מריאנה מצוקאטו

מתוך אקו-ויקי, מקום מפגש בנושאי אקולוגיה, חברה וכלכלה.
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

מריאנה מצוקאטו (Mariana Mazzucato) היא פרופסורית לכלכלה ולחדשנות בקולג' האוניברסיטאי של לונדון. מחברת של מספר ספרים, ונחשבת אחד הקולות הכלכליים החשובים בתחילת המאה ה-21 בזרם השמאלי של הכלכלה. היא ידועה בעיקר בזכות עבודתה על דינמיקה של שינוי טכנולוגי, תפקידו של המגזר הציבורי בחדשנות ותפיסת הערך בכלכלה.[1] ה-New Republic כינו אותה אחת מ"ההוגים החשובים ביותר בנושא חדשנות".[2] כתבה בין את היתר את הספר "כלכלת המשימה" וThe Value of Everything: Making and Taking in the Global Economy.

מצוקאטו טוענת כי נדרש כיוון חדשר לכלכלה, חזון שיאפשר לדמיין עולם אחר כולל כיוון אחר לצמיחה כלכלית וכלים אחרים להשגת כיוון זה. היכולת להתמודד עם בעיות תלוי לא רק בכמות הכסף שמוצאים על פתרונן אלא בדרך שבה הכלכלה מאורגנת ובאופי שיתוף הפעולה בין המגזר הפרטי לציבורי. כדוגמאות לשיתוף פעולה מוצלח בין הממשלה למגזר הפרטי מצוקאטו מביאה התמודדות ויאטם ומדינת קראלה בהודו, עם אתגרי הקורונה למרות היותן מדינה מתפתחות.[3]

לעומת זאת היא מציינת לרעה את הביצועים מדינות עשירות כמו בריטניה וארה"ב , לדבריה, בין היתר בגלל הסתמכות גדולה מידי של הממשלות במקומות אלה על מיקור חוץ. היא נותנת מספר דוגמאות לחברות שלא הצליחו לספק לממשלה את מה שהבטיחו לספק - לדוגמה תוכנית לקבל מחברות מכונות הנשמה לשנת חרום שנתחמה ב-2007 אבל לא הצליחה לעשות זאת גם -13 שנים לאחר מכן ב -2020 . לפי מצוקאטו מיקור חוץ כלשעצמו אינו בעיה עם הממשלות מתפקדות היטב, ומקיימות מתתכנות דברים מראש וונערכות לסיכונים וכל עוד השותפות בין הממשלה לבין המגזר הפרטי באמת מנוהלת כך שתשרת את טובת הציבורי. לדבריה חלק מהבעיה של עודף מיקור חוץ והתמקדות בלעדית בו היא שהדבר פגע ביכולת של ממשלות לנסח חוזים. [3] לדבריה הלקח הוא שהתערבות ממשלתית בזמן משבר תהיה אפקטיבית רק אם יש מוכנות מראש.ל לא צריך לצמצם את תפקיד הממשלה לתיקון כשל שוק או יכולת מיקור חוץ בלבד , אלא ישמרו על יכולת בתחומים חשובים כמו כגון כושר ייצור, ויכולת רכש, שיתופי פעולה ציבוריים־פרטיים ששרתים את האינטרס הציבורי וקיום ומומחיות דאטה ודיגיטל (תוך שמירה על פרטיות ואבטחה). בלי דברים אלה, הממשלות לא מסוגלות אפילו לנסח תנאי מסגרת ברורים ואיתנים עבור החברות שמתחייבות לספק שירות לממשלה, וקיימת סכנה שהחברות ישתלטו על סדר היום של הממשלה.[3]

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ Heritage, Stuart. "From Gladwell and Dawkins to Mukherjee – the world's greatest minds". The Times. ISSN 0140-0460. Retrieved January 23, 2021.
  2. ^ Judis, John B. (August 21, 2013). "The Three Most Important Thinkers About Innovation You Need To Know". The New Republic.
  3. ^ 3.0 3.1 3.2 מצוקאטו לדמיין עולם אחר פרק מתוך הספר "כלכלהת המשימה". תלם, 2023