ממשל פתוח

מתוך אקו-ויקי, מקום מפגש בנושאי אקולוגיה, חברה וכלכלה.
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

ממשל פתוח (באנגלית: Open Government) היא תפיסת ממשל לפיה יש לספק לאזרחים את זכות הגישה לנתונים, מסמכים ונהלים של הממשלה ורשויות ממשל נוספות כדי לאפשר פיקוח ציבורי אפקטיבי. במובן הרחב יותר של המושג, הוא מתנגד לשיקולים של סודיות ולתהליכים של שחיתות ובירוקרטיה שהביא להסתרת רוב המידע הממשלתי מידי הציבור. הטיעונים בעד ממשל פתוח הופיעו כבר בעידן הנאורות באירופה.

בין ההתפתחויות האחרונות של המושג קיימת התאוריה של ממשל בקוד פתוח שקוראת ליישום של פילוסופיית תנועת הקוד הפתוח והתוכנה החופשית לאפשר לאזרחים המעוניינים בכך להיות מעורבים יותר בתהליכי חקיקה וממשל ולקדם דמוקרטיה השתתפותית ו/או דמוקרטיה ישירה.

ממשל פתוח מקדם נושאים וערים כמו : שקיפות, שיתוף ציבור, אחריותיות, דיווחיות והשתתפות בשיח עם האזרח.

בשנים האחרונות ובעיקר מאז פעולותיו של נשיא ארצות הברית, ברק אובאמה, לקידום ממשל פתוח ישנה התעניינות גוברת ופעולות ממשיות במדינות רבות בעולם לקידום והטמעת תחום זה, בדגש על ארצות הברית, האיחוד האירופי וקנדה.

פרויקטים

בישראל

בישראל מקודם נושא הממשל הפתוח באמצעות הממשלה וכן על ידי ארגונים התנדבותיים. מצד הממשלה מונה, מיקי איתן כ"שר הממונה על שיפור השירות הממשלתי לציבור" שמקדם את שקיפות פעילות הממשלה וכן מתן הזדמנות לציבור לחוות דעתו על נושאים שבהם הממשלה דנה. יוזמה בולטת בתחום זה היא אתר שיתוף הציבור בנושאים משולחן הממשלה.

יוזמה מרכזית מתחום הארגונים הוא אתר כנסת פתוחה לקידום שקיפות עבודת הכנסת. האתר קודם על ידי עמותת הסדנא לידע ציבורי שעוסקת בעיקר בפיתוח אתרי אינטרנט וחברים בולטים בה הם עופרי רביב, בני דאון ואדם קריב. חברי הקבוצה פיתחו גם את אתר תקציב פתוח [1] להגדלת שקיפות התקציב, שפורסם בסופו של דבר בשיתוף עם מיכאל איתן, החשב הכללי באוצר ומשרדי הממשלה.

ראו גם פרויקט שקיפות הכנסת

יוזמות ממשל פתוח בעולם

ארצות הברית:

בריטניה

ארגונים

ישראל
ארצות הברית
בריטניה

ראו גם

קישורים חיצוניים