ברוכים הבאים לאקו-ויקי - מקום המפגש של אקולוגיה, חברה וכלכלה!
|
לא נוכל לפתור בעיות באמצעות אותה צורת חשיבה שבה השתמשנו כשיצרנו אותן.
|
|
|
|
המשבר הסביבתי, כמו גם בעיות חברתיות שאנו רואים סביבנו - עוני, אי שוויון, אלימות, שחיתות, דיכאון, השמנה ועוד - לא נובעים רק מכשלים טכנולוגיים, אלא מהדרך בה מעוצבת החברה ודרכי החשיבה שלנו. הקושי שלנו לתפוס את החיים בספינת החלל כדור הארץ, וליצור מוסדות חברתיים שיאפשרו לנו לשתף פעולה בצורה טובה יותר.
אקו-ויקי נועד כדי לעודד שיח הממוקד בתהליכים ובמערכות המורכבות המקיפות אותנו ומקשרות בין תופעות חברתיות וסביבתיות שונות, וכדי להנגיש ניתוחים ופתרונות הנוגעים לקיימות ולבעיות חברתיות אחרות.
כיום יש באקו-ויקי 3,307 ערכים.
ראו גם: מזנון • איך אפשר לעזור לאקו-ויקי • מדריך בזק לכתיבה באקו-ויקי • ערכים מומלצים • ערכים מומלצים לסביבתנים
אירועים וחדשות
- פברואר 2022 - פלישת רוסיה לאוקראינה - ראו רקע כלכלי ופוליטי - נפט דמים, השפעות גאופוליטיות של נפט וגז טבעי, חם שטוח וצפוף, קללת משאבים, גלובליזציה, תעמולה.
- הדוח השישי של הפנל הבין-ממשלתי לשינויי אקלים קובע: האנושות כבר אינה יכולה למנוע את התחממות כדור הארץ מעבר לרף קריטי של 1.5 מעלות צלזיוס בממוצע. עם זאת, פעולה נחושה ומהירה תאפשר להימנע מההשפעות החמורות ביותר של משבר האקלים. [1]
- 1 בדצמבר 2020 - אושר בכנסת: חוק הפיקדון יחול גם על מכלי המשקה הגדולים, בנפח של ליטר וחצי ומעלה, החל מ-1 בדצמבר 2021. [2]
- נובמבר 2020 - ג'ו ביידן זכה בבחירות לנשיאות ארצות הברית, בהן התמודד מול הנשיא המכהן דונלד טראמפ. להכרת הנשיא הנבחר, האתגרים שלפניו, והתוכניות שלו בנושאי קיימות בדגש על כלכלה ואקלים ראו בקישורים המצורפים. [3] [4] [5] [6]
בחודש מרץ חלים לא פחות מעשרה מועדים עולמיים:
- 1 במרץ - יום אפס אפליה, מוכר על ידי UNAIDS שלוחה של האו"ם
- 3 במרץ - יום חיי הבר העולמי (World Wildlife Day) - הגנה על צמחים ובעלי חיים בטבע, מוכר על ידי האו"ם החל משנת 2013 [7]
- 8 במרץ - יום האישה הבינלאומי, מוכר על ידי האו"ם
- 15 במרץ - יום זכויות הצרכן
- 20 במרץ - יום ללא בשר
- 21 במרץ - היום הראשון של האביב בחצי הכדור הצפוני (יום השוויון האביבי). ארגון האומות המאוחדות מציין ביום זה מספר נושאים - היום הבינלאומי לביעור האפליה הגזעית, היום העולמי למודעות לתסמונת דאון, היום הבינלאומי ליערות, וחג הנורוז - ראש השנה בחלק ממדינות מרכז ומערב אסיה כמו איראן, אפגניסטן ועוד.
- 22 במרץ - יום המים הבינלאומי, מוכר על ידי האו"ם
- 23 במרץ - יום המטאורולוגיה העולמי, מוכר על ידי האו"ם
- 25 במרץ - יום הזיכרון הבינלאומי של קורבנות העבדות וסחר העבדים הביניבשתי, מוכר על ידי האו"ם
- 26 במרץ - יום האפילפסיה הבינלאומי
ערכים חדשים ומורחבים
לכבוד יום ללא עישון שחל ב-31 במאי - ערכים על גורם המוות מספר אחת בישראל: עישון בישראל - התמכרות לעישון - הכחשת נזקי העישון - קשרי הון שלטון - עישון ועוני - שיווק טבק לבני נוער - סיגריה אלקטרונית ודרכים למניעת עישון. ערכים נוספים אפשר למצוא בפורטל:עישון.
|
ערך מומלץ
התחממות עולמית היא מונח המשמש לתיאור העלייה שנצפתה במהלך מאה השנים האחרונות בטמפרטורה הממוצעת של אטמוספירת כדור הארץ ושל האוקיינוסים על פניו. הפנל הבין-ממשלתי לשינוי האקלים (IPCC), שעוסק בריכוז נתוני ההתחממות העולמית, קבע שהטמפרטורה העולמית הממוצעת עלתה ב-0.74 מעלות צלזיוס בין 1906 ל-2005.
קיימת התאמה בין עליית הטמפרטורה לעלייה בכמות של פחמן דו-חמצני ושל גזי חממה נוספים באטמוספירה שגורמת להגברת אפקט החממה. ה-IPCC קבע כי קיימת סבירות גבוהה מאוד שפעילות אנושית היא המקור העיקרי לגידול בכמות גזי החממה, בעיקר כתוצאה משחרור גזים אלו לאוויר בעת שריפת דלקי מאובנים לצורך הפקת אנרגיה וכתוצאה מפעילות חקלאית. שתי תצפיות מרכזיות קושרות את הגידול בכמות גזי החממה לפעילות האדם. התצפית הראשונה היא ההבדל בריכוז הגזים בין אזורים גאוגרפיים שונים. קיימת התאמה בין אזורים מאוכלסים ובין ריכוז גזי חממה גבוה. התצפית השנייה היא נוכחות של איזוטופים שאין להם מקור טבעי.
עליית הטמפרטורה היא היבט אחד של תחום רחב יותר העוסק בשינויי אקלים. ה-IPCC ואל גור הם חתני פרס נובל לשלום לשנת 2007. הם זכו בפרס בזכות עבודתם להגברת המודעות העולמית לשינויי האקלים.
|
הידעת?
צריכת המים של משקי הבית בישראל עמדה בשנת 2003 על 780 מיליוני מטרים מעוקבים, שהם כ-40% מצריכת המים הכוללת של ישראל בשנה זו. מתוך כמות זו רק 5% שימשו כמי שתיה. שימוש במים אפורים היה מאפשר לחסוך לפחות 38% אחוז מהמים, אשר משמשים להדחת אסלות. שימוש בשיטות פרמקלצ'ר כמו שירותים אקולוגיים, יכול לאפשר חסכון גדול עוד יותר על ידי שימוש בכל המים האפורים לשם השקיית צמחים.
|
|