קן וילבר

מתוך אקו-ויקי, מקום מפגש בנושאי אקולוגיה, חברה וכלכלה.
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

קנט ארל וילבר (באנגלית: Kenneth Earl "Ken" Wilber; נולד ב-31 בינואר 1949) הוא פילוסוף אמריקני. הוא כותב בעיקר על "גישה אינטגרלית" לכלל הידע האנושי- תורות מדעיות, תורות רוחניות, פילוסופיות ומיסטיקות. וילבר מנסה להבין לא רק מה הגישות השונות אומרות אלא גם כיצד הן משתלבות זו בזו ומה המשמעות העמוקה של גישות האלה. גישתו מבקרת הן את המודרניזם והן את הפוסט-מודרניזם.

וילבר הוא פילוסוף פופולרי שכתב כ-30 ספרים שתורגמו לשפות שונות. אחד מספריו הידועים ביותר הוא ""קיצור תולדות הכל - מיפוי מכלול הידע האנושי".

הגישה אינטגרלית

אחד הרעיונות המרכזיים של וילבר הוא "הגישה אינטגרלית של התודעה" או פשוט הגישה האינטגרלית (Integral theory). הגישה טוענת כי ניתן לארגן את כל הידע והניסיון האנושי בתוך גריד של ארבע רבעים לאורך הצירים של - "פנימי-חיצוני" ו"אישי-קולקטיבי". לפי וילבר זו אחת הגישות הכי מקיפות למציאות, וזו- מטה-תאוריה שמנסה להסביר כיצד הדיספלינות האקדמיות וצורות אחרות של ידע וניסיון מתחברות יחד בצורה קוהרנטית. וילבר מנסה לארגן תובנות מתחומים כגון פסיכולוגיה, פוסטמודרניזם, רוחניות, מדע אמפירי ועוד, למערכת מורכבת אחת, המייצגת מיפוי של מושג התודעה.

הגישה של "כל הרבעים כל הרבדים" All Quadrants All Levels או בקיצור AQAL מבוססת על ארבע רבעים, מספר רמות ומספר קווי-התפתחות, מספר רמות של תודעה וכן "סוגים" שהם נושאים שלא מתאימים לארבעתה הנושאי האלה. רמות או Levels הן שלבים של התפתחות, מפר-פרסונלי, לפרסונלי לטרנס-פרסונלי. "Lines" הם קווי התפתחות או מספר תחומים של התפתחות שעשויים להתפתח בצורה לא שווה, שבהם יש מספר שלבים של התפתחות.

בספרו "תודעת הקוסמוס במלואו", וילבר מציע שנתייחס אליו כמספר סיפורים ויוצר מפות; תיאוריו מכוונים אל שאלות אוניברסליות והמפות מאגדות מספר פרספקטיבות של היקום. כעקרון-מארגן, העיקרון האינטגרלי מציע גישה חדשה שמאפשרת לא לבטל גישות אחרות, אלא לזהות את הגישות והתורות השונות כשלבים בהתפתחות של החשיבה האנושית כולה.

וילבר מעודד את חקר המדע כממד אובייקטיבי חיצוני, והרוחניות כממד סובייקטיבי פנימי, וכך הוא מאפשר להכיר שהם שני ממדים שונים שאינם ניתנים לרדוקציה (תיאור מלא של ממד אחד על ידי מושגים מהממד האחר) וחיוניים להכרת המציאות כמאוחדת ב"אמת-יפה-טוב". בשל היכולת למפות את הממד הסובייקטיבי, אשר נחשב להפכפך בקריטריונים של חשיבה מדעית מודרנית בגלל הסובייקטיביות, וגם הפכפך בקריטריונים של חשיבה פוסט-מודרנית ובגלל הטענה ליכולת מיפוי התפתחותי (היררכי), התפרסם וילבר כ"פילוסוף של הרוחניות", תחום בו הוא מתרכז בעבודתו כיום.

השפעות על וילבר

הפילוסופיה של וילבר הושפעה מזרם ה-Madhyamaka, תת הזרם העיקרי של זרם המהאיאנה בבודהיזם. במיוחד כפי שתואר על ידי Nagarjuna. וילבר התנסה בצורות שונות של מדיטציה בודהיסטית ולמד (גם אם במשך תקופה קצרה) אצל מספר מורים בודהיסטים, כמו כן הוא הושפע מזרמים דומים נוספים כמו זן-בודהיזם, בודהיזם טיבי, אנדרו כהן ועוד. עם זאת וילבד לא מזהה את עצמו כבודהיסט. במספר הזדמנויות וילבר שיבח את עבודתו של Adi Da. בספרו "סקס, אקולוגיה, רוחניות", וילבר מתייחס בצורה נרחבת לפילוסופיה של פלוטינוס אותה הוא רואה כלא-דואלית.

לפי פרנק ויזר (Frank Visser) החלוקה של וילבר ל-4 רבעים או מימדים של מציאות דומה מאוד לרעיון שלארנסט שומכר של ארבעה תחומים של ידע. ויזר רואה בביקורת של וילבר על המדע כחד-מימדי וברעיון של "רמות" דומים מאוד לרעיון של Huston Smith שמופיע ב-Forgotten Truth. לפי ויזר ההיבטים האיזוטרים בתאוריה של וילבר מבוססים על הפילוסופיה של Sri Aurobindo כמו גם על אלו של תאוריות נוספות כולל אלו של Adi Da.

ראו גם

קישורים חיצוניים