המוסד לביטוח לאומי

מתוך אקו-ויקי, מקום מפגש בנושאי אקולוגיה, חברה וכלכלה.
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

המוסד לביטוח לאומי הוא ארגון ממשלתי ישראלי העוסק באספקת רמות של הגנה מפני סיכונים כלכליים ובריאותים שונים.

לארגון תפקיד מרכזי בתחום הרווחה והביטחון הסוציאלי בישראל והוא פועל מכוח חוקים סוציאליים שונים כגון חוק הביטוח הלאומי, חוק הבטחת הכנסה, חוק מס מקביל, חוק ביטוח בריאות ממלכתי ועוד.

בנוסף לכך, נמצאים גם התשלומים למשרתים במילואים ולמתנדבים באחריות הביטוח הלאומי. פעילות המוסד לביטוח לאומי ממומנת על ידי משרד האוצר ודמי ביטוח לאומי שמשלמים על פי חוק העובדים והמעסיקים במשק. המוסד לביטוח לאומי הוקם בשנת 1954 במסגרת הנהגת ביטוח לאומי במדינת ישראל.

ענפי המוסד לביטוח לאומי

  • ביטוחי יסוד: ביטוח נכות, ביטוח אבטלה, ביטוח אימהות, ביטוח ילדים וביטוח זיקנה.
  • ביטוחי תאונות ופרנסה: ביטוח נפגעי תאונות שלא במסגרת עבודה, ביטוח נפגעי תאונות עבודה, ביטוח זכויות עובדים בפשיטת רגל וביטוח הנמצאים בתהליך פירוק תאגיד.
  • ביטוחים נוספים: ביטוח סיעוד וביטוח שאירים.

ביקורת על המוסד לביטוח לאומי בישראל

כלפי הביטוח הלאומי בישראל הפונו מספר ביקורות:

  1. כיול ריבית על חובות: המתנגדים לריבית טוענים כי עצם השימוש בריבית על חובותיהם של עצמאיים הנמצאים בתקופות הכנסה מעטות מכל סיבה שתהיה מסכנת את הישרדותם (מצד אחד תשלום גבוה בעת הכנסה סבירה ומצד שני ריבית על חובות בתקופת הכנסה מועטה).
  2. דמי עלות גבוהים לאוכלוסיות בסיכון: דמי עלות חודשיים בסיסיים גבוהים למי שמוגדר "לא עובד" (גבוהים אף מדמי העלות החודשיים למי שמוגדר "עובד עצמאי") למשל בשל בעיה נפשית, גופנית, או גופנית-נפשית שלא מוכרת על ידי הביטוח הלאומי.
  3. חיוב כספי של בעלי אזרחות ישראלית השוהים מחוץ לישראל: טיפול באופן לא יעיל באזרחים ישראלים המעוניינים להגר מישראל, או שהיגרו מישראל, באופן זמני או כללי - לא ניתן להקפיא רצף תשלומים בעת יציאה לישראל כך שיופשר אוטומטית עם שיבה לישראל.
  4. המוסד לביטוח לאומי אינו נותן לחייב חשבון בנק דרך הוראת קבע אלא רק מחייב כרטיסי חיוב (דביט\קרדיט); כך קורה שאנשים האנשים המתנגדים לשימוש בכרטיסי חיוב אינם יכולים לשלם ביטוח לאומי באופן דיגיטלי, ירוק ואקולוגי.

ביאור לסעיף 3: נכון לשנת 2018 ישנה חובת תשלום ביטוח לאומי אוטומטית לעצמאי (כמו גם לאדם שמוגדר בביטוח הלאומי כ"לא עובד") גם בעת יציאתו מהארץ - ללא תלות בזמן בו אינו שוהה בארץ. כלומר, ישנו היעדר סינכרון בין רשות האוכלוסין וההגירה בישראל, שהיא הזרוע המרכזית של משרד הפנים בישראל, לבין המוסד לביטוח לאומי בישראל.

ראו גם

קישורים חיצוניים

Stub general.png ערך זה הוא קצרמר. אתם מוזמנים לתרום לאקו-ויקי ולהרחיב אותו.