עקומת פיליפס

מתוך אקו-ויקי, מקום מפגש בנושאי אקולוגיה, חברה וכלכלה.
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

עקומת פיליפס (באנגלית: Phillips curve) היא עקומה המתארת את הקשר ההפוך בין אינפלציה לאבטלה. מקורה של עקומת פיליפס במחקר אמפירי של הכלכלן הבריטי ויליאם פיליפס שפורסם ב-1958. במחקרו מצא פיליפס קשר סטטיסטי הפוך בין עליות שכר נומינליות ושיעור האבטלה בבריטניה בין השנים 1861 ו-1957.

ב-1960 ניסחו פול סמואלסון ורוברט סולו את תגליתו של פיליפס מחדש על ידי החלפת השינוי בשכר בשיעור האינפלציה. בכך הביאו את העקומה לצורה הפשוטה והמוכרת כפי שהיא מוצגת בתרשים. כמו כן אישרו בעבודתם כי גם בארצות הברית קיים הקשר המגולם בעקומה במציאות. כלכלנים נוספים אישרו את תקפותו בארצות אחרות.

ביקורת

בשנות השבעים נקלעו מדינות מתועשות רבות למצב הנקרא "סטגפלציה", שלא תאם את תחזיותיהם של פיליפס וסמואלסון משום ששיעורי האינפלציה והאבטלה היו שניהם גבוהים בעת ובעונה אחת. כלכלנים מוניטריסטים כמילטון פרידמן תקפו את עקומת פיליפס ואת הגישה הגורסת כי ניתן באמצעות מדיניות פיסקאלית להשיג שיעור אבטלה נמוך וצמיחה כלכלית גבוהה לאורך זמן.

רוב הכלכלנים חדלו לראות בעקומת פיליפס בצורתה הראשונית ייצוג נאמן של המציאות. המחוונים הכלכליים הוכיחו שהקשר בין אינפלציה לתעסוקה מורכב יותר.

בסוף שנות ה-90 ניסו כלכלנים מהרווארד בהשראת חברות מוול-סטריט לטעון כי ספר הלימוד של סמואלסון אינו רלוונטי יותר וכי הוא יותר מידי קיינסיאני. המחלוקת הייתה בנושא של עקומת פיליפס- הטענה הייתה כי הכלכלה האמריקאית פורחת בניגוד לתזות מוקדמות יותר של עקומת פיליפס - אבטלה נמוכה יכולה להתקיים יחד עם המשך צמיחה ואינפלציה נמוכה לאורך זמן, בגלל המהפכה הטכנולוגית. וטענה נוספת היא ושכל זה יכול להתבצע רק בשוק חופשי לחלוטין עם 'עזרה-מייצבת' במדיניות המוניטרית ללא מעורבות נוספת של המדינה. עם זאת נראה שסמואלסון בעצמו הלך לכיוון שנוטה יותר לעקרון אי ההתערבות עם השנים. כמו כן לא ברור היה אם מדובר במגמה חדשה או בשינוי זמני בלבד. [1]

מצד דינמיקת מערכות מבקר ג'י פורסטר את העקומה היות ופיליפס ביסס את מחקרו על נתוני מחזור העסקים. בניתוח הדינמי של דינמיקת מערכות התעסוקה והאינפלציה מתנודדות בהפרש פאזה מסויים שהוא קבוע של המערכת. כך שאנליזה של הנתונים ממחזור העסקים פשוט מגלה את הפרש הפאזה בין שתי התנודות ואינה מתארת יחס סטאטי בין התעסוקה והאינפלציה.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ הרווארד נגד סמואלסון, גלובס, 14.10.1997