משתמש:האזרח דרור/ספר/פרק 3

מתוך אקו-ויקי, מקום מפגש בנושאי אקולוגיה, חברה וכלכלה.
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

משפחת רובינזון השוויצרית- קהילת ציידים לקטים

רובינזון קרוזו

בספרות הנאו קלאסית, קיים "האדם הכלכלי" - מעין רובינזון קרוזו חי על אי, ומייצג יחידה כלכלית בודדת. ההנחות לגבי רובינזון הן פשטניות - ככל שיש לרובינזון יותר מוצרים כך מצבו טוב יותר, ככל שהוא עובד יותר שעות ביום ויש לו יותר הון (או מכונות) יש לו יותר מוצרים וכן הלאה.

מודל זה טוב כדי להמחיש מושגים כמו תפוקה שולית פוחתת אלא שהוא גורם לכך שנושאים סביבתיים וחברתיים רבים נדחקים החוצה מתוך הדיון הכלכלי. כדי לעסוק בנושאים אלה בצורה רצינית יותר ננסה להכליל נושאים אלה במודל כבר משלב ראשוני זה.

קהילה מבודדת של ציידים לקטים

במקום רובינזון קרוזו אחד, נדמיין שבט של ציידים-לקטים שחי באי קטן ומבודד בצורה מקיימת והרמונית.

מודל כזה מאפשר לנו להתעלם מגורמים רבים שמסבכים את הניתוח ויתווספו מאוחר יותר, ועם זאת לבצע ניתוח ארוך טווח עם התייחסות ברורה למספר סוגיות:

  1. - אוכלוסין - משתנה חשוב זה הוא קבוע בגודל 1 במודל רובינזון קרוזו. במודל שלנו גידול ילדים ושאלות כמו מה משפיע על גודל האוכלוסיה הן שאלות חשובות שלא יכולות לעלות במודל המקורי.
  2. - סביבה - הקיום של הקהילה תלוי בקיום של סביבה טבעית מתפקדת באי, ומוגבל על ידי פרמרטים של סביבה זו.
  3. - קהילה - קהילה מתפקדת היא מפתח חשוב לגידול ילדים, לקיום היומיומי, למגוון תפקודים חברתי, לרשת חברתית ולאושרם של הפרטים.

בשלב זה אנחנו מתעלמים במודע ממספר גורמים:

  1. טכנולוגיה - קבענו את הרמה הטכנולוגית להיות קבועה ובלתי משתנה על ידי כך שקבענו שמדובר בשבט של ציידים לקטים - אין חקלאות, וכמעט שאין בכלל תעשייה (ייצור כלים).
  2. יחסי כוחות פנימיים ואלימות בתוך הקהילה - כלכלה פוליטית, מבנה פוליטי, רכוש, אי שוויון, תרבות וכו'.
  3. איומים ואלימות מבחוץ - האי מבודד ולכן אין איום של פלישה, שעבוד או צורך להתגונן מטורפים.
  4. אין מסחר פנימי או חיצוני - הקהילה מספקת את כל צרכיה בצורה כלשהי.

למעשה הקהילה המתוארת כאן יכולה להיות קהילה של אווזים, זאבים או פילים ולאו דווקא של בני אדם. מסיבה זו חלק מהניתוח הכלכלי של קהילה כזו יכול להעשות תוך שימוש במושגים ותובנות מתחום האקולוגיה.

הניתוח של 4 הרמות (פרק 1) מאפשר לנו לבצע הגדרה מדוייקת של הקהילה, כלומר לדעת מה קבוע לקהילה זו ומה ניתן לשינוי.

  • הרמה הגאופיזית - היא אי מבודד בעל יכולת אגירת מים וכמות משקעים ממוצעת נתונה, בעל אקלים נוח.
  • הרמה האקולוגית - העדר טורפים, סביבה אקולוגית מבודדת ומתפקדת שמאפשרת קיום של בני אדם.
  • פיזי אנושי - גודל נתון תחילי כשלהו של האוכלוסיה, רמת טכנולוגיה נתונה ובלתי משתנה.
  • חברתי אנושי- הרמוני ובלתי ידוע.

תפקוד מלא

עלפי ההנחה שלנו, מערכת כזו מתקיימת על פני מספר רב של שנים (כלומר באופן מקיים).

מערכת כזו יכולה להתקיים בתת תפקוד או בתפקוד מלא. בתפקוד מלא, הכוונה למספר תחומים בהם קיים הומוסטטיס או ניצול מיטבי של התנאים:

  • תזונה אופטימלית שמספקת הנאה וגם שומרת על על חיים בריאים וארוכים
  • אורך חיים, תזונה וחיי קהילה אופטמיליים שמאפשרים בריאות אופטימלית
  • מערכת חברתית מתפקדת שמאפשרת חיים מאושרים ובריאים ככל האפשר למירב האנשים (כל האנשים במגבלות גנטיות), באופן מקיים (לכל הדורות).
  • מגוון גנטי אופטימלי - שמאפשר מצד אחד יכולת התאמה גנטית לתנאי הסביבה (לדגומה עור כהה לאי שטוף שמש) , ומצד שני מגוון גנטי מספיק כדי להבטיח העדר השפעה ארוכת טווח של מחלות תורשתיות או זיהומיות על בריאות האוכלוסיה או גודלה.
  • מערכות סביבתיות מתפקדות שבהם יש מחזורים פנימיים מושלמים או זרימה יציבה עם מערכות אקולוגיות חיצוניות. מערכות במצב זה מאפשרות (אך לא מחייבות) קיום של תזונה, בריאות וחברה במצב מיטבי במאמץ מינמלי.

בעוד שהמערכת יכולה ולמעשה סביר שתהיה בתנאים של תת-תפקוד - לדוגמה קיום של מחלות, מוות מוקדם או מתיחות חברתית - היא אינה יכולה להתרחק יותר מידי מתנאי התפקוד המלא, ולהשאר כך באופן מקיים. בריאות לקויה מידי של חלק גדול מהאוכלוסיה תגרום להקטנת האוכלוסיה. דבר זה יכול ולתקן את עצמו בדורות הבאים (בהנתן התנאים הנכונים ומגוון גנטי מספיק) או להסתיים בהכחדת האוכלוסיה (עקב לולאות משוב מחזקות בין פגיעות למחלות מצד אחד ומגוון גנטי נמוך מצד שני).

גורמים מגבילים

קיימים מספר גורמים מגבילים לגודל האוכלוסיה

  • תזונה - התלויה בגודל השטח של האי , בסוג ההגידולים ובגודל שטחי הדיג שבו. היות ומדובר בציידים לקטים אין אפשרות להגדיל את היצע המזון.
  • מים - גם כמות המים יכולה להיות גורם מגביל.
  • מחסה (במקרה הצורך) - בהנתן שמזג האוויר אינו אידאלי כמות המחסות גם היא גודל שמגביל את כמות האוכלוסיה.

במקרים רבים כמות המזון היא הגורם המגביל את האוכלוסיה. אפשר לחשוב גם על מקרים אחרים - לדוגמה אכולוסייה שמתקיימת תודות לדייג בשדות דיג עשירים ומוגבלת על ידי כמות המים, או סובלת ממזג אוויר קר או חם מידי הדורש בניית אוהלים ובקתות שדורשים חומרי גלם כמו עץ הנמצא בכמות מוגבלת וכן שטח שגם הוא מוגבל. ברוב המקרים יהיה גורם אחד שמגביל את גודל האוכלוסיה לרמה מקסימלית (בממוצע לאורך זמן, ובאופן מקיים). שאר הגורמים יהיו בעודף - לדוגמה במקרה הנפוץ שבו מזון הוא גורם מגביל, המים, שטח המגורים וחומרי הגלם לייצור מחסות יהיו בעודף.