הקומפלקס הצבאי תעשייתי

מתוך אקו-ויקי, מקום מפגש בנושאי אקולוגיה, חברה וכלכלה.
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

הקומפלקס הצבאי-תעשייתי (באנגלית: Military Industrial Complex) מתייחס לשילוב האינטרסים של תאגידי נשק ואנשי צבא ולהשפעת דבר זה על המדיניות הציבורית של מדינות.

הביטוי נטבע נשיא ארצות הברית לשעבר, דוויט אייזנהאואר, בנאום הפרידה שלו מהאומה בינואר 1961, רגע לפני שג'ון קנדי החליף אותו בתפקיד.

אייזנהאואר, או אייק כפי שכינו אותו, התייחס בנאום הפרישה מהתפקיד לסכנה שהתפתחותו של קומפלקס תעשייתי צבאי יכולה להביא על ארצות הברית, והזהיר מפניה. כוונתו הייתה לשילוב האינטרסים העלול להיווצר בין תאגידי ענק המייצרים מוצרים ביטחוניים - הצד התעשייתי של הקומפלקס, לאנשי צבא וראשי מערכת הביטחון - הם הצד הצבאי של הקומפלקס. שילוב אינטרסים כזה של גורמים חזקים ורבי השפעה, עלול להשפיע לרעה על החלטותיהם של אנשי הדרג הפוליטי, ולכוון את מדיניות ארצות הברית בהתאם לאינטרסים של הממסד הביטחוני, ולא בהכרח לפי האינטרס המיטבי של כלל אזרחי ארצות הברית.

"In the councils of government, we must guard against the acquisition of unwarranted influence, whether sought or unsought, by the military-industrial complex."

President Dwight D. Eisenhower Farewell Address

January 17, 1961

הרקע בו נאמרו הדברים, על ידי מי שהיה איש צבא רוב חייו, ששירת כמפקד צבא הפלישה לאירופה במלחמת העולם השנייה, ונשיא ארצות הברית בימיה הראשונים של המלחמה הקרה, מעורר הערכה. אזהרה מפני הסכנה של השתלטות אורח מחשבה מיליטריסטי על תהליך קבלת ההחלטות של הדרג המדיני, והכפפת הכלכלה לצורכי הצבא והאינטרסים של מגזר תעשייתי ספציפי, היו לא צפויים מגנרל בדימוס.

ראו גם

קישורים חיצוניים