מינים פולשים

מתוך אקו-ויקי, מקום מפגש בנושאי אקולוגיה, חברה וכלכלה.
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

מינים פולשים (באנגלית: Invasive species) כינוי למינים שהובאו בטעות או בכוונה אל מערכת אקולוגית זרה להם ומחוללים בה נזקים אקולוגיים, סביבתיים ו/או כלכליים. מינים פולשים אלה יכולים להיות צמחים או בעלי חיים שהובאו למקום על ידי פעילות אנושית. למונח מין פולש יש לפעמים הגדרות רחבות, כמו זו שמגדירה כל מין נפוץ שאינו ילידי. הגדרה זו יכולה להיות רחבה מידי היות ולא כל מין כזה הוא בעל השפעות נרחבות על מינים ילידיים אחרים.

בעיות סביבתיות

השפעת מינים פולשים היא חמורה במיוחד במקרים של מינים פולשים שבאים מיבשות גדולות, שם קיימת תחרות אבולוציונית אכזרית, אל איים ואיזורים מבודדים שם יש לפעמים מערכת אקולוגית פגיעה יותר לפולשים. דוגמאות כוללות הכנסת כלבים, שועלים וארנבים לאוסטרליה, והכנסת טורפים לאיים שבהם לא היו טורפים. כך לדוגמה משערים שהכנסת חולדות (בטעות) לאיי הפסחא מילאה תפקיד בהתמוטטות האוכלוסייה במקום, על ידי פגיעה חזקה בציפורים שחיו באי.

הכנסת מינים פולשים יכולה להתרחש בטעות, אבל היו מקרים של הכנסה מכוונת של מינים חדשים. המתיישבים האנגלים באוסטרליה הכניסו ליבשת ארנבות ושועלים כדי להרגיש תחושה "אנגלית" יותר והדבר הוביל להשלכות אקולוגית וכלכליות קשות, שנמשכות עד היום. רוב המדינות כיום מנסות למנוע הגירה של מינים פולשים חדשים, הן כדי למנוע נזקים לחקלאות והן כדי למנוע נזקים אקולוגיים קשים. מסיבות אלה יש חוקי הסגר על תוצרת חקלאית בין מדינות, כמו גם חוקי איסור יבוא של בעלי חיים שונים.

עם זאת, מינים פולשים חדשים נכנסים על ידי "טרמפ" על אמצעי תחבורה כמו אוניות ומטוסים, וכן בגלל יבוא בלתי-חוקי של צמחים ובעלי-חיים. האקולוג ג'ארד דיימונד מונה בספרו התמוטטות את הסכנה של מינים פולשים כאחד מ-12 האיומים סביבתיים שהובילו בעבר להתמוטטות חברות, ועלולה לשחק תפקיד גם בהתמוטטות של חברות מודרניות.

קישורים חיצוניים