קוריצ'יבה

מתוך אקו-ויקי, מקום מפגש בנושאי אקולוגיה, חברה וכלכלה.
(הופנה מהדף קוריטיבה)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

קוּרִיצ'יבָּה (בפורטוגזית: Curitiba; נהגה בעברית גם קוריטיבה) היא בירת מדינת פארנה שבברזיל. בשנת 2005 התגוררו בעיר כ-1,757,904 תושבים. האזור המטרופוליטני של העיר מכיל כעשרים וחמש רשויות מקומיות הכוללות יחדיו כ-3.2 מיליון תושבים.

העיר ממוקמת על רמה בגובה תשע מאות מטר מעל פני הים ונמצאת במרחק של כמאה ק"מ ממפרץ פארנגווה (Paranaguá). תושבי העיר קוריצ'יבה מכונים קוּרִיצ' יבָּנוֹס (Curitibanos).

השם קוריצ'יבה הוא הלחם של המילים "קוֹרֶה-אִיטוּבָּה" משפת הטופי, שמשמעותן אורנים רבים. זאת עקב מספרם הרב של האורנים הברזילאים, הפְּינְיֶירוֹס (Pinheiros), שמצויים באזור.

תכנון עירוני

אוטובוס רב קיבולת, חלק ממערך ה-BRT בעיר.

קוריצ'יבה נחשבת למופת בינלאומי בכל הקשור לתכנון עירוני. מערכת התחבורה היעילה, שכוללת בין השאר הקצאת מסלולי אוטובוסים מיוחדים במרכזם של רחובות מרכזיים (BRT), היא מסימני הייחוד של העיר. בעיר נמצאים האוטובוסים הארוכים ביותר בעולם; הם מחולקים לשלושה חלקים (שני "אקורדיאונים"), תחנותיהם מוגבהות, בצורת מנהרה ובהן גישה לנכים.

מערכת האוטובוסים המשוכללת נמצאת בשימוש על ידי 85% מאוכלוסיית העיר, וכן היוותה השראה לקווי BRT תחבורה בערים כמו בוגוטה, קולומביה, פורטלנד ולוס אנג'לס. [1]

שימור וטיפוח אזורים ירוקים וגנים ציבוריים בעיר מפותח מאוד ומצליח במידה ניכרת. דבר זה מתבטא בכך שלכל תושב בעיר קיימים 54 מ"ר של גנים ואזורים ירוקים.

בשנות ה-60 של המאה ה-20 גדלה אוכלוסייתה של קוריצ'יבה לכ-430,000 תושבים. חלק מהאוכלוסייה חשש כי גידול ניכר זה יגרום לשינוי דרסטי באופייה המיוחד של העיר, ובשנת 1964, הציע ראש העיר אִיבוֹ אָרְזוּאָה (Ivo Arzua) הצעה לעיצוב אורבני מחודש של העיר. הארכיטקט היהודי ז'יימה לרנר, שלימים הפך לראש העיר ולמושל פארנה, עמד בראש קבוצה מהאוניברסיטה הפדרלית של פארנה שהציעה שליטה קפדנית בהתפשטותה האורבנית של העיר, שכללה צמצום ניכר בתחבורה באזורי מרכז העיר, שימור האזור ההיסטורי ופיתוחה של מערכת תחבורה נוחה וזולה.

תוכנית זו, הידועה בשם "התוכנית הכוללת של קוריצ'יבה", אומצה בשנת 1968. לרנר סגר את הרחוב המרכזי "15 בנובמבר" (Rua XV de Novembro) לתנועת כלי רכב, מפני שהרחוב היה ציר מרכזי לתנועת הולכי רגל (כך למעשה נוצר מדרחוב מהראשונים בעולם). התוכנית כללה עיצוב מחודש של הכבישים בתוך העיר, כדי לצמצם את כמות כלי התחבורה: שני רחובות חד-סטריים הנעים בכיוונים מנוגדים, אשר מקיפים רחוב דו מסלולי קטן יותר שבו קיים מסלול מיוחד לאוטובוסים בלבד.

כיום, קוריצ'יבה נחשבת לאחת הדוגמאות הטובות ביותר לפיתוח עירוני בעולם כולו, במיוחד בזרם של עירוניות מתחדשת. ביוני 1996, בישיבה של הוועידה להתיישבות אנושית של האומות המאוחדות שהתקיימה באיסטנבול, העניק יושב ראש הוועידה לקוריטיבה את התואר "העיר החדשנית ביותר בעולם".

תחבורה

מפת קווי האוטובוסים.

תחבורת מעברים

Postscript-viewer-shaded.png ערך מורחב – תחבורת מעברים

לקוריצ'יבה מערכת תחבורה מאוד פשוטה ויעילה המהווה סוג של תחבורת מעברים. התחבורה הציבורית מכילה אך ורק אוטובוסים, שמחולקים לפי תפקידים ומזוהים לפי צבעם. התפקידים הם: אוטובוסים המסתובבים רק במרכז העיר, אוטובוסים המחברים בין השכונות, חיבור בין השכונות המרוחקות למרכז ועוד.

בקוריצ'יבה ישנם שנים עשר מסופי נוסעים בהם אפשר לעבור בין האוטובוסים מבלי לקנות כרטיס פעם נוספת. המסופים ממוקמים בצירים מרכזיים ומאפשרים לנוסעים גמישות רבה בהמשך דרכם.

האוטובוסים בצירי התנועה המהירים, הם אוטובוסים המתפקדים כ"רכבת תחתית לעניים". צירי התנועה יחודיים להם. הם יכולים לשאת כ-300 נוסעים. המרחק בין תחנה לתחנה גדול, ומהירות הנסיעה גדולה. אוטובוס כזה יכול לגמוע 8 ק"מ (אורכה של תל אביב מצפון לדרום) בתוך פחות מ-10 דקות.

תחנת אוטובוס בקוריטיבה.

תחנות האוטובוס בקוריצ'יבה מתוכננות גם הן בצורה המאפשרת ביצועים דומים לאלו של רכבת תחתית. התשלום מבוצע בכניסה לתחנה, והתחנות מוגבהות לגובה האוטובוס ומתחברות אליו בכבש שנמצא באוטובוס עצמו. דברים אלה מאפשרים עליה וירידה מהירה של נוסעים. גם נוסעים עם עגלות או כסאות גלגלים עולים לאוטובוס במהירות, ובחלק גדול מהתחנות יש מעלונים שמאפשרים להם עליה קלה לרציף התחנה.

לפי ז'יימה לרנר, הביצועים של מערכת התחבורה הזאת דומים לביצועים של רכבת תחתית, אבל מחירה זול פי 100 בגלל שאין צורך לחפור בקרקע. כמו כן אפשר ליישם את המערכת הזו בצורה מהירה בערים אחרות.

ואמנם 83 ערים הלכו בעקבות קוריצ'יבה, כגון פורטלנד שבארצות הברית - אם כי לא כולן משתמשות דווקא באוטובוסים גדולים בצירי התנועה הראשיים, אלא גם באמצעים אחרים כמו רכבת קלה.

רוב השדרות בעיר רחבות ידיים ומפוצלות לכמה מסלולים, פרט לכמה נקודות באזור מרכז העיר. מסלול מרכזי גדול לאוטובוסים המהירים, ומסלולים צרים יותר משני הצדדים למכוניות. פקקי תנועה אינם מהווים בעיה רצינית, כך שגם נהגי המכוניות נהנים מתחבורה מהירה יותר.

אופניים והליכה ברגל

שבילי אופניים ומדרחובים מאפשרים לתושבי העיר להשתמש באופניים ובהליכה רגלית כדי להגיע ממקום למקום בבטחה ובמהירות, והם מהווים אמצעי משלים חשוב לשימוש באוטובוסים.

מכוניות

התנועה על ידי מכונית באזור ובתוך מרכז העיר עלולה להיות מסובכת עקב ריבוי הרחובות החד-סטריים והתפוסה של כלי הרכב האחרים. עובדה זו הופכת את מערכת התחבורה הציבורית לאטרקטיבית במיוחד. על כל פנים, מערכת זאת מאפשרת לנהגי מכוניות גישה מהירה למרכז העיר.

לאחרונה הותקנו ברחבי העיר מאתיים מכ"מי תנועה לערך, כדי לעזור בצמצום מספר תאונות הדרכים. בטכנולוגיה זו ישנו שימוש בחיישנים הנמצאים מתחת לאספלט אשר מעוררים מצלמות דיגיטליות שפועלות כאשר הנהג עובר את המהירות המותרת באזור. התמונה, הכוללת את התאריך והשעה בה צולמה, נשלחת לביתו של הנהג כדו"ח מהירות. מערכת זאת יכולה לשלוח את הדו"חות לכל מקום ברחבי ברזיל.

בקוריצ'יבה שדה תעופה ראשי שנקרא שדה התעופה הבינלאומי על שם אפונסו מוריירה פנה (Afonso Pena).

עירוב שימושים

Postscript-viewer-shaded.png ערך מורחב – עירוב שימושי קרקע

העיר מתוכננת כך שיש בה עירוב שימושי קרקע. דבר זה מקצר את המרחקים שעל אנשים לגמוע כדי להגיע מנקודה לנקודה, מאפשר גם חיי חברה עירוניים תוססים ומאפשר לאוכלוסיות בעלות מגבלות פיזיות, כמו זקנים, להיות מעורבים יותר בקהילה ולהנות מחופש רב יותר.

דבר זה הוא אחת הסיבות לכך שבקוריטיבה שיעור הפשיעה הנמוך בערי ברזיל - שכן נוכחות של אנשים רבים ברחוב, יחד עם חזיתות של עסקים מקומיים הפונים לרחוב, הם אמצעים ידועים כיום לשם הפחתת פשיעה ואלימות ברחוב.

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ מחקר על התחבורה בקוריטיבה LARS FRIBERG, Uppsala University, Sweden , 2000
אקולוגיה עירונית

בבית פנימה (אורח חיים): locavore - ניקיון ידידותי לסביבה - פשטות מרצון - עבודה מרחוק - מיחשוב ירוק - שימור מזון ללא מקרר חשמלי - קומפוסט

תכנון עירוני: עירוניות מתחדשת - פרבור - עירוב שימושי קרקע - פיתוח מוטה תחבורה ציבורית - ערים ללא מכוניות - בנייה ירוקה

תחבורה: תחבורה בת קיימא - הולכי רגל - תחבורת אופניים - השפעות חיצוניות של מכוניות - מרחב משותף - BRT - תחבורת מעברים - חנייה - אופניים חשמליים

תופעות: אי חום עירוני - פרבור - ביקוש מושרה - אפקט הבייגלה - השפעות סביבתיות של מזון מהחי - תסמונת הבניין החולה - שלטי חוצות

ישובים ומדינות לדוגמא: קופנהגן - ונקובר‏ - אוטווה - בריזביין - פורטלנד - קוריטיבה - תחבורת אופניים בהולנד - BedZED - אורוויל - שכונת וובן, פרייבורג - בוגוטה - מלבורן - פריז - ברלין - ברצלונה

כלים לשינוי: אוטובוס מהלך - מסה קריטית - גינה קהילתית - מרחב משותף - בנייה ירוקה - פרמקלצ'ר - מפה ירוקה - גני הניצחון - מיתון תנועה - הליכתיות - התייעלות אנרגטית

אישים וארגונים: מרחב - התנועה לעירוניות בישראל - תחבורה היום ומחר - המרכז לקיימות מקומית - ישראל בשביל האופניים - עץבעיר - פרויקט המקומות הציבוריים - דיוויד אינגוויץ' - ז'יימה לרנר - ג'יין ג'ייקובס

ספרים וסרטים: ערים ללא מכוניות - מותן וחייהן של ערים אמריקאיות גדולות - אומת הפרברים - Walkable city - אגדה אורבנית - סוף עידן הפרברים