שינויים

קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
נוספו 5,026 בתים ,  09:22, 19 באפריל 2006
אין תקציר עריכה
מאת : [[דיוד בוהם]]
Thought as a System . Routledge, London, New York 1995

בוהם הראה דאגה רבה למין האנושי ולחיים באופן כללי, ונחרד ממה שהוא ראה כחוסר שיווי משקל גדל לא רק בין 'האדם' והטבע, אלה גם בין עמים ובין אנשים לבין עצמם. בוהם:
"אז אתה מתחיל לחשוב מה הולך לקרות למין האנושי. מבחינה טכנולוגית הוא ממשיך להתקדם בעוצמה גדלה והולכת, או לטובה או להרס." והוא ממשיך ושואל:" מה המקור של כל הבעיות האלה? אני אומר שהמקור הוא באופן בסיסי במחשבה. אנשים רבים יחשבו שהצהרה כזאת היא שגעון, בגלל שמחשבה היא הדבר היחיד שאנו משתמשים בו כדי לפתור את הבעיות שלנו. זה חלק מהמסורת שלנו. אבל נראה כאילו הדבר שבו אנו משתמשים כדי לפתור את בעיותינו הוא המקור של בעיותינו. זה כמו ללכת לרופא ושהוא יגרום לך להיות חולה. למעשה, ב-20% מהמקרים הרפואיים, נראה שזה מה שמתרחש לכאורה. אבל במקרה של המחשבה, זה הרבה יותר מ 20%.

לדעת בוהם:"ההנחה המרוזמת המקובלת לגבי מחשבה היא שהיא רק אומרת לך מהו מצב הדברים ושהיא אינה עושה שום דבר - ש'אתה' נמצא שם בתוכו, מחליט מה לעשות עם המידע. אבל אתה לא מחליט מה לעשות עם המידע. המחשבה מנהלת אותך. המחשבה, עם זאת, נותנת לך מידע שגוי כאילו אתה מנהל אותה, שאתה הוא זה שמכוון את המחשבה. כשלמעשה המחשבה היא זו שמנהלת כל אחד מאיתנו.

"המחשבה יוצרת חלוקות מתוך עצמה, ולבסוף אומרת שהן שם באופן טבעי. זה עוד מאפיין מרכזי של המחשבה: המחשבה לא יודעות שהיא עושה משהו ואז שהיא נאבקת כנגד מה שהיא יצרה. היא לא רוצה לדעת שהיא זו שעושה את זה. והמחשבה נאבקת כנגד התוצאות, כשהיא מנסה להמנע מהתוצאות הבלתי נעימות בעוד שהיא ממשיכה באותו דרך חשיבה. את זה אני מכנה 'חוסר עקביות נתמכת' (sustained incoherence)


Bohm proposes thus in his book "Thought as a System" (TAS) a pervasive, systematic nature of thought:

What I mean by 'thought' is the whole thing - thought, 'felt', the body, the whole society sharing thoughts - it's all one process. It is essential for me not to break that up, because it's all one process; somebody else's thought becomes my thought, and vice versa. Therefore it would be wrong and misleading to break it up into my thought, your thought, my feelings, these feelings, those feelings. I would say that thought makes what is often called in modern language a SYSTEM. A system means a set of connected things or parts. But the way people commonly use the word nowadays it means something all of whose parts are mutually interdependent - not only for their mutual action, but for their meaning and for their existence. A corporation is organized as a system - it has this department, that department, that department... they don't have any meaning separately; they only can function together. And also the body is a system. Society is a system in some sense. And so on.

Similarly, thought is a system. That system not only includes thought and feelings, but it includes the state of the body; it includes the whole of society - as thought is passing back and forth between people in a process by which thought evolved from ancient times. Thought has been constantly evolving and we can't say when that system began. But with the growth of civilization it has developed a great deal. It was probably very simple thought before civilization, and now it has become very complex and ramified and has much more incoherence than before.

Now, I say that this system has a fault in it - a 'systematic fault'. It is not a fault here, there or here, but it is a fault that is all throughout the system. Can you picture that? It is everywhere and nowhere. You may say "I see a problem here, so I will bring my thoughts to bear on this problem". But 'my' thought is part of the system. It has the same fault as the fault I'm trying to look at, or a similar fault.

Thought is constantly creating problems that way and then trying to solve them. But as it tries to solve them it makes it worse because it doesn’t notice that it's creating them, and the more it thinks, the more problems it creates.


[[קטגוריה: ספרים]]
[[קטגוריה: מערכות]]
[[קטגוריה: כלכלה בודהיסטית]]

תפריט ניווט