שינויים

קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
נוספו 1,439 בתים ,  07:03, 5 בספטמבר 2021
אין תקציר עריכה
שורה 1: שורה 1:  
[[קובץ:Population curve.svg.png|ממוזער|left|350px|דוגמה לתהליך ארוך טווח - [[גידול אוכלוסין|הגידול באוכלוסיית העולם]] במשך 12,000 שנה, החל מסמוך לתחילת [[המהפכה החקלאית]] ועד שנת 2000, בפונקציה שדומה ל[[גידול מעריכי]].]]
 
[[קובץ:Population curve.svg.png|ממוזער|left|350px|דוגמה לתהליך ארוך טווח - [[גידול אוכלוסין|הגידול באוכלוסיית העולם]] במשך 12,000 שנה, החל מסמוך לתחילת [[המהפכה החקלאית]] ועד שנת 2000, בפונקציה שדומה ל[[גידול מעריכי]].]]
'''תהליך ארוך טווח''' (באנגלית: '''Long-term process''') הוא סוג של [[תהליך]] המתרחש במשך זמן רב - עשרות עד אלפי שנים ולפעמים מיליוני עד מיליארדי שנים. בניגוד לתהליכים מהירים כמו שריפה, מלחמה, הריון או משבר כלכלי, תהליכים ארוכי טווח עלולים להראות ל[[בני אדם]] כמצב סטטי קבוע, שאינו משתנה כלל, ויש צורך בתיעוד מתמשך ו/או במחקר היסטורי ומדעי כדי להבחין בשינויים.
+
'''תהליך ארוך טווח''' (באנגלית: '''Long-term process''') הוא סוג של [[תהליך]] המתרחש במשך זמן רב - עשרות שנים עד אלפי שנים ולפעמים מיליוני עד מיליארדי שנים. בניגוד לתהליכים מהירים כמו שריפה, מלחמה, הריון או משבר כלכלי, תהליכים ארוכי טווח עלולים להראות ל[[בני אדם]] כמצב סטטי קבוע, שאינו משתנה כלל. יש צורך בתיעוד מתמשך ובמחקר היסטורי ו[[מדעי|השיטה המדעית]] כדי להבחין בשינויים.
   −
תהליכים ארוכי טווח יכולים להיות תהליכים גאו-פיזיים כמו התפשטות של גלקסיות, לידה ומוות של כוכבים, התפתחות של פלנטות ובמיוחד [[כדור הארץ]], נדידת יבשות, [[שינויי אקלים]], [[התחממות עולמית]] ועוד. הם יכולים להיות גם תהליכים ביולוגיים כגון [[אבולוציה]], [[הכחדה]], [[מין פולש]], [[מחזור אקולוגי]] ועוד. הם יכולים להיות גם תהליכים חברתיים כמו [[גידול אוכלוסין]], [[ניידות חברתית]], [[המהפכה החקלאית]], [[אבולוציה חברתית ותרבותית]] ועוד. תהליכים אלה יכולים להיות מחזוריים או סמי-מחזוריים (כמו סיבוב הגלקסיה סביב צירה, הקפת פלוטו את השמש ועוד) והם יכולים להיות בלתי מחזוריים (כמו [[הכחדת מינים]]).
+
תהליכים ארוכי טווח יכולים להיות תהליכים גאו-פיזיים כמו התפשטות של גלקסיות, לידה ומוות של כוכבים, התפתחות של פלנטות ובמיוחד [[כדור הארץ]], נדידת יבשות, [[שינויי אקלים]], [[התחממות עולמית]] ועוד. הם יכולים להיות גם תהליכים ביולוגיים כגון [[אבולוציה]], [[הכחדה]], [[מין פולש]], [[מחזור אקולוגי]] ועוד. הם יכולים להיות גם תהליכים חברתיים כמו [[גידול אוכלוסין]], [[ניידות חברתית]], [[המהפכה החקלאית]], [[אבולוציה חברתית ותרבותית]] ועוד. תהליכים אלה יכולים להיות מחזוריים או סמי-מחזוריים (כמו סיבוב הגלקסיה סביב צירה, הקפת כדור הארץ את השמש ועוד) והם יכולים להיות בלתי מחזוריים (כמו [[הכחדת מינים]]).
    
==רעיונות על שינוי היסטורי==
 
==רעיונות על שינוי היסטורי==
 
לאורך ההיסטוריה היו מספר רעיונות לגבי כיצד ההיסטוריה עצמה משתנה, כתהליך ארוך טווח - כיצד לתאר את ההיסטוריה הגדולה הנוגעת לעם, ל[[המין האנושי|מין האנושי]] כולו ואפילו לגבי כלל העולם והייקום.
 
לאורך ההיסטוריה היו מספר רעיונות לגבי כיצד ההיסטוריה עצמה משתנה, כתהליך ארוך טווח - כיצד לתאר את ההיסטוריה הגדולה הנוגעת לעם, ל[[המין האנושי|מין האנושי]] כולו ואפילו לגבי כלל העולם והייקום.
* '''ההיסטוריה קיימת ללא שינוי ''' - "מה שהיה הוא שיהיה ואין חדש תחת השמש" - רעיון זה היה נפוץ למדי בתקופת התנ"ך ובימי הביניים שבהם ההתקדמות הטכנולוגית והשינויים החברתיים היו איטיים מאוד.
+
* '''ההיסטוריה קיימת ללא שינוי ''' - "מה שהיה הוא שיהיה ואין חדש תחת השמש" - רעיון זה היה נפוץ למדי בתקופת התנ"ך ובימי הביניים שבהם ההתקדמות הטכנולוגית והשינויים החברתיים היו איטיים מאד. רוב האנשים חיו ומתו באותו מקום, הנורמות החברתיות השתנו בקצב איטי מאד. אנשים מעטים מאד יכלו לקרוא ותעוד היסטורי או קריאה בהיסטוריה היתה דבר נדיר. רוב המשורות העוברו בעל פה ולכן העבירו סיפורים דתיים, כך שגם אירועים היסטוריים שאולי התרחשו - כמו לדוגמה המבול - הצפת שטח גדול באיזור המזרח התיכון במים - הוצגו כחלק מסיפור תאולוגי. צורת מחשבה זו קיימת עדיין בחוגים דתיים ושמרנים עם כי לנוכח השינויים הרבים באורחות החיים ב-500 השנים האחרונות היא פחות מקובלת כיום. 
* '''ההיסטוריה קיימת כתהליך מחזורי''' - מעין נחש שבולע את הזנב שלו - שהיה מקובל על ידי חלק מהיוונים. לדוגמה אריסטו שכתב על תחלופה מחזורית של שש צורות משטר שבה אוליגרכיה, דיקטטורה, דמוקרטיה ועוד מתחלפות ביניהן בצורה מחזורית. הד לרעיון הזה הוא רעיונות מודרניים אחרים כמו רעיון "תנועת המטוטלת" בפוליטיקה - לפיה פעם אנשים בוחרים במפלגה הדמוקרטית ואז יש התקדמות בתחום השוויון, הציבור מקבל חלק מזה אבל מואס בדבר זה בגלל האטת הצמיחה או הרגשת מחסור בחופש ולכן בוחר בבחירות הבאות (או אלה שלאחר מכן) במפלגה היריבה שמדגישה יותר ערכים של שוק חופשי ואי התערבות של הממשל.
+
* '''ההיסטוריה קיימת כתהליך מחזורי''' - מעין נחש שבולע את הזנב שלו - רעיוון שהיה מקובל על ידי חלק מהיוונים הקדמונים. אריסטו כתב לדוגמה על תחלופה מחזורית של שש צורות משטר שבה אוליגרכיה, דיקטטורה, דמוקרטיה ועוד מתחלפות ביניהן בצורה מחזורית. הד לרעיון הזה הוא רעיונות מודרניים אחרים כמו רעיון "תנועת המטוטלת" בפוליטיקה - לפיה פעם אנשים בוחרים במפלגה הדמוקרטית ואז יש התקדמות בתחום השוויון, הציבור מקבל חלק מזה אבל מואס בדבר זה בגלל האטת [[צמיחה כלכלית|הצמיחה]] או הרגשת מחסור בחופש ולכן בוחר בבחירות הבאות (או אלה שלאחר מכן) במפלגה הרפובליקנית היריבה שמדגישה יותר ערכים של [[שוק חופשי]] ואי התערבות של הממשל. לאחר תקופה רפובליקנית הבוחרים חוזרים למפלגה הדמוקרטית. צורת הסתכלות זו מפספסת שינויים תרבותיים ורעיוניים שמתרחשים בקרב מפלגה אחת או יותר - לדוגמה [[התנועה לביטול העבדות]] תנועה לכיוון חיזוק ה[[פמיניזם]] שהתקיים הן במפלגה הדמוקרטית והן במפלגה הרפובליקנית.  
* '''ההיסטוריה כתהליך של התדרדרות איטית''' - הנפילה מגן עדן - רעיון שלישי שקיים בקרב גורמים דתיים ושמרנים הוא "הנפילה מגן העדן" - העולם פעם היה טוב, נשלט על ידי האל וכל האמת הייתה ידועה אז, מאז יש תהליך איטי של התדרדרות מוסרית, אובדן ידע. כל דור גרוע מקודמו. רעיון זה מוצג לדוגמה בספר ובסרט "שם הורד" - כדוגמה ל[[התנגשות בין המדע לבין הדת]] - הנזירים יודעים מה נכון בעולם לפי לימוד של כתבים עתיקים כמו זה של אריסטו, ואילו הנזיר-הבלש-מדען מנסה לברר את האמת לפי שילוב של ראיות, לוגיקה ועקרון התער של אוקהם לפיו ההסבר הפשוט ביותר בהעדר מידע אחר הוא ההסבר הנכון. הרעיון לפיו בעבר היה טוב יותר, קוסם למבוגרים רבים שכן בעבר זה הם היו צעירים יותר. בחברות שמרניות שבהן המבוגרים הם בעלי כוח רב יותר הרעיון מקובל יותר. בקרב המאמינים בהיסטוריה כתהליך של התדרדרות איטית יש גם רעיון של תקווה לעתיד טוב יותר - דבר זה יושג על ידי [[מהפכה]] עתידית כלשהי. ברעיון הדתי קיימים יסורי משיח- התדרדרות הולכת וגוברת יחד עם סבל גדל והולך. לבסוף יש ארמגדון שבו רוב או חלק גדול מהאנושות נכחד וכך מופיע המשיח, או אלוהים, מחייה את המתים או בורר בצורה סופית את כל האנושות (ואולי גם בעלי החיים) וכך הטובים מגיעים לגן עדן, הרעים נשמדים וכל הצרות מפסיקות. רעיון זה קיים גם בקרב תנועות חילוניות לדוגמה סוציאליסטים וחלק מאנשים הקיימות שמאמינים כי אסון סביבתי או חברתי יגרמו להרס המשטר הקיים, להתפכחות חברתית וכינון של סדר חברתי טוב יותר. הרעיון של התדרדרות איטית ורצון לחזור לעבר ננקט על ידי תנועות כמו הרומנטיקנים (רעיון "השיבה לטבע"), שמרנים (דתיים ולא דתיים) וחלק מאנשי הקיימות והסביבה. ביטוי לרעיון הזה קיים בסיסמאות הבחירות של מפלגת ש"ס (להחזיר עטרה ליושנה) וכן שמרנים בארצות הברית כמו [[רונלד רייגן]] ו[[דונאלד טרמפ]] "להחזיר את אמריקה להיות גדולה שוב". הרעיון של העבר הטוב קיים בצורה נאיבית על ידי סיפורים ומשחקים רבים שמתגעגעים לימי הביניים, חרבות, טירות עתיקות וכו'. לרוב רעיון "העבר הזוהר סובל מכך שהוא מתעלם מבעיות שונות שהיו בעבד - לדוגמה רומנטיקנים שוכחים שבעבר היו מחלות מדבקות שהרגו חלק גדול מהילדים (בין חצי לבני שני שליש) לפני שהגיעו לבגרות, או הקיום של עבדות.
+
* '''ההיסטוריה כתהליך של התדרדרות איטית''' - הנפילה מגן עדן - רעיון שלישי שקיים בקרב גורמים דתיים ו[[שמרנות|שמרנים]] הוא "הנפילה מגן העדן" - העולם פעם היה טוב, נשלט על ידי האל וכל האמת הייתה ידועה אז, מאז יש תהליך איטי של התדרדרות מוסרית, אובדן ידע. כל דור גרוע מקודמו. רעיון זה מוצג לדוגמה בספר ובסרט "שם הורד" - כדוגמה ל[[התנגשות בין המדע לבין הדת]] - הנזירים הנוצרים יודעים מה נכון בעולם לפי לימוד של כתבים עתיקים כמו זה של אריסטו, ואילו הנזיר-הבלש-מדען מנסה לברר את האמת לפי שילוב של ראיות, לוגיקה ועקרון [[התער של אוקהם]] לפיו ההסבר הפשוט ביותר בהעדר מידע אחר הוא ההסבר הנכון. הרעיון לפיו בעבר היה טוב יותר, קוסם למבוגרים רבים שכן בעבר זה הם היו צעירים יותר. בחברות שמרניות שבהן המבוגרים הם בעלי כוח רב יותר הרעיון מקובל יותר. בקרב המאמינים בהיסטוריה כתהליך של התדרדרות איטית יש גם רעיון של תקווה לעתיד טוב יותר - דבר זה יושג על ידי [[מהפכה]] עתידית כלשהי. ברעיון הדתי קיימים יסורי משיח- התדרדרות הולכת וגוברת יחד עם סבל גדל והולך. לבסוף יש ארמגדון שבו רוב או חלק גדול מהאנושות נכחד וכך מופיע המשיח, או אלוהים, מחייה את המתים או בורר בצורה סופית את כל האנושות (ואולי גם בעלי החיים) וכך הטובים מגיעים לגן עדן, הרעים נשמדים וכל הצרות מפסיקות. רעיון זה קיים גם בקרב תנועות חילוניות לדוגמה סוציאליסטים וחלק מאנשים הקיימות שמאמינים כי אסון סביבתי או חברתי יגרמו להרס המשטר הקיים, להתפכחות חברתית וכינון של סדר חברתי טוב יותר. הרעיון של התדרדרות איטית ורצון לחזור לעבר ננקט על ידי תנועות כמו הרומנטיקנים (רעיון "השיבה לטבע"), שמרנים (דתיים ולא דתיים) וחלק מאנשי הקיימות והסביבה. ביטוי לרעיון הזה קיים בסיסמאות הבחירות של מפלגת ש"ס (להחזיר עטרה ליושנה) וכן שמרנים בארצות הברית כמו [[רונלד רייגן]] ו[[דונאלד טרמפ]] "להחזיר את אמריקה להיות גדולה שוב". הרעיון של העבר הטוב קיים בצורה נאיבית על ידי סיפורים ומשחקים רבים שמתגעגעים לימי הביניים, חרבות, טירות עתיקות וכו'. לרוב רעיון "העבר הזוהר סובל מכך שהוא מתעלם מבעיות שונות שהיו בעבד - לדוגמה רומנטיקנים שוכחים שבעבר היו מחלות מדבקות שהרגו חלק גדול מהילדים (בין חצי לבני שני שליש) לפני שהגיעו לבגרות, או הקיום של עבדות.
 
*'''ההיסטוריה כתהליך של שיפור מתמיד''' - [[רעיון הקידמה]] - לפיו המין האנושי נמצא בתהליך איטי של שיפור מתמיד בגלל שילוב של טכנולוגיה, ידע רב יותר, מוסדות טובים יותר, קיום של יותר [[דמוקרטיה]] ויותר [[חופש]] בגלל [[שוק חופשי]]. רעיון זה התקיים בצורה הולכת ומתחזקת מאז ימי הרנסנס והתחזק עם [[המהפכה המדעית]] ו[[המהפכה התעשייתית]]. חלק מהרעיון הוא "יותר מחרשות יניבו יותר לחם" ולכן לא יהיה רעב. הרעיון הבסיסי הוא שטכנולוגיה טובה יותר תשפר את החיים. רעיון זה נתמך כיום בצורה חזקה על ידי [[קפיטליזם]], [[ליברליזם]], ותנועות דומות. לעיתים קרובות רעיון זה מגיע יחד עם [[אופטימיזם טכנולוגי]] לפיו כל שינוי לטובה הוא בהכרח עקב שינוי טכנולוגי כלשהו, וכי שינויים טכנולוגיים מביאים הרבה יותר ברכה מאשר קללה.
 
*'''ההיסטוריה כתהליך של שיפור מתמיד''' - [[רעיון הקידמה]] - לפיו המין האנושי נמצא בתהליך איטי של שיפור מתמיד בגלל שילוב של טכנולוגיה, ידע רב יותר, מוסדות טובים יותר, קיום של יותר [[דמוקרטיה]] ויותר [[חופש]] בגלל [[שוק חופשי]]. רעיון זה התקיים בצורה הולכת ומתחזקת מאז ימי הרנסנס והתחזק עם [[המהפכה המדעית]] ו[[המהפכה התעשייתית]]. חלק מהרעיון הוא "יותר מחרשות יניבו יותר לחם" ולכן לא יהיה רעב. הרעיון הבסיסי הוא שטכנולוגיה טובה יותר תשפר את החיים. רעיון זה נתמך כיום בצורה חזקה על ידי [[קפיטליזם]], [[ליברליזם]], ותנועות דומות. לעיתים קרובות רעיון זה מגיע יחד עם [[אופטימיזם טכנולוגי]] לפיו כל שינוי לטובה הוא בהכרח עקב שינוי טכנולוגי כלשהו, וכי שינויים טכנולוגיים מביאים הרבה יותר ברכה מאשר קללה.
 
*''' ההיסטוריה כתהליך אבולוציוני פשוט''' - רעיון זה מתלכד עם רעיון הקדמה ואומץ לאחר שחלק מעקרונות האבולוציה הובנו, לעיתים קרובות בצורה לא נכונה, על ידי הוגים בחברה המערבית. לפי הרעיון זה האבולוציה פועלת בצורה של "שיפור" ושל "שכלול" כך שמינים מתוחכמים ו"טובים" יותר מחליפים עם הזמן מינים ויצורים פשוטים יותר, חלשים יותר, פחות חכמים, פחות מתוחכמים. רעיון זה מובא לדוגמה באיורים המציגים קוף שהופך לאדם, ואדם שמתקדם מעידן האבן לעידן המחשב. לפי הרעיון הזה ישן יותר הוא בהכרח "פחות טוב" וגם "פשוט יותר" ו"פרימיטיבי" - לפיכך לדוגמה [[האדם הקדמון]] הוא בהכרח פחות מעודן (בכל הבחינות) מאדם בחברה בימי התנ"ך וחברה זו פחות מתוחכמת לעומת אנשים בעידן המודרני. רעיון זה עדיין קיים בקרב אנשים רבים בזרמים מודרניים רבים. רעיון "האדם העליון" קודם בסוף המאה ה-19 ומובא בצורות שונות על לדוגמה בסיפור "החטא ועונשו". הרעיון הובא לשיא על ידי הנאצים ששאפו להיפטר מהאדם הישן ובמיוחד מ"גזעים" "נחותים" יותר ולקדם מין "מתקדם" יותר של אדם חזק יותר, גבוה יותר, בלונדיני ויפה יותר, חכם יותר, נועז יותר וכו'. הרעיון קיים גם כיום בקרב מי שרוצים לדוגמה להיפטר ממיני נכויות ומחלות שקיימים במין האנושי על ידי הנדסה גנטית או ברירה של לידות שתברור החוצה פגמים גנטיים שונים. רעיון אחר שקיים בזרם זה הוא רעיון הסייברוג לפיו האדם עצמו יצא החוצה מתוך האבולוציה הביולוגית וימשיך להתקיים בשילוב של טכנולוגיה וביולוגיה או בסביבה טכנולוגית לחלוטין - לדוגמה העברת מוחות של אנשים לתוך מחשבים עתידיים שונים. רעיון האבולוציה כתהליך ברירה איטי המתקדם למקום טוב יותר קיים גם בקרב חלק מתומכי הקפיטליזם לגבי מוסדות ברעיון של "[[הרס יצירתי]]" - לפי רעיון זה ב[[שוק חופשי]] או ב[[שוק תחרותי]] חברות פחות מוצלחות לא מצליחות לשרוד והן נהרסות לאט על ידי מתחרים חדשים וטכנולוגיות חדשות שגורמות להכחדת החברות הישנות והופעה של חברות מוצלחות יותר שמשיכות את התחרות עם מוצרים ושירותים מוצלחים יותר, עד שגם חברות אלה נהרסות על ידי המתחרים החדשים.
 
*''' ההיסטוריה כתהליך אבולוציוני פשוט''' - רעיון זה מתלכד עם רעיון הקדמה ואומץ לאחר שחלק מעקרונות האבולוציה הובנו, לעיתים קרובות בצורה לא נכונה, על ידי הוגים בחברה המערבית. לפי הרעיון זה האבולוציה פועלת בצורה של "שיפור" ושל "שכלול" כך שמינים מתוחכמים ו"טובים" יותר מחליפים עם הזמן מינים ויצורים פשוטים יותר, חלשים יותר, פחות חכמים, פחות מתוחכמים. רעיון זה מובא לדוגמה באיורים המציגים קוף שהופך לאדם, ואדם שמתקדם מעידן האבן לעידן המחשב. לפי הרעיון הזה ישן יותר הוא בהכרח "פחות טוב" וגם "פשוט יותר" ו"פרימיטיבי" - לפיכך לדוגמה [[האדם הקדמון]] הוא בהכרח פחות מעודן (בכל הבחינות) מאדם בחברה בימי התנ"ך וחברה זו פחות מתוחכמת לעומת אנשים בעידן המודרני. רעיון זה עדיין קיים בקרב אנשים רבים בזרמים מודרניים רבים. רעיון "האדם העליון" קודם בסוף המאה ה-19 ומובא בצורות שונות על לדוגמה בסיפור "החטא ועונשו". הרעיון הובא לשיא על ידי הנאצים ששאפו להיפטר מהאדם הישן ובמיוחד מ"גזעים" "נחותים" יותר ולקדם מין "מתקדם" יותר של אדם חזק יותר, גבוה יותר, בלונדיני ויפה יותר, חכם יותר, נועז יותר וכו'. הרעיון קיים גם כיום בקרב מי שרוצים לדוגמה להיפטר ממיני נכויות ומחלות שקיימים במין האנושי על ידי הנדסה גנטית או ברירה של לידות שתברור החוצה פגמים גנטיים שונים. רעיון אחר שקיים בזרם זה הוא רעיון הסייברוג לפיו האדם עצמו יצא החוצה מתוך האבולוציה הביולוגית וימשיך להתקיים בשילוב של טכנולוגיה וביולוגיה או בסביבה טכנולוגית לחלוטין - לדוגמה העברת מוחות של אנשים לתוך מחשבים עתידיים שונים. רעיון האבולוציה כתהליך ברירה איטי המתקדם למקום טוב יותר קיים גם בקרב חלק מתומכי הקפיטליזם לגבי מוסדות ברעיון של "[[הרס יצירתי]]" - לפי רעיון זה ב[[שוק חופשי]] או ב[[שוק תחרותי]] חברות פחות מוצלחות לא מצליחות לשרוד והן נהרסות לאט על ידי מתחרים חדשים וטכנולוגיות חדשות שגורמות להכחדת החברות הישנות והופעה של חברות מוצלחות יותר שמשיכות את התחרות עם מוצרים ושירותים מוצלחים יותר, עד שגם חברות אלה נהרסות על ידי המתחרים החדשים.

תפריט ניווט