומות המאוחדות
  1. מיגור העוני
  2. אפס רעב
  3. בריאות ורווחה לכל
  4. חינוך איכותי
  5. שוויון מגדרי
  6. מים נקיים ותברואה
  7. אנרגיה נקיה בת השגה
  8. עבודה הוגנת וצמיחה כלכלית
  9. תעשייה, חדשנות ותשתיות
  10. הפחתת אי שוויון כלכלי
  11. ערים וישובים בני קיימא
  12. צריכה וייצור בני קיימא
  13. פעולה בנושא האקלים
  14. הגנה על החיים באוקיינוסים ובים
  15. הגנה על החיים ביבשה
  16. שלום, צדק ומוסגות חזקים
  17. שיתופי פעולה לקידום הידעים

הגידול המהיר של ערים במדינות המתפתחות יחד עם גידול מהיר בהגירה מהכפר לעיר (עיור) הובילו לצמיחה מהירה של מגה-ערים. בשנת 1990 היו בעולם 10 מגה-ערים שבכל אחת מהן 10 מיליון תושבים ומעלה, בשנת 2014 היו 28 מגה-ערים, שבהם גרים מעל 450 מיליון בני אדם. [2]

עוני קיצוני מרוכז לעיתים קרובות במרחב העירוניים, וממשלות ועיריות נאבות כדי לאפשר הספקת מקומות מחייה לאוכלוסייה הגדלה. הפיכת הערים לבנות-קיימא פירושה להבטיח גישה לדיור בר-השגה בטוח ולשדרג יישובי סלאמס. הדבר כולל גם השקעה בתחבורה ציבורית, יצירה של מרחבים ירוקי ציבוריים ושיפור התכנון העירוני והניהול באופן שיהיה משתף ומכליל. [3]

יעדים

  • עד שנת 2030 להבטיח גישה לדיור מוגן ובר-השגה לכלל האוכלוסייה ולשדרג את שכונות העוני (הסלמאס). [4]
  • עד שנת 2030 לספק גישה למערכת תחבורה בת קיימא ברת-השגה, ולשפר את הבטיחות בדרכים, בעיקר על ידי הרחבת התחבורה הציבורית, תוך מתן תשומת לב מיוחדת לאנשים במצב פגיע, לנשים, ילדים, נכים ומבוגרים.
  • עד שנת 2030 להגביר עיור מקיים ואת היכולת לתכנון ולניהול יישובים אנושיים בצורה משתפת, מכלילה ובת-קיימא בכל המדינות.
  • לחזק את המאמצים להגן על המורשת התרבותית והטבעית של העולם ולשמור עליה
  • עד 2030, להפחית באופן משמעותי את מספר מקרי המוות ואת מספר האנשים שנפגעו באופן משמעותי, ולהפחית את ההפסדים הכלכליים הישירים שנגרמים על ידי אסונות, כולל אסונות הקשורים למים (עקב זיהום מים, ביוב), עם דגש על הגנה על עניים ועל אנשים במצבים פגיעים.
  • עד שנת 2030, להפחית את ההשפעה הסביבתית לנפש של ערים, כולל על ידי מתן תשומת לב מיוחדת לאיכות האוויר וניהול עירוני של פסולת.
  • עד שנת 2030, מתן גישה אוניברסלית למרחב ירוק ציבורי שיהיה בטוח, מכליל ונגיש, במיוחד עבור נשים וילדים, מבוגרים ואנשים עם מוגבלויות.

ראו גם

קישורים חיצוניים