שינויים

קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
נוספו 202 בתים ,  23:26, 28 במאי 2013
שורה 31: שורה 31:  
===סיכון מוסרי===
 
===סיכון מוסרי===
 
{{הפניה לערך מורחב|סיכון מוסרי}}
 
{{הפניה לערך מורחב|סיכון מוסרי}}
בעיה נוספת במינוף הוא שהוא עלול לאפשר [[עלויות ציבוריות ורווחים פרטיים]] עבור פירמות גדולות, משקיעים גדולים ובנקים יחסית לשאר החברה, זאת באמצעות [[משחק פונזי]] או[[סיכון מוסרי]]. המינוף הפיננסי מאשר לפירמות גדולות ולבנקים להגדיל את הרווחים שלהם, תוך הגדלת הסיכון לכלל הפירמה ולמשקיעים ולפעמים לגופים נוספים (לדוגמה חוסכים בבנקים, ממשלות, גופי פנסיה שקנו אג"ח תאגידי ועוד). כאשר הרווחים של פירמות ובגקים גדלים, העובדים הבכירים בהם והמשקיעים בהם (בעיקר המשקיעים הגדולים) גורפים רווחים גבוהים יותר. אבל כאשר יש בעיה למכור את הסחורה והמינוף גורם להפסדים כבדים למשקיעים הגדולים, הם עלול לגלגל את ההפסד על הבנק או על הציבור. דבר זה נפוץ בתרחישים של [[מחזור עסקים|גאות פיננסית]], בזמן שבטחונות שניתנים על הלוואות תלויים למעשה בהמשך הגאות, וערכן שלהן תלוי בעסקאות אחרות שגם הן ממונפות. כאשר השוק נקלע להאטה או מיתון, הגוף הממנף נקלע למינוף שלילי, ויכול לפשוט את הרגל. עם זאת, חלק גדול מההפסדים שלו יכול להיות מוטל על כתפי הציבור בצורה ישירה או על ידי בנקים או ממשלות.  
+
בעיה נוספת במינוף הוא שהוא עלול לאפשר [[עלויות ציבוריות ורווחים פרטיים]] עבור פירמות גדולות, משקיעים גדולים ובנקים יחסית לשאר החברה, זאת באמצעות [[משחק פונזי]] או [[סיכון מוסרי]]. המינוף הפיננסי מאשר לפירמות גדולות ולבנקים להגדיל את הרווחים שלהם, תוך הגדלת הסיכון לכלל הפירמה ולמשקיעים ולפעמים לגופים נוספים (לדוגמה חוסכים בבנקים, ממשלות, גופי פנסיה שקנו אג"ח תאגידי ועוד). כאשר הרווחים של פירמות ובנקים גדלים, העובדים הבכירים בהם והמשקיעים בהם, בעיקר המשקיעים הגדולים, גורפים רווחים גבוהים יותר. אבל כאשר יש בעיה למכור את הסחורה והמינוף גורם להפסדים כבדים למשקיעים הגדולים, הם עלול לגלגל את ההפסד על הבנק או על הציבור.  
   −
סיכון מוסרי הוא סוג של [[כשל שוק]], שיכול לגרום לערעור המערכת הכלכלית כולה.
+
דבר זה נפוץ בתרחישים של [[מחזור עסקים|גאות פיננסית]], בזמן שבטחונות שניתנים על הלוואות תלויים למעשה בהמשך הגאות, שכן ערכם של הבטחונות תלוי בעסקאות אחרות שגם הן ממונפות. כאשר השוק נקלע להאטה או למיתון, הגוף הממנף נקלע למינוף שלילי, ויכול לפשוט את הרגל. עם זאת, חלק גדול מההפסדים שלו יכול להיות מוטל על כתפי הציבור בצורה ישירה או על ידי הטלת החוב על הבנקים או גופי השקעה או על ממשלות.
 +
 
 +
סיכון מוסרי הוא סוג של [[כשל שוק]], שיכול לגרום לערעור מערכת כלכלית של מדינה שלמה או אפילו מערכת כלכלית גדולה יותר, בדומה למשבר הכלכלי של שנת 2008.
    
===השפעות סביבתיות===
 
===השפעות סביבתיות===

תפריט ניווט