תחבורה בדרך שלנו

מתוך אקו-ויקי, מקום מפגש בנושאי אקולוגיה, חברה וכלכלה.
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

ארגון נוסעי התחבורה הציבורית בישראל - תחבורה בדרך שלנו הוא ארגון לקידום ושיפור התחבורה הציבורית בישראל.

הקמת הארגון

ארגון נוסעי התחבורה הציבורית בישראל (ע"ר), נוסד כמיזם מידע בשם "תחבורה בדרך שלנו" על ידי שלושה חברים בפורום תחבורה ציבורית בפורטל תפוז, דני קומיסר, איתי חיים ואיליה קוגן על בסיס התנדבותי, אל-מפלגתי, בעל אופי צרכני של נוסעי תחבורה ציבורית. הארגון עוסק בהפצת מידע תחבורתי לנוסע, מחקר ומעקב אחר נסיעות המפעילים וקמפיינים חברתיים לקידום זכויות הנוסע. הארגון נכנס לריק שנוצר בתחום התחבורה הציבורית, כאשר לא היה גוף רשמי ומוכר של נוסעי תחבורה ציבורית, שראה וחווה את ליקויי מערכת הסעת ההמונים מתוך נקודת מבטו של הנוסע. מקימי המיזם ביקשו לפעול, ללא מורא וללא משוא פנים, מול מקבלי ההחלטות לטובת שיפור הנגישות, התדירות, הזמינות ואיכות השירות.

המיזם יצא לפועל בראשית מרץ 2011, כארבעה חודשים לפני הפעימה השנייה ברה-ארגון בתחבורה הציבורית בגוש-דן ויצר סביבו מעגל של שותפים לעשייה מתחומי שיתוף הציבור, התכנון התחבורתי ו"משוגעים לדבר". בעקבות הצטרפות של פעילים מקומיים מכל רחבי הארץ, הפך המיזם בתחילת יולי 2011 לארגון בשם "ארגון נוסעי התחבורה הציבורית בישראל – תחבורה בדרך שלנו". ב-21/12/2011 נרשם הארגון כעמותה.

כיום, ארבע שנים לאחר ההקמה, מונה הארגון עשרות פעילי שטח הפזורים בכל רחבי הארץ, פועלים בפורומים עירוניים וממלכתיים שונים, ומצליחים להשפיע על סדר היום הציבורי של התחבורה הציבורית במדינת ישראל.

נושאים בהם עוסק הארגון

במהלך השנים הצטרפו לארגון פעילים מכל רחבי הארץ, ובכל אזור תומכת העמותה בפעילי השטח כדי לקדם נושאים הקשורים לתחבורה הציבורית באיזור הספציפי - בין אם מדובר בכניסת פעילים לוועדות במועצות העירוניות, השתתפות בכנסים ואירועים הקשורים בתחבורה הציבורית, עריכת כנסים וכתיבת דו"חות, קשר עם משרד התחבורה והממונים במחוזות השונים וקשר ישיר עם המפעילים תוך תיווך התעוד מהשטח לגורמים הרלוונטיים.

פרוייקטים

פרויקט "סרדין" (דיוח על צפיפות)

בארגון שמו לב שאין התייחסות מספקת לצפיפות בתחבורה הציבורית, וכך נולד פרויקט 'סרדין' (הרבה לפני שהשם הושאל לצפיפות בכיתות הלימוד). לפיכך, בוצע מחקר אודות תנאי הנסיעה בתחבורה הציבורית בישראל. בקשנו מהנוסעים למלא טופס מיוחד 'טופס סרדין' שמתאר בצורה ממוקדת מה קורה באוטובוס בדיוק, והוא שימש אותנו למחקר וליצירת לחץ על מקבלי ההחלטות כדי לשפר את השירות. ביקשנו את הנוסעים לדווח גם כשלא נמצאו ליקויים בנסיעה על פי הבנתם, וכך נוצר בסיס רחב לאמון עם הגורמים הממלכתיים. דו"ח 'סרדין' הוצג בוועדות ובשדולה לתחבורה בת קיימא בכנסת וזכה להכרה והערכה של משרד התחבורה. הארגון מצוי בקשרי עבודה שוטפים עם משרד התחבורה, וכך משפיע על תפיסתו ופעולויותיו.

ראו גם

קישורים חיצוניים