שינויים

קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
נוספו 3,260 בתים ,  17:54, 18 באפריל 2007
תודות לויקיפידה העברית
שורה 1: שורה 1: −
מאת [[קאלה לאסן]]
+
'''שיבוש תרבות''' הוא ספר  את [[קאלה לאסן]] שיצא לאור בשנת 1999, העוסק ב[[תרבות הצריכה]] ובתוצאות החברתיות והסביבתיות שלה. הספר גם קורא למאבק בתרבות זו, ושיבוש תרבות, הוא השם שלאסן מעניק למאבק זה.  
ספר הדן בתרבות הצריכה ובדרכי התנגדות לה. מחולק ל 4 עונות השנה - סתיו וחורף בהן מצויה ביקורת, ואביב וקיץ בהן מוצאות דרכי פעולה להתמודדות עם הבעיות שהמחבר מזהה.
  −
הוצאת בבל 2002
      +
הספר מחולק ל 4 עונות השנה - סתיו וחורף בהן מצויה ביקורת, ואביב וקיץ בהן מוצאות דרכי פעולה להתמודדות עם הבעיות שהמחבר מזהה.
 +
 +
לטענת לאסן החברה המערבית מנותקת מהעולם הטבעי ומנתקת את האדם מהטבע ויוצרת ניכור ופוגעת גם בנפש האנושית. לאסן יוצא נגד התאגידים, התקשורת התאגידית, תרבות הצריכה ובאופן כללי נגד התרבות הפוסט מודרנית, המייצרת לטענתו מציאות של הדמיה המזהמת את הנפש שלנו.
 +
 +
לאסן מבצע הקבלה בין "זיהום הנפש" לבין הזיהום הפיזי. כשם שזיהום פיזי הוא תוצר לוואי של הכלכלה התאגידית, כך גם הזיהום הנפשי, המתבטא בשורה של הפרעות שונות המוטלות על הנפש, הוא תוצר לוואי של אותה כלכלה. זיהום הנפש נגרם על פי לאסן, בין השאר על ידי רעש, טלטלה (במדיה טלווזיניות) , עומס היתר של המידע, דיסאינפורמציה, פרסומות ועוד, כל אלה תורמים לדעתו לשיעור הדיכאון ההולך וגובר בעולם המערבי.
 +
 +
לאסן קורא למוטט את מבני הכוח השולטים בעולם ולערוך שינויים מרחיקי לכת באורחות החיים של החברה המערבית- הגלובלית. הפתרון שלאסן מציע הוא שיבוש תרבות (את המושג שיבוש תרבות טבעה להקת "נגטיבלנד" כמה שנים קודם לכן). שיבוש תרבות זו כל פעולה נון-קונפורמיסטית, המנוגדת לתרבות הצריכה: החל מסטודנט לכלכלה שמוותר על קריירה בתאגיד עולמי, וכלה בפעילויות פעילות יותר כמו השחתה של פרסומת חוצות או הדבקת סטיקר של "שמן מכונות" על מגשים ושולחנות של מקדונלדס. אמצעי נוסף לשיבוש התרבות הוא באמצעות המימים (במובן הרחב יותר). לאסן מונה חמישה מימים מרכזיים:
 +
 +
* עלות אמיתית – מחירו של כל מוצר ישקף את האמת האקולוגית (ראו [[כלכלת מחיר מלא]]).
 +
* פירוק השיווק – מסר אנטי שיווקי.
 +
* מים יום הדין - "הכלכלה הגלובלית היא מכונת יום הדין ומוכרחים לעצור אותה ולתכנתה מחדש".
 +
* התאגיד אינו "אני". התאגיד אינו ישות עצמאית אונטולוגית ולכן יש לפקח עליה.
 +
* מדיה כרטא – לכל בן אנוש יש זכות לתת ולקבל מידע.
 +
 +
באמצעות המימים והפעולות האקטיביסטיות ניתן, לדעתו, לבטל את הקוליות האמריקאית, הקוליות של הצריכה, הקוליות של המותגים, הקוליות של המזון המהיר ועוד.
 +
 +
הספר יצא בעברית הוצאת בבל בשנת 2002
 +
 +
==קישורים חיצוניים==
 
[http://bdidut.com/consume/lasn1.htm זיהום נפשי- קטע מתוך הספר]  
 
[http://bdidut.com/consume/lasn1.htm זיהום נפשי- קטע מתוך הספר]  
 
[[קטגוריה:ספרי עיון]]
 
[[קטגוריה:ספרי עיון]]

תפריט ניווט