שינויים

קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
נוספו 1,972 בתים ,  14:16, 11 בנובמבר 2019
שורה 48: שורה 48:  
כתביו של מלתוס השפיעה על הרפורמות שהנהיגו הויגים (מפלגה בריטית בעלת השפעה בשנות השלושים של המאה ה-19), אשר יצרו את [[חוק העניים]] של 1834. התאוריה של מלתוס השפיעה גם על שני המייסדים של תורת ה[[אבולוציה]] – [[צ'ארלס דרווין]] ואלפרד ראסל וואלאס.  
 
כתביו של מלתוס השפיעה על הרפורמות שהנהיגו הויגים (מפלגה בריטית בעלת השפעה בשנות השלושים של המאה ה-19), אשר יצרו את [[חוק העניים]] של 1834. התאוריה של מלתוס השפיעה גם על שני המייסדים של תורת ה[[אבולוציה]] – [[צ'ארלס דרווין]] ואלפרד ראסל וואלאס.  
   −
בספרו הידוע "[[מוצא המינים]]" דרווין הצביע על כך שהתאוריה שלו היא יישום הדוקטרינה המלתוסיאנית, באזור שבו הגורם של אינטליגנציה אנושית אינו מעורב. ואילו וואלס טען, כי מדובר בצירוף מקרים מעניין מאוד שגם הוא וגם דרווין הובלו לתאוריה של אבולוציה באופן עצמאי, על ידי קריאה של מלתוס.  
+
בספרו הידוע "[[מוצא המינים]]" דרווין הצביע על כך שהתאוריה שלו היא יישום הדוקטרינה המלתוסיאנית, באזור שבו הגורם של אינטליגנציה אנושית אינו מעורב. ואילו וואלס טען, כי מדובר בצירוף מקרים מעניין מאו שגם הוא וגם דרווין הובלו לתאוריה של אבולוציה באופן עצמאי, על ידי קריאה של מלתוס.  
   −
השפעתו של מלתוס הייתה רבה גם על [[פרנסיס פלייס]], אשר תנועתו הנאו-מלתוסיאנית הייתה הראשונה לתמוך ב[[מניעת הריון]]. הדאגה מהתאוריה של מלתוס עזרה לקדם את הרעיון של מפקד תושבים לאומי בבריטניה.
+
השפעתו של מלתוס הייתה רבה גם על [[פרנסיס פלייס]], אשר תנועתו ה[[נאו-מלתוסיאנית]] הייתה הראשונה לתמוך ב[[מניעת הריון]]. הדאגה מהתאוריה של מלתוס עזרה לקדם את הרעיון של מפקד תושבים לאומי בבריטניה, שבעקבותיו באו סקרים דומים במדינות אחרות. על בסיס זה התפתח מדע ה[[דמוגרפיה]] שמנסה לחזות את גידול האוכלוסיה ולהערך לכך מבעוד מועד מבחינות של מזון, תשתיות, כבישים דיור ועוד. עד היום הלשכה המרכזית לסטטיסטקה בכל מדינה וכן ארגונים בינלאומיים רבים כמו ארגון [[האומות המאוחדות]] שמים לב לגודל האוכלוסיה , שיעור [[פריון ילודה]] ו[[גידול אוכלוסין]] ביחס לתחזיות ומגמות שונות כולל בהקשר של פיתוח ה[[חקלאות]], [[פריון חקלאי]], [[שוק המזון העולמי]], [[צמיחה כלכלית]] ועוד.
 +
 
 +
מבחינה פוליטית מתקיים עד היום זרם של [[מלתוסיאניזם]] שדוגל באמצעי בקרה על גידול האוכלוסיה (לדגומה הקלה על גישה לאמצעי מניעה) ולפעמים גם ב[[ייצוב אוכלוסין]] או בהפחתת האכולוסיה כדי להתמודד עם אתגרים של [[עוני]], [[סביבתנות]] ו[[קיימות]]. דבר זה בא לידי ביטוי לדוגמה ב[[הליגה המלתוסיאנית|ליגה המלתוסיאנית]] שפעלה באנגליה בתחילת המאה ה-20.  למרות ביקורת מרובה על זרם זה מצד כל הזרמים האחרים - כולל קומוניזם וסוציאליזם, ליברלים, ליברטרים, פמינסטיות ותומכי זכויות אדם ולמרות שמלתוס לכאורה שגה בהערכות שלו יש אנשים המאמינים כי העקרונות הבסיסייים שתאר הם נכונים - לפיהם יש קשר בין גידול אוכלוסין ועוני וגידול מתמיד של האוכלוסיה ייצר בעיות כמו בעיות סביבה.
    
==ראו גם==
 
==ראו גם==

תפריט ניווט