שינויים

קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
נוספו 1,124 בתים ,  08:19, 26 בספטמבר 2012
שורה 34: שורה 34:     
===סכנת קריסה של שוק המזון===
 
===סכנת קריסה של שוק המזון===
בטווח הקצר, היבולים של ההנדסה הגנטית היו כאמור חלק חשוב מהמהפכה הירוקה, שמנעה [[אסון מלטוסיאני]], אולם בטווח האורך יותר, תהליכים אלו עלולים להוביל לאסון מלתוסיאני מסוג אחר, כאשר מגבלות טבעיות אחרות  
+
בטווח הקצר, היבולים של ההנדסה הגנטית היו חלק חשוב מהמהפכה הירוקה, שמנעה [[אסון מלתוסיאני]], אולם בטווח האורך יותר, תהליכים אלו עלולים להוביל לאסון מלתוסיאני מסוג אחר, כאשר מגבלות טבעיות אחרות יגרמו לבעיית מזון.  
יגרמו לבעיית מזון.  
     −
יתרון חשוב זה גרם גם ל[[נעילה טכנולוגית]] המאפיינת את המהפכה הירוקה, שבה אוכלוסיית העולם גדלה, ואיתה גם [[טביעת רגל אקולוגית|טביעת הרגל האקולוגית]], [[טביעת רגל מימית]] ועוד השפעות שונות של [[האכולוסיה האנושית]] על הטבע. בטבע קיים טרייד-אוף בין תכונות של עמידות, פוריות ויעילות, ולכן הזנים המהונדסים, לפחות הזנים הקדומים יותר שהובילו את המהפכה הירוקה, זקוקים לכמות גדולה יותר של ריסוסים ודשנים בהשוואה לזנים מקומיים ולא מהונדסים שהיו שם קודם. לפיכך הספקת המזון הרבה יותר אינה רק ברכה, אלא גם סוג של פתרון זמני שמעלה את הפריון אבל עלול גם להוביל לקריסה גדולה יותר, אם מחירי האנרגיה יעלו. בגלל תהליכים כמו [[שיא תפוקת הנפט]] קיימות אפשרוית למשבר אנרגיה בעתיד, ובכל מקרה התלות ב[[דלק מחצבי]] פרושו שהפריון הגבוה יותר מהמהפכה הירוקה, לא יוכל להשאר ברמה זו. דבר זה מצריך שינויים טכנולוגים להגדלת היבול, מציאת מקורות אחרים למזון (כמו חלקאות אצות) או שינויים חברתיים להקטנת צריכת המזון הכוללת - כמו הקטנת האוכלוסיה ו\או מעבר לתזונה צמחונית יותר , שצורכת פחות אנרגיה.  
+
הנדסה גנטית מאופיינת במגוון גנטי קטן, יחד עם חלקאות התלויה בטכנולוגיה מתקדמת הנשענת על אנרגיה מחצבית זולה ושופעת, שיש לה גם [[השפעות סביבתיות]] רבות. הגידול בפריון שבא עקב ההנדסה הגנטי אפשר לאולכוסייה האנושית לגדול. והפך אוכלוסיה זו לתלויה בטכנולוגיות החלקאות אלה ובזנים מהונדסים. דבר זה הוביל ל[[נעילה טכנולוגית]] המאפיינת את המהפכה הירוקה, שבה אוכלוסיית העולם גדלה, ואיתה גם [[טביעת רגל אקולוגית|טביעת הרגל האקולוגית]], [[טביעת רגל מימית]] ועוד השפעות סביבתיות של חקלאות תעשייתית כמו [[סחף קרקע]].  
 +
 
 +
בטבע קיים טרייד-אוף בין תכונות של [[עמידות]] לפוריות. עמידות גבוהה יותר מקצה משאבים לשם אבטחת מגוון, יתרות והגנות ואילו פוריות מרכזת משאבים אלה כדי להגדיל את קצב הגדילה, להביא למספר גדול יותר של צאצים וכו'. לכן הזנים המהונדסים, לפחות הזנים הקדומים יותר שהובילו את המהפכה הירוקה, זקוקים לכמות גדולה יותר של ריסוסים ודשנים בהשוואה לזנים מקומיים ולא מהונדסים שהיו שם קודם, ובכל מקרה זנים אלה הם בעלי [[מגוון]] נמוך יותר שפרושו ירידה בעמידות.  
 +
 
 +
לפיכך הספקת המזון הרבה יותר היא אינה רק ברכה, אלא גם סוג של פתרון זמני שמעלה את הפריון אבל עלול גם להוביל לקריסה גדולה יותר, אם מחירי האנרגיה יעלו. בגלל תהליכים כמו [[שיא תפוקת הנפט]] קיימות אפשרוית למשבר אנרגיה בעתיד, ובכל מקרה התלות ב[[דלק מחצבי]] פרושו שהפריון הגבוה יותר מהמהפכה הירוקה, הפך תלוי בהספקה מתמדת של אנרגיה זולה ממקור כלשהו. היות ומקור אנרגיה זולה בת קיימא אינו דבר מובטח, הפריון החקלאי הגבוה נמצא תחת איום.
 +
 
 +
אפשרות התמודדות עם מצב זה כוללת שינויים טכנולוגים להגדלת היבול, מציאת מקורות אחרים למזון (כמו חלקאות אצות) או שינויים חברתיים להקטנת צריכת המזון הכוללת - כמו הקטנת האוכלוסיה ו\או מעבר לתזונה צמחונית יותר, שצורכת פחות אנרגיה.
    
===יבולים נמוכים יותר===
 
===יבולים נמוכים יותר===

תפריט ניווט