שואה מוזהבת (ספר)

מתוך אקו-ויקי, מקום מפגש בנושאי אקולוגיה, חברה וכלכלה.
(הופנה מהדף שואה מוזהבת)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

שואה מוזהבת: המקורות של אסון הסיגריות והטיעונים לאיסורן בחוק (באנגלית: Golden Holocaust: Origins of the Cigarette Catastrophe and the Case for Abolition) הוא ספר עיון מאת פרופסור רוברט פרוקטור (Robert N. Proctor) אודות תעשיית הטבק והכחשת נזקי העישון והתמכרות לטבק, שיצא לאור בשנת 2012.

פרוקטור משתמש במסמכים פנימיים של חברות הטבק, שנחשפו בסוף שנות ה-90 של המאה ה-20, כדי לתאר איך הסיגריות הפכו לסם הנפוץ והקטלני ביותר בעולם תודות למאמץ מכוון להפוך אותן ליותר ממכרות, וכיצד חברות הסיגריות היתלו בציבור והשתמשו ב"שכירי חרב" שונים - רופאים, פוליטיקאים, מפורסמים ועוד כדי להסתיר היבטים שונים של הסיגריות כמו הקשר בין סיגריות לבין סרטן ריאות והיבטים נוספים. בסופו של הספר פרוקטור קורא לסגירת תעשיית הסיגריות על ידי איסור מוחלט של מכירה ושיווק של סיגריות.

רקע לספר

בשנות ה-90 החל מאבק משפטי ופוליטי בין רשות הסמים והמזון בארצות הברית לבין חברות הטבק. כתוצאה מכך החלו גם התארגנויות לתביעות נגד חברות הטבק מטעם רשויות של 46 מדינות בארצות הברית שאספו עדויות נגד החברות. בשנת 1998 נחתם הסכם בשם The Master Settlement Agreement בין חלק מהמדינות בארצות הברית לבין חברות הסיגריות. ההסכם כולל דרישה לתשלום פיצוי של 250 מיליארד דולר במשך 20 שנה, בנוסף לכך ההסכם כלל גם חשיפה של מסמכים מסווגים של תעשיית הסיגריות בפני הציבור.[1]

בעקבות פשיטת רשויות החוק על הנהלות חברות הטבק נתפסו מיליוני מסמכים שונים שנכתבו במשך 50 שנה. מסמכים אלה הועברו לאוניברסיטת קליפורניה בסן-פרנסיסקו. על האוניברסיטה הוטל להקים את "ספריית המורשת של מסמכי הטבק", וכן להעלות את המידע לאינטרנט. כ-13 מיליון מסמכים המונים 79 מיליון דפים כבר מוספרו עד שנת 2012, ואחרים מתווספים מדי יום.[1] נכון לשנת 2016 יש 14 מיליון מסמכים בספרייה, וזו שינתה את שמה ל"אמת - מסמכי תעשיית הטבק" [1]

ביולי 2000 פרסם ארגון הבריאות העולמי דו"ח בן 260 עמודים בהתבסס על המסמכים של תעשיית הטבק. הדו"ח מתאר כיצד חדרו היצרניות לשורות ארגון הבריאות באמצעות חברות קש ומדענים להם שילמו בחשאי. צעדים אלו נעשו במטרה לעכב את מדיניות ארגון הבריאות העולמי בנושא הפיקוח בתחום הטבק וההגבלים על הסיגריות בפרט. לאחר פשיטת סוכנים פדרליים על משרדי החברות בתקופת ממשל קלינטון, טענה התביעה כי "זה כבר חצי מאה שיצרניות הסיגריות באמריקה מתכננות ומוציאות מהכוח אל הפועל קנוניה רחבה להטעיית הציבור".[1]

פרופסור רוברט פרוקטור, מרצה באוניברסיטת סטנפורד שבקליפורניה וחוקר בתחום ההיסטוריה של המדע חקר את המסמכים של תעשיית הטבק במשך 10 שנים וכתב את הספר "שואה מוזהבת" שמתאר בצורה מפורטת את חדירת חברות הטבק לגופי מחקר בארצות הברית ובעולם, לדוגמה מתוך המסמכים עלה כי הממונה על מיון בקשות המחקר ב-National Science Foundation- (הגוף הפדרלי הראשי בארצות-הברית האחראי על מתן מימון למטרות מחקר) קיבל כספים מתעשיית הטבק.[1]

עיקרי הספר

עישון

סיגריות הן הפריט הקטלני ביותר בהיסטוריה האנושית. לפי פרוקטור כ-100 מיליון אנשים מתו מעישון סיגריות במהלך המאה ה-20. במאה ה-21 במגמת "עסקים כרגיל" צפויים למות כמיליארד אנשים עקב עישון סיגריות ומוצרי טבק. בנוסף לכך שהסיגריות הן מוצר קטלני זהו אחד המוצרים שגורם ל"השׁאה" ניכרת. השׁאה או סוּגֵסְטְיָה היא תהליך פסיכולוגי שמשפיע על התת-מודע של בני אדם וגורם להם לשנות את עמדותיהם, רגשותיהם ואמונותיהם. דברים אלה הושגו תודות למניפולציות במשך 100 שנים בידי כימאים של חברות הטבק. כך שטבק הוא הסם הנמכר ביותר בעולם. עם מכירות של 6 טריליון סיגריות בשנה. כמות כזו של סיגריות מספיקה לעשות שרשרת מכדור הארץ לשמש ובחזרה ועוד ישאר "עודף" למספר גדול של טיסות לירח.

אחד הצעדים החשובים הראשונים הוא שינוי תהליך שנקרא "ייבוש עלי הטבק". (Flue curing) בשיטה הישנה היו העלים נחשפים ללהבה של גזרי-עץ בוערים. חברות הטבק שינו תהליך זה לייבוש בכבשן מיוחד עם ארובת לבנים, כשהחום מגיע לעלים דרך צינורות ברזל סגורים. דבר זה העניק לטבק גוון חום-מוזהב והארומה של עישון טבק זה הייתה עם פחות חריפות, דבר שהפחית את הצריבה בגרון. מכאן גם שם הספר.

שינוי זה בטבק הפך הגדיל בצורה ניכרת את ההנאה של מעשן מהניקוטין, וגרם להתמכרות חזקה יותר ולכך שקל היה יותר להתחיל לעשן - באופן זה עישון סיגריות הפך גם הרבה יותר קטלני מאשר עישון מקטרות, סיגרים או לעיסת טבק. שכלולים נוספים הגדילו את העישון - מכונות משוכללות יותר לייצור סיגריות הוזילו את עלויות הייצור הפחיתו את המחיר והפכו את הסיגריות לזמינות יותר לציבור. בנוסף הומצאו הגפרורים כך שיהיה קל להדליק את הסיגריות בכל מקום. תרומה נוספת להפצת הסיגריות היתה חלוקת סיגריות חינם לחיילים בזמן מלחמת העולם הראשונה והשנייה, וכך התאפשרה הפיכת מיליוני חיילים למכורים לטבק.

פרוקטור מדגיש שכבר בשנות ה-30 היו מספר מדענים שהדגימו את נזקי העישון: כך לדוגמה, הפתולוג הארגנטיני Angl Roffo, שהראה שהעיטרן (Tar) שניתן למיצוי מהטבק, גרם לגידולים סרטניים ממאירים בחיות מעבדה.

פרוקטור מתאר את קשירת הקשר שביצעו חברות הטבק כדי לחסום את ההכרה בנזקי העישון בה בעת שהם מגייסים לצידם מדענים ומחוקקים ברשת של הכחשה. פרוקטור מתאר מקרים של הונאה ושקרים.

דוגמה לניצול ציני של רופאים היה על ידי הפיכת הסיגריות הממכרות יותר ל"מוצר בריאות" - בפרסומות משנות ה-40 וה-50 מופיעה מודעה שטוענות כי מעל 20 אלף רופאים בארה"ב תומכים בעישון Lucky Strike, סיגריה פחות צורבת בגרון, שתפחית את השיעול של המעשן.

בשנות ה-50 וה-60 של המאה ה-20 נערכו יותר ויותר מחקרים על נזקי העישון עד שבשנת 1964 הודיע "הרופא הכללי" של ארצות הברית כי סיגריות הן מסרטנות. דבר זה כמובן לא עצר את חברות הסיגריות שהמשיכו לטעון שהסיגריות לא מסוכנות ושהן אינן ממכרות.

פרוקטור נבר במזכרים של חברות הטבק מאותן שנים, ומצא שתעשייה זו ידעה היטב כמה הטבק מסוכן לבריאות. אך במרדף אחר רווחים, תעשיות הטבק העדיפו לקבור ולהעלים מידע זה, ולהמשיך ללכוד עוד מיליוני אנשים ברשת הטבק.

אפילו כאשר תובעים כלליים של מדינות שונות בארה"ב החלו בהגשת תביעות משפטיות כנגד תעשיית הטבק בשנות ה-90, מה שהסתיים בהסכם המפורסם ("Tobacco Master Settlement Agreement" משנת 1998), המשיכו חברות הטבק לקרוא תיגר על ראיות מדעיות מוצקות הקושרות עישון לסרטן. באותו זמן שינו החברות טקטיקה וטענו כי "כיוון של אחד יודע כעת על כך שסיגריות מסוכנות במידה זו או אחרת, עישון הוא נושא של בחירה עצמית ונטילת אחריות אישית על תוצאותיו".

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ 1.0 1.1 1.2 1.3 הסודות האפלים של תעשיית הטבק נחשפים כתבת 'לה מונד' על הספר "השואה המוזהבת", הארץ, 01.03.2012