שיחה:מילון כלכלי - תרמודינמי

מתוך אקו-ויקי, מקום מפגש בנושאי אקולוגיה, חברה וכלכלה.
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

דרור, זה נראה לי ערך מאוד חכם!

אהבתי את התרגום לפונקציית הייצור, אולם האם מוצר בעל אנטרופיה יותר גבוהה מחומרי הגלם שמהם הוא מורכב? היות וצריך השקעת אנרגיה משמעותית נראה לי שהוא בעל אנטרופיה נמוכה, או לחלופין שזה עובד כמו שלימדו אותי בכימיה: המוצר וחומר הגלם נמצאים ב'בורות' אנרגטי שבהם האנטרופיה גבוהה יחסית והאנרגיה נמוכה יחסית. כאשר מפעילים על חומרי הגלם אנרגיה מורידים את האנטרופיה שלהם וכך הם 'מטפסים' למין מצב ביניים אנגרטי ומסודר ואח"כ נופלים לבור חדש בו האנרוטפיה גבוהה והאנרגיה נמוכה, המוצר.

משהו כזה:

כיתוב תמונה

יונתן 14:55, 16 מרץ 2007 (MDT)

לא בדיוק הבנתי. לא בדיוק מכיר מה זה מצב אנרגנטי, אני לא זוכר את מה שלמדתי בכימיה, זה היה לפני 16 שנה.

לגבי מצב אנטרופי. יש לדוגמה חימר בטבע, או עופרה של ברזל. למצוא אותה כבר אומר להוריד אנטרופיה, כי לא כורים עופרה באופן מקרי אלא סלקטיבי. איך להחשיב את זה בתאוריה זו כבר בעיה.

אפשר לחלק לשלבים

1. מציאת חומר הגלם
2. כריה או שאיבה שלו - בסוף שלב זה יש חומר די הומגני, עם אנטרופיה מסויימת
3. זיקוק - השקעה של הרבה אנרגיה לגבל מוצר גלם כמו חימר או ברזל מזוקק - אנטרופיה מינמלית.
4. ייצור מוצר באמצעות מוצרי גלם , למוצר אנטרופיה נמוכה, כי הוא נשבר באופן ספונטני, אבל יש לו סדר, והוא לרוב בנוי מחתיכות הומגנית (גם אם זו סגסוגת). לדוגמה צלחת היא באנטורפיה גבוה יותר מאשר חימר (אני מסיק לפי אי רברסביליות), ולאחר מכן שריפה או צביעת הצלחת מגדילים אנטרופיה (כי יש ערבוב של צבעים ואי רברסבילות).
5. בליה - עליה באנטרופיה.
6. מיחזור - מצב השבור יכול להיות בעל אנטרופיה גבוה יותר מאשר מצב 2 או יותר נמוכה. צלחת שבורה היא בעלת אנטרופיה גבוה יותר מאשר חימר, אבל לעומת זאת פחית אלומניום למחזור היא בעלת אנטרופיה נמוכה יותר מאשר עופרת אלומניות (אני מסיק לפי זה שצריך פחות אנרגיה כדי להחזיר אותה למצב של אלומניום גולמי). האזרח דרור 16:18, 17 מרץ 2007 (MDT)
באשר לשאלה, יש אי הבחנה בשיח בין חומר גלם כמו עופרת נחושת, לבין מה שאני מכנה "מוצר גלם" כמו המתכת נחושת. מן הסתם למוצר נחושת יש בדרך כלל אנטרופיה נמוכה יותר מאשר החומר גלם (בגלל זה השקעת אנרגיה למחזור נמוכה יותר מאשר זיקוק עופרות , במתכות). אבל אין ספק לדעתי שמוצר הגלם הוא בעל אנטרופיה מינמלית כי הוא חומר הומוגני (ובעל פוטנציאל מקסימלי להפוך לכל דבר שאפשר לייצר מחומר זה, בשהקעת אנרגיה מינמילית). כל דבר אחר כך פוגע בהומגוניות הזו, כלומר מעלה אנטרופיה. האזרח דרור 16:22, 17 מרץ 2007 (MDT)