השפעת שינויי האקלים על סופות

מתוך אקו-ויקי, מקום מפגש בנושאי אקולוגיה, חברה וכלכלה.
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

שינויי האקלים מגבירים את העוצמה של סופות כגון הוריקנים. דף זה מספר על התופעה הזו, השלכותיה ודרכים להתמודדות ותיקון.

הנזק מהוריקן "מיכאל" משנת 2018, לחצו על התמונה כדי לראות בהגדלה

הקשר בין שינויי האקלים והתגברות הסופות

שינויי האקלים מגבירים את העוצמה של סופות טרופיות המכונות הוריקנים, ציקלונים וטייפונים בהתאם למיקום הסופה. הם עושים זאת בעיקר בדרכים הבאות:

  • החום העודף שמצטבר באטמוספרה ובאוקיינוסים גורם לסופות להיות חזקות יותר.
  • העלייה בטמפרטורה גורמת לכך שיותר מים מתאדים מהאוקיינוסים ובו זמנית לכך שהאטמוספרה יכולה להכיל יותר לחות. יחד זה מגביר את עוצמת המשקעים.
  • העלייה במפלס הים גורמת לשיטפונות להיות חזקים יותר.
  • שינויי האקלים גורמים לשינויים בזרמי האוויר באטמוספרה מה שגורם לכך שסופה יכולה להישאר יותר זמן באותו מקום[1].
  • שינויי האקלים גורמים למים באזורים קרים להתחמם לכן סופות חזקות יכולות להופיע באזורים בהם הן לא היו קודם.[2]
  • יש יותר מקרים בהם סופות מתחזקות במהירות זמן קצר לפני שהם מגיעות ליבשה[3]

נכון לשנת 2016 המדענים לא היו בטוחים שיש יותר סופות. אבל הם היו בטוחים שהם נהפכות לחזקות יותר[4].

לפי ארגון המדענים המודאגים, עוצמת ההוריקנים בצפון אמריקה הוכפלה מאז שנות ה-70. מגמה דומה קיימת גם באזורים אחרים של העולם בהם יש סופות חזקות, כמו באוקיינוס ההודי ובאוקיינוס השקט, אם כי בצורה פחות ברורה. יש לציין שגם עליית טמפרטורת המים הייתה מהירה יותר ליד חופי צפון אמריקה בעשורים האחרונים.[5].

בארצות הברית בכהונתו של ג'ורג' בוש האב ב-1989 נוצר גוף מיוחד לחקר האקלים בארצות הברית: U.S. Global Change Research Program. בדיוק כמו הפנל הבין-ממשלתי לשינוי האקלים הוא מחויב להוציא דוחות כל 4 שנים. ב-2014 הוא הוציא את הדוח השלישי שלו. את הדוח כתבו כ-300 מדענים בארצות הברית והוא נקרא "סיכום האקלים הלאומי השלישי" כלומר דוח מסכם לשינויי אקלים של ארצות הברית. לפי הנתונים שבו, ישנה עלייה משמעותית בתכיפות, באורך ובעוצמת ההוריקנים בצפון אמריקה מתחילת שנות ה-80. לדעתם זה קשור בין השאר לעליית הטמפרטורה של המים באוקיינוס ליד חופי ארצות הברית מה שנובע בין השאר מפליטת גזי החממה.[6].

ב-2017 החל הארגון להוציא את הדוח הרביעי. בחלק הראשון שלו שיצא בסתיו 2017, שוב מצוין שיש התגברות בעוצמת ובמספר הסופות(כמו הוריקנים) בגלל שינויי אקלים[7]

משוואת קלאוזיוס-קלפרון היא משוואה בתחום התרמודינמיקה [1] שמראה כי כל עליה של מעלה אחת בטמפרטורת האטמוספירה היא יכולה להחזיק כמות גבוהה יותר של לחות בכמות של 6%. [2] מסיבה זו אויר חם יותר פירושו אוויר שיכול להחזיק כמות גדולה יותר של מים ולכן לתמוך בסופה גדולה יותר. אוקיינוס חם יותר פירושו שמים יכולים להתאדות בצורה מהירה יותר, ואוויר חם יותר מעל אוקיינוסים כאלה פירושו אוויר שיכול להחזיק כמות גדולה יותר של אדי מים ולכן ליצור סופות חזקות יותר. [3]

מתנהל ויכוח על הקשר בין סופות הוריקן לבין ההתחממות העולמית [4] [5] נראה כי ארבעה מאמרים חדשים המקשרים בין שינויי האקלים לבין הגדלת העוצמה של סופות ההוריקן תומכים בדעה ששתי התופעות קשורות. [6] [7]; טיוטה של הצהרה מאת ה-WMO מכירה בנקודות המבט השונות [8].

הוריקנים באוקיינוס האטלנטי

עונת ההוריקנים 2017

עונת ההוריקנים 2017 הייתה היפראקטיבית - היו יותר סופות והן היו חזקות וממושכות מהרגיל. בכמה מובנים היא אפילו שברה שיאיים[8]. כפי הנראה, שינויי האקלים תרמו הרבה לכך[9][10][11].

יש לציין שעד אז היו 12 שנים בהם לא היו הוריקנים חזקים בארצות הברית. ההוריקנים החזקים האחרונים שהיכו בארצות הברית לפני כן היו ב-2005 בכהונתו של ג'ורג' בוש. יש הטוענים כי העזרה המועטה שהוא נתן לנפגעי ההוריקנים האלה הייתה אחת הסיבות לניצחון אובמה בבחירות. בתקופת 2 כהונותיו של ברק אובמה בפעם הראשונה מאז המאה ה-19 לא היו הוריקנים במשך 12 שנה והוא היה הנשיא הראשון מאז קולידג' בשנות ה-20 שלא נאלץ להתמודד עם הוריקנים חזקים. בשנה שטראמפ נבחר לנשיא ארה"ב ההוריקנים חזרו[12][13].

ההוריקן "הארווי"

באוגוסט 2017 הכה ההוריקן "הארווי" בדרום מזרח ארצות הברית, בעיקר בטקסס, אחד המרכזים של תעשיית הנפט והגז בארצות הברית. 84 בני אדם נהרגו, 300,000 נשארו ללא חשמל. כ-5.8 מיליון בני אדם פונו. לפחות 30,000 נצרכו לגור באוהלים. בסך הכל 203,000 בתים ניזוקו, מהם 12,700 נהרסו. מהכמות הזאת בטקסס ניזוקו 185,000 בתים מהם 9,000 נהרסו. כמיליון מכוניות נהרסו[14][15][16]. יש לציין שבארצות הברית, לרוב, אנשים עשירים יותר גרים בבתי עץ בפרברים והעניים יותר בבתים מבטון בתוך העיר. הבתים שנפגעו יותר היו אלה מעץ, פירוש הדבר שכל שכבות האוכלוסייה עלולות להיפגע משינויי האקלים.

הנזק הכלכלי מהארווי מוערך ב-190 מיליארד דולר, שהם כ-700 מיליארד שקל. הסכום מהווה 1% מהתמ"ג בארצות הברית והדבר הופך את הרווי לסופה היקרה ביותר בהיסטורית הברית. דבר זה מתרחש 12 שנים בלבד לאחר הנזקים הגדולים של ההוריקן "קתרינה" שפגעה בלואיזיאנה, ובמיוחד בעיר ניו אורלינס, באוגוסט 2005. AccuWeather מעריכה שבשל הבוץ, הלכלוך והמים המזוהמים, אזורים מסוימים ביוסטון, העיר הרביעית בגודלה בארה"ב, לא יהיו ראויים למגורים במשך שבועות ואף חודשים. לפי דיווח של הוול סטריט ג'ורנל, הסערה פגעה קשות בתעשיית האנרגיה בארה"ב, ובעקבותיה נסגרו בתי זיקוק, נמלים ונפגעו צינורות. הארווי פגעה ביותר מתריסר בתי זיקוק, בהם שניים הגדולים במדינה, שמזקקים יותר מ-30% מקיבולת הזיקוק במדינה.[17].

לפי ארגון המטאורולוגיה העולמי יש סיכוי טוב כי שינויי האקלים הגבירו את עוצמת הרוח במהלך הסופה הזאת בהרבה[18] ואת כמות המשקעים, כנראה, ביותר מ-30%. כתוצאה מכך הסופה נהפכה לסופה בעלת כמות המשקעים הכי גבוהה שהייתה בארצות הברית מאז תחילת המדידות המטאורולוגיות. יש לציין שההוריקן הכה בדיוק בזמן של הכחשת אקלים מצד דונלד טראמפ ומסע של רדיפות של ממשל טראמפ כנגד מדע האקלים ותביעות נגד ארגוני הסביבה, כאשר טקסס היא אחת המדיניות שבה יש לטראמפ את התמיכה הכי גבוהה[19][20]

ב-1 בספטמבר הוציא השירות המטאורולוגי הצהרה רשמית בה ציין כי למרות שהסופות האלה לא נגרמות על ידי שינויי האקלים כנראה שאלה הפכו את הרווי להרבה יותר הרסני בגלל יותר משקעים שנגרמו על ידי כמות גבוהה יותר של אדי מים באוויר, הצפות חמורות יותר בגלל עליית פני הים, ורוחות חזקות יותר בגלל טמפרטורת מים גדולה יותר[21]

הוריקן "אירמא"

אחרי הוריקן הרווי בא עוד הוריקן גדול מאוד, "אירמא", ועוד 2 סופות חלשות יותר "חוסה ו"קאטיא". אירמא שעברה באיים הקריביים ובדרום מזרח ארצות הברית גרמה לנזקים אדירים. 124 בני אדם נהרגו בגלל "אירמא" מהם 80 בארצות הברית. רק בפלורידה 6 מיליון בתים נשארו ללא חשמל ועוד 720,000 בג'ורג'יה. 6.5 מיליון בני אדם פונו רק בפלורידה[22][23].

הסוכנות למזג האוויר AccuWeather, מעריכה שהנזק הכלכלי הכולל מ-2 ההוריקנים יסתכם ב-290 מיליארד דולר (1.011 טריליון שקל) מה שיבטל את הצמיחה הכלכלית בארצות הברית מאמצע אוגוסט ועד לסוף הרבעון השלישי, כלומר עד תחילת אוקטובר. בספטמבר 2017 בפעם הראשונה ב-6 שנים נרשמה ירידה בתעסוקה בארצות הברית כלומר לחודש אחד הכלכלה הצטמקה[24].

הוריקן "מריה"

לאחר מכן התרחש הוריקן נוסף - מריה, שפגע בעיקר באיים הקריביים. 79 בני אדם נהרגו בגללו והנזק הכלכלי מוערך ב-15.9-95 מיליארד דולר. ההוריקן שיתק את כל רשת החשמל של פוארטו - ריקו. נכון ל-26 בספטמבר 95% מהאוכלוסייה שם הייתה בלי חשמל וטלפונים ניידים וחצי בלי מים ראויים לשתייה לפי התקן. יש בעיות גם עם המזון. יתכן ויעברו 4-6 חודשים עד שיוחזר החשמל במלואו[25][26].

שבירת שיאים בעוצמת ההוריקנים

עונת ההוריקנים של שנת 2017 שברה שיאים בכמה תחומים:

  • ההוריקן "הרווי" היה האירוע מזג אוויר עם כמות המשקעים הכי גדולה שנמדדה בארצות הברית.
  • ההוריקן הרווי היה אירוע מזג אוויר היקר ביותר בהיסטוריה של ארצות הברית.
  • ההוריקן "אירמא" גרם ללחץ האוויר הנמוך ביותר שנמדד אי פעם באזורים מסוימים בפלורידה והיה ההוריקן הראשון שפגע בקובה ב-100 השנים האחרונות[27].
  • ההוריקן "אירמא" היה ההוריקן האטלנטי החזק ביותר בהיסטוריה באזור מחוץ לאיים הקריביים ומפרץ מקסיקו לפי מהירות הרוח המקסימלית.
  • ההוריקן "אירמא" היה ההוריקן האטלנטי החזק ביותר בהיסטוריה, לפי עוצמת הרוח הכללית כי הרוחות החזקות נמשכו הכי הרבה זמן[28][29].
  • עונת ההוריקנים 2017, היא עונת ההוריקנים הראשונה בהיסטורית המדידות בה 3 הוריקנים בדרגה 4 או מעלה הכו בארצות הברית במהלך עונת הוריקנים אחת.
  • עונת ההוריקנים 2017 היא העונה הראשונה מאז 1893 בה נרשמו 9 הוריקנים בזה אחר זה[30]

רשימה של השיאים שנשברו בעונת ההוריקנים הזו בארצות הברית ניתן לראות כאן כאןוכאן.

ב-5 בספטמבר האגף בארגון האומות המאוחדות העוסק בשינויי אקלים הוציא הודעה ובה אסף כמה דעות של מומחים המתמקדים ספציפית בשאלה איך שינויי האקלים קשורים להוריקנים בארצות הברית ב-2017. המסקנה שלהם הייתה זהה למסקנה של המומחים האחרים: שינויי האקלים לא גורמים לסופות להתרחש אבל הם הופכים אותן לחמורות הרבה יותר. הם אמרו גם ש-2 הוריקנים בדרגה 5 בעונה אחת, זה דבר חסר תקדים[31].

לפי מזכ"ל האו"ם, ההוריקנים והשיטפונות של אוגוסט - ספטמבר 2017 קשורים בפירוש לשינויי האקלים, הרגו יותר מ-2,000 בני אדם והרסו את הבית, העסק או השדה ל-40 מיליון. האו"ם ינסה לשכנע את טראמפ לחזור להסכם פריז[32] במהלך ביקורו בברבודה שוב ציין מזכ"ל האו"ם שיש קשר ברור בין העלייה בריכוז הפחמן הדו חמצני באטמוספרה להתגברות הנזקים מההוריקנים. כמו כן הוא ציין שהוא היה באזורי מלחמה ורעידת אדמה אבל מעולם לא ראה מימדי הרס כאלה. הוא קרה לקהילה הבין לאומית להתגייס לעזרת נפגעי ההוריקנים[33].

בשנת 2005, בה גם היו הרבה הוריקנים בארצות הברית, 39% מהאמריקאים האמינו ששינויי האקלים משפיעים עליהם. ב-2017 זה 55%[34].

הטמפרטורה של מפלס מי הים במפרץ מקסיקו בקיץ 2017 היתה גבוהה בחצי מעלה יותר מאשר בקיץ 2016 שהיתה גבוהה ביותר ממעלה ביחס לממוצע ב-30 השנים האחרונות. כתוצאה מכך הפוטנציאל לסופות חזקות יותר באזור הלך וגדל. [35]

בשנים האחרונות, בגלל שהאוקיינוסים היו חמים מהרגיל ובגלל השפעות של שינויי אקלים על מסלול הסופות, הוריקנים הגיעו למקומות אליהם הם לא מגיעים בדרך כלל: לבריטניה[36] ולחצי האי ערב[37]

עונת ההוריקנים 2018

עונת ההוריקנים ועונת הטייפונים 2018 היו האקטיביות ביותר (כלומר עם עוצמת סופות הכי גבוהה) מאז תחילת המדידות. הסיבה העיקרית: מי האוקיינוסים היו חמים מהרגיל עקב שינויי אקלים[38].

בספטמבר 2018 הוריקן פלורנס היכה בארצות הברית. עקב שינויי האקלים הגבירה את כמות המשקעים ב-50% וקוטר הסופה גדל בכ-80 קילומטר. הסופה השאירה יותר מ-320,000 בתים ללא חשמל וגרמה לנזקים כלכליים גדולים[39]. שיא המשקעים של ההוריקן היה בקרולינה בה ירדו במקום אחד יותר מ-900 מילימטר גשם. לפי עוצמת המשקעים הוריקן פלורנס היה ההוריקן במקום הלישי בהיסטוריה של ארה"ב והראשון בהיסטוריה של המדינות קרולינה הצפונית והדרומית. בסך הכל נהרגו 53 בני אדם הנזק הכלכלי מוערך ב-45 מיליארד דולר ( כ-150 מיליארד שקל)[40].

באוקטובר 2018 הוריקן מיכאל היכה באמריקה המרכזית והצפונית. שינויי האקלים הגבירו את עוצמת הרוח והמשקעים וכן תרמו להתחזקות של הסופה לפני שהגיע ליבשה[41]. הוריקן מיכאל הרג 33 אנשים וגרם לנזק של יותר מ-8 מיליארד דולר (כ 30 מיליארד שקל). אין בינתיים הערכה מדויקת יותר[42]. יותר מ-700,000 איש נשארו בלי חשמל[43].

עונת ההוריקנים 2019

לפי התחזיות העונה צפויה להיות שקטה מהרגיל עקב טמפרטורות מים נמוכות יותר באזור וכן התהוות של אל ניניו שקט באוקיינוס השקט. העונה הקודמת היתה אינטנסיבית מהרגיל כאשר רק 2 הוריקנים פלורנס ומישל עלו לארצות הברית ב-100 הרוגים וב 50 מיליארד דולר. 2 ההוריקנים האלה התגברו עקב שינויי האקלים [44].

טייפונים באסיה

סופות ציקלון ליד אפריקה

עונות הסופות הטרופיות בדרום-מערב האוקיינוס ההודי בשנת 2018-19, כללה (עד מרץ 2019) תשע סופות חזקות במיוחד. כמות זו של סופות חזקות היא הגבוה ביותר מאז החלו המדידות האמינות באמצעות לווין בשנת 1967, והיא עברה את השיא הקודם שנקבע בעונת הסופות 2006-07. [45] אחת הסופות האלה היתה ציקלון אידאי שהכה במוזמביק ובמדינות נוספות מ-4 במרץ 2019 עד ל-21 במרץ 2019. ציקלון אידאי נחשב לאחת מסופות הציקלון הקשות ביותר שעברו באזור אפריקה וחצי הכדור הדרומי עם רוחות במהירות של 195 קמ"ש. הסערה גרמה לנזק קטסטרופלי במדינות רבות, וגרמה למותם של מעל ל-700 בני אדם ולמאות נעדרים. [46].

בסך הכל נפגעו כ-2,600,000 בני אדם. לפי מומחי האקלים שינויי האקלים הגבירו את עוצמת הציקלון ב-3 דרכים:

עליית הטמפרטורה שגורמת לכמות משקעים גדולה יותר.

הבצורת שהיתה שם קודם אשם הקטינה את כמות הצמחייה ובכך הפכה את שכבת הקרקע לדקה יותר מה שהקטין את החלחול וגרם לכך המים ברובם זרמו על פני הקרקע.

עליית פני הים אשר גרמה לכך שכאשר הרוח נשבה בחוזקה מהים, ההצפות בערי החוף נהפכו לחזקות יותר[47].

השפעה על סופות במזרח התיכון

ב-2018 פגעה בעומן ובתימן הסופה הכי חזקה שנמדדה שם עד כה. מספר אנשים נהרגו ונגרם נזק לרכוש. תוך יום אחד ירדו 278 מילימטר של גשם, כמות שיורדת שם בדרך כלל תוך 3 שנים[48].

השלכות כלכליות של הסופות

מלבד 3 ההוריקנים הגדולים: הרווי, אירמא, מריה היו גם כמה סופות קטנות יותר, כך שעונת ההוריקנים באזור מפרץ מקסיקו ב-2017 עד תחילת אוקטובר הרגה כמה מאות בני אדם, גרמה לכלכלת ארצות הברית בלבד נזקים חמורים של לפחות 300-350 מיליארד דולר (מה שגרם בפעם הראשונה מאז 2010 לירידה בתעסוקה בארצות הברית[49] וייתכן ומחק את הצמיחה הכלכלית שלה ברבעון השלישי של 2017[50])


אפשר להסתכל על הנזק הכלכלי והאנושי של סופות טרופיות כעל סוג מסויים של גבול לצמיחה-ככל שהכלכלה תצמח, אם היא תישאר תלויה בדלק מחצבי, יהיו יותר פליטות ואז יותר הוריקנים עלולים לגרום לפגוע בצמיחה ואפילו יצמצמו את הכלכלה. כמובן שבינתיים ההשפעה הייתה קטנה יחסית, רק לכמה חודשים. אבל בהמשך, עם התמונה לא תשתנה, יש הסבורים כי שינויי האקלים יתגברו וכך גם ההשפעות. נשאלת השאלה, האם באמת כדאי לכל מיני גופים וממשלות לתמוך בהכחשת אקלים, אם שינויי האקלים יכולים לבטל את הצמיחה הכלכלית לזמן יחסית ממושך כבר עכשיו. סביר להניח, שבעתיד לאחר ששינויי האקלים יתחזקו עוד, הם יוכלו גם לגרום להצטמקות הכלכלה[51].


הערות שוליים

  1. ^ Michael E Mann It's a fact: climate change made Hurricane Harvey more deadly 28.08.2017, גארדיאן
  2. ^ James P. Kossin1 , Kerry A. Emanuel2 & Gabriel A. Vecchi3 [http://www.ssec.wisc.edu/~kossin/articles/nature13278.pdf The poleward migration of the location of tropical cyclone maximum intensity] 2014, LETTER
  3. ^ Dr. Jeff Masters Dangerous Rapidly Intensifying Landfalling Hurricanes Like Michael and Harvey May Grow More Common 12.10.2018, weather Underground
  4. ^ John Cook What is the link between hurricanes and global warming? Sceptical Science
  5. ^ Union of Concerned Scientists Hurricanes and Climate Change Union of Concerned Scientists,01.09.2016
  6. ^ 300 מדענים בארצות הברית[http://nca2014.globalchange.gov/highlights/report-findings/extreme-weather National Climate Assessment Home HIGHLIGHTS Extreme Weather] 2014 National Climate Assessment. U.S. Global Change Research Program
  7. ^ U.S. Global Change Research Program. Chapter 9: Extreme Storms 2017
  8. ^ ויקיפדיה 2017 Atlantic hurricane season
  9. ^ Annie Sneed Was the Extreme 2017 Hurricane Season Driven by Climate Change? 26.10.2017 SCIENTIFIC AMERICAN
  10. ^ Michael E. Mann, Thomas C. Peterson, Susan Joy Hassol We Know about the Climate Change–Hurricane Connection08.09.2017, SCIENTIFIC AMERICAN
  11. ^ Kerry Emanuel, Professor of Atmospheric Science, MIT Atlantic Hurricane Season 201718.10.2017, Climate Signals
  12. ^ Chris Mooney The science behind the U.S.’s strange hurricane ‘drought’ — and its sudden end 07.09.2017, Washington Post
  13. ^ CNS News HURRICANE HARVEY ENDS 12-YEAR U.S. HURRICANE DROUGHT 28.08.2017, The Global Warming Policy Forum
  14. ^ ויקיפדיה Hurricane Harvey
  15. ^ Kimberly Amadeo Harvey Facts, Damage and Costs 25.09.2017, The Balance
  16. ^ עמרי נחמיאס הוריקן "הארווי" מכה בטקסס: מיליונים פונו; הרשויות מתקשות לאמוד הנזק 26.08.2017, וואלה
  17. ^ כלכליסט הערכות מחודשות: הנזק מהוריקן הארווי יעמוד על 190 מיליארד דולר 31.08.2017
  18. ^ Tom Miles [ Storm Harvey's rainfall likely linked to climate change: U.N. https://uk.reuters.com/article/us-storm-harvey-un-idUKKCN1B919O] 29.08.2017, Reuters
  19. ^ Climate Nexus Unprecedented,' Historic Storm Dumps Trillions of Tons of Water on Texas 29.08.2017 Ecowatch
  20. ^ ROBINSON MEYER Did Climate Change Intensify Hurricane Harvey? 27.08.2017, The Atlantic..
  21. ^ World Meteorological Organization WMO expert team statement on Hurricane Harvey 01.09.2017
  22. ^ ויקיפדיה Hurricane Irma
  23. ^ Kevin Loria and Dave Mosher Irma is finally leaving Florida and now hammering Georgia — here's the latest 11.09.2017, Business Insider
  24. ^ Reuters Economy posts first job loss in six years as hurricanes hit hiring 06.10.2017, New York Post
  25. ^ ויקיפדיה Hurricane Maria
  26. ^ Brian Resnick and Eliza Barclay What every American needs to know about Puerto Rico’s hurricane disaster 28.09.2017, Vox
  27. ^ Bill McKibben Stop talking right now about the threat of climate change. It’s here; it’s happening 11.09.2017, הגארדיאן
  28. ^ BILL CHAPPELL Hurricane Irma Blasts Into The Record Books With Lasting Intensity 12.07.2017, the two way
  29. ^ Molly Rubin All of the meteorological records Irma has broken so far 11.09.2017, Quatz
  30. ^ ERIC BERGER Nate makes nine Atlantic hurricanes in a row—unprecedented in modern era 10.07.2017, Ars Technica
  31. ^ The Science Media Centre in London, UK Some Scientific Views on Irma 07.09.2017, United Nations Framework Convention on Climate Change
  32. ^ EDITH M. LEDERER UN CHIEF SAYS NATURAL DISASTERS HAVE QUADRUPLED SINCE 1970 05.09.2017, ASSOCIATED PRESS
  33. ^ מרכז החדשות של האו"ם In hurricane-stricken Barbuda, UN chief urges global solidarity, accelerated climate action 07.10.2017
  34. ^ Emily Guskin, Brady Dennis Majority of Americans now believe climate change makes hurricanes more intense, poll finds 29.09.2017 The Independent
  35. ^ Jonathan Watts Is tropical storm Harvey linked to climate change? 29.08.2017 הגארדיאן
  36. ^ Alexandra Topping Weather warnings for UK as Hurricane Ophelia threatens 80mph gusts 15.10.2017, The Guardian
  37. ^ Aylin Woodward Climate change blamed for Arabian Sea’s unexpected hurricanes 13.11.2017, New Scientist
  38. ^ Lorraine Chow 2018 Atlantic, Pacific Hurricane Season Most Active on Record 24 באוקטובר 2018, Ecowatch
  39. ^ Olivia Rosane Hurricane Florence: Carolinas to See 50% More Rain Due to Climate Change 14 בספטמבר 2018, Ecowatch
  40. ^ ויקיפדיה Hurricane Florence
  41. ^ JEFF BERARDELLI Climate change provided high octane fuel for Hurricane Michael 13.10.2018, CBSNews
  42. ^ ויקיפדיה Hurricane Michael
  43. ^ CBS/AP Hurricane Michael's devastation still being assessed -- live updates 14.10.2018
  44. ^ Olivia Rosane Early Forecasts Suggest ‘Quiet’ 2019 Hurricane Season5 לאפריל 2019, Ecowatch
  45. ^ ראו 2018–19 South-West Indian Ocean cyclone season
  46. ^ ציקלון אידאי, ויקיפדיה בעברית
  47. ^ Paul Nuki Cyclone Idai and climate change: The key questions22 למרץ 2019, BBC
  48. ^ סוכנויות הידיעות ציקלון נדיר במפרץ: ביום אחד – גשם של 3 שנים, וואינט, 27.05.2018
  49. ^ Reuters Economy posts first job loss in six years as hurricanes hit hiring 06.10.2017, New York Post
  50. ^ Robert Barone Hurricanes Push Economy To Tipping Point 21.09.2017, פורבס
  51. ^ AccuWeather AccuWeather predicts economic cost of Harvey, Irma to be $290 billion 11.09.2017
שינויי אקלים והתחממות עולמית

רקע מדעי להתחממות עולמית: קלימטולוגיהמחזור הפחמןשיווי משקלשוק האנרגיה העולמידלק מחצביתהליך ארוך טווחתהליך בלתי הפיךהתחממות עולמיתשינויי אקליםאפקט החממהגזי חממהגרף מקל ההוקיהחמצת אוקיינוסיםעמעום עולמימודל אקלימיהפתעה אקלימיתהתקררות עולמיתטביעת רגל פחמניתפוטנציאל התחממות עולמית

התחממות עולמית

השפעות של שינויי אקלים: המסת קרחונים ושלגיםעליית מפלס פני היםהשפעה על סופותהשפעה על בצורות ומידבורהשפעות כלכליות של התחממות עולמיתשינויי אקלים וחקלאותפליטים סביבתייםההתיישבות הנורווגית בגרינלנדהשערת מדיאההשפעות ההתחממות העולמית על המזרח התיכוןרקע סביבתי חברתי למלחמת האזרחים בסוריהשינויי אקלים בישראלהנה זה בא (ספר)

מדיניות אקלים: ההיסטוריה של חקר שינויי האקליםהמחלוקת על התחממות עולמיתהפנל הבין-ממשלתי לשינויי אקליםפרוטוקול קיוטודו"ח שטרןועידת האקלים בפריזאמת מטרידה (סרט)‏מצעד האקליםהכחשת שינויי האקליםהתרמית הגדולה של ההתחממות העולמית (סרט)התחממות העולמית - מורה נבוכים

טכנולוגיה, כלים, ותחומי התמודדות: אנרגיה מתחדשתחסכון אנרגטיהתייעלות אנרגטיתתחבורה בת קיימאעירוניות מתחדשתבנייה ירוקההשפעות סביבתיות של מזון מהחישימושי קרקעחקלאות בת קיימאצמיחה כלכליתI=PATפשטות מרצוןגידול אוכלוסיןכלכלה בת קיימאזה משנה הכל