כלי, התקן ומכונה

מתוך אקו-ויקי, מקום מפגש בנושאי אקולוגיה, חברה וכלכלה.
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

כלי, התקן ומכונה הם שלושה מונחים חשובים בכלכלה בכלל וטכנולוגיה בפרט.

משחר האנושות החלו בני האדם להשתמש בדברים מסוימים ככלים (tools), בכדי להבטיח הישרדות, כמו עצמות חיות מתות, שרף עצים כדבק טבעי, סלעי צור (Flint) ואבני פיריט (Pyrite) לצורך הדלקת אש וכדומה.

בשלב מסוים החלו ליצור התקנים (devices) שהם שילוב של לפחות שני רכיבים טבעיים, בדרך כלל מעובדים, ליצירת כלים המורכבים משני רכיבים לפחות; למשל, חיבור קרן איילים מעובדת לסלע מלוטש ליצירת גרזן וכן יצירת פטישים שהורכבו מעצים, אבנים מעובדות (אחת מהן מחוררת) שלעתים הודקו זה לזה גם בעזרת עור או גידים מחיות מתות (או שיער, סיבים ועוד).

בשלב מסוים החלו לייצר התקנים המאפשרים אוטומציה חלקית של תהליכים שונים שהם למעשה מכונות (machines).
תחילה מכונות כאלה היו לא חשמליות ובנויות במידה רבה עץ ומתכת (כגון גלגל מים או טחנת רוח או חשבונייה) אך מאוחר יותר בהיסטוריה האנושית נוצרו גם מכונות חשמליות הבנויות מחומרים מעובדים יותר; מכונות כאלה (חשמליות או שאינן חשמליות) יכולות לאפשר ביצוע חישובים ובכך לפעול כמכונות חישוב בכלל וכמחשב בפרט וכן לבצע אוטומציה כללית או מלאה של תהליכים (למשל, רובוט).

הערות כלליו

  • כל מכונה היא התקן אך לא כל התקן הוא מכונה; התקן יכול להיות כלי אך יכול להיות גם נכס (מבנה)
  • במובן היום יומי מכונה היא כל כלי עבודה מורכב; לרוב כזה העושה שימוש בחשמל ומשמש להשגת מצבים מסוימים או לחלופין למתן שירותים מסוימים וכן לייצור מוצרים שונים; מערכת מחשב היא דוגמה למכונה מורכבת העושה שימוש בחשמל לצורך הכללי של חישובים מורכבים והרצת קוד מקור או קוד מקומפל של תוכנה למגוון שימושים; עבודה, בידור בכלל ומשחק בפרט וכדומה.

ראו גם