מגמה לביטול כסף מזומן

מתוך אקו-ויקי, מקום מפגש בנושאי אקולוגיה, חברה וכלכלה.
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

מגמה לביטול כסף מזומן היא מגמה שנויה במחלוקת; מקדמיה דוגלים בביטול הכסף המזומן בכלל מדינות העולם תוך החלפתו בכסף דיגיטלי בלבד כך שחיוב כספי יעשה בעיקר דרך חיוב ישיר של חשבון בנק דרך אפליקציה בנקאית בסמארטפון או כרטיס חיוב מוחשי.

המגמה החלה עם הופעת האפליקציות הבנקאיות; המגמה זכתה לביקורת והתנגדות כאשר בחלק מהמדינות חוקקו חוקים המקדמים אותה ובחלקן האחר המתנגדים לה.

יתרונות אפשריים

  • מחיקת תופעת הכסף המזומן המזויף (אם כי אין זה מכריח שלא יהיה זיוף כמות כסף דיגיטלית).
  • מחיקת תופעת הלבנת ההון בשל פיקוח דיגיטלי צמוד כביכול על הכסף הנכנס והיוצא של כל אדם ואוטומציה של התראות על הונאות.
  • היעדר הוצאות על התנהלות עם כסף מזומן; היעדר חדרי כספות וכספות בבנקים, היעדר מכונות ספירת כסף, היעדר הוצאות על נייר להדפסת שטרות ועל פקידים אשר מטפלים בכסף (הפקדה משיכה), היעדר הוצאות על שינוע מאובטח של כסף ועל פקחי חלוקת כסף מודפס לבנקים, ומכאן פחות משכורות וביטוחים ובכלל הוצאות מעטות יותר לכל המעורבים בדבר.

חסרונות אפשריים

  • סירבול השימוש בכסף לכזה הכרוך תמיד בביורוקרטיה (דיגיטלית במקרה זה); שמירת שמות משתמש, סיסמאות ועוד.
  • היעדר מזומן אולי יסרבל ואף ייסכן שלא לצורך את תעשיית חלפנות הכספים.
  • דיגיטליזציית-יתר תיתן פתח להונאות תוכנה רבות, במיוחד לאלו בסיכון כגון קשישים ובעלי מוגבלות נפשית.
  • חיוב אנשים שאינם רוצים חשבון בנק, לרכוש אחד.
  • היעדר רזרבה להמשך התהליך הכלכלי במקרים של אסון אלקטרו-מגנטי במדינה בעת מלחמה או אסון טבע בלתי צפוי.

מעבר לכך, ההון השחור הוא תופעה מינורית בעידן בו מתאפשר גם מזומן וגם תשלום דיגיטלי ולכן ייתכן שאין הכרח חד משמעי לבטל כליל שימוש במזומן בכדי למנוע הון שחור.

במדינות השונות

מספר מצומצם של מדינות מקדמות שימוש בכסף דיגיטלי בלבד; שוודיה וסין נחשבות למדינות חלוצות בכך; בשוודיה אף עלתה התקווה להפוך את המדינה לנטולת מזומן "עד שנת 2025". נכון לשנת 2017 משרד האוצר הישראלי מתכנן תכנית שקל דיגיטלי שיהיה מטבע וירטואלי אשר יונפק ויפוקח על ידי בנק ישראל.

דואר ישראל שהוא המפעיל של בנק הדואר הישראלי סוגר עוד ועוד סניפים ועובר לשווק חבילות דואר ממרכזים אזוריים; כל סניף שנסגר תורם לצמצום השימוש במזומן דרך בנק הדואר.

התנגדות

בארה"ב במדינת ניו-ג'רסי יצא חוק האוסר על עסקים שלא לקבל מזומן.

ניסיונות לקרב את הציבור למגמה

רשתות סופרמרקט רבות בעולם עברו לשווק מוצרים כגון מזון, תמרוק ומלבוש במידה ניכרת באון ליין (התשלום בכרטיס חיוב או בנק וירטואלי בלבד) והדבר עלול לעצב את תפישתו הצרכנית של הצרכן לקנות רק ככה ובכך "לאמץ לאט ובשקט" את תפישת היעדר המזומן.

ראו גם