סוקצסיה

מתוך אקו-ויקי, מקום מפגש בנושאי אקולוגיה, חברה וכלכלה.
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
סוקצסיה ביער מחטני. תמונות יער שעבר שריפה לאחר שנה (משמאל) ולאחר שנתיים (מימין).

סוקצסיה (באנגלית: Ecological succession או בקיצור: Succession) היא תהליך שבו מתרחש שינוי של הרכב וסוג המינים שמאכלסים חברה אקולוגית. הקהילה מתחילה עם כמות קטנה יחסית של מינים של צמחים ובעלי חיים המכונים "מיני חלוץ" ומתפתחת למערכת מורכבת יותר עם מינים "בוגרים" יותר, בעלי יותר קשרי גומלין ובעלי מאפיינים אחרים ממיני החלוץ. לאחר זמן מה המערכת הופכת להיות יציבה יותר ומשתמשת במשאבים בחסכנות רבה יותר, דבר המוכר כ"חברת שיא" ( Climax community).

תהליך הסוקצסיה (מלשון ירושה באנגלית) שאותו עוברת הקהילה האקולוגית הוא תהליך סדור למדי וצפוי מראש של שינויים שמתרחשים עקב הפרעה למערכת אקולוגית (לדוגמה שריפת יער, כריתת יערות וכו') או התיישבות ראשונית בבית גידול חדש (לדוגמה אי שצץ מהאוקיינוס). סוקצסיה שמתחילה בבית גידול חדש שאינו מושפע מקהילות ישנות יותר נקראת "סוקצסיה ראשונית", בעוד שסוקצסיה שמתרחשת בעקבות הפרעה לקהילה אקולוגית ישנה נקראת "סוקצסיה משנית".

סוקצסיה הייתה אחת התאוריות הראשונות שפותחו בתחום האקולוגיה והמחקר של סוקצסיה נשאר בליבו של מדע האקולוגיה. סוקצסיה אקולוגית תועדה לראשונה בדיונות באינדיאנה שבארצות הברית, דבר שהוביל למאמצים לשמור על דיונות אלה.

סוקצסיה ביולוגית

סוקצסיה היא המהלך הטבעי של חילוף החברות בטבע, מחברת החלוץ ועד לחברת השיא. סוקצסיה היא תהליך בו לאחר קטסטרופה אקולוגית (כמו שריפה חזקה או התפרצות געשית) ישנה התפתחות רציפה של חברות אקולוגיות המאפיינת במעבר מחברות של מינים פשוטים, חד שנתיים, הנוקטים באסטרטגיית R לרבייה (הרבה צאצאים עם מעט הכנה) לחברות יותר מסובכות הבנויות ממינים יותר מורכבים, רב שנתיים, המקיימים ביניהם קשרי גומלין רבים ונוקטים באסטרטגיית K (מעט צאצאים מושקעים).

כל חברה מכינות את התנאים (בקרקע, יצירת נישה למינים תומכים של פטריות וחיידקים, תיחוח הקרקע) שמאפשרות את ההתפתחות והשגשוג לחברה הבאה לאחריה. כאשר החברות מתחלפות, החברות הקודמות ממשיכות להתקיים במקביל אך באופן חלש בהרבה (אך לא בהכרח באותם מינים כבעבר) ונוצר מארג ביולוגי מורכב הכולל את כל החברות שהתקיימו עד כה. בתום התהליך נוצרת חברת שיא, כגון יער גשם, שונית אלמוגים או יער מנגרובים. אפשר לחלק את התהליך לשלוש חברות: הראשונה של צמחים חד שנתיים (חברת חלוץ), השנייה של שיחים (חברת החלוף) והשלישית של עצים (חברת השיא).

דוגמה לסוקצסיה מדברית

המודל המלא לסוקצסיה הוא מודל ובו חברת החלוץ מתיישבת במדבר שבו המים אינם זמינים לצמחים בשל חילחולם המהיר למי התהום (דרך הרווחים הגדולים שבין גרגירי הקוורץ ושברי הצדפות), חברת החלוץ מייצבת מעט מאוד את הקרקע, אך מספקת מזון ומחסה לחרקים קטנים.

לאחר שהקרקע מעט מיוצבת וישנם חרקים ממינים שונים, מגיעים צמחים מפותחים יותר שמייצבים את הקרקע באמצעות שורשיהם באופן טוב יותר. בעקבות החרקים מגיעים מכרסמים קטנים. בכל פעם שהקרקע מיוצבת יותר, מגיעים צמחים מפותחים יותר ובעלי חיים שהם הטורפים הטבעיים של בעלי החיים שנמצאים כבר בבית הגידול.

חברת החלוף היא חורש העשוי שיחים ובני שיח, האדמה כבר די מיוצבת, בבית הגידול נמצא מגוון רחב של בעלי חיים. בחברת השיא כבר יש יערות גשם (כמו האמזונס, למשל), הקרקע מיוצבת ביותר ומתקיימת במקום מערכת אקולוגית שלמה הכוללת מגוון גדול של מיני בעלי חיים.

חשוב לציין כי במודל הסוקצסיה המלאה, חברת השיא מקיימת את כל יחסי הגומלין הקיימים, בין כל האורגניזמים הנמצאים בבית הגידול; זאת בניגוד לחברת החלוץ ולחברת החלוף שמקיימות רק חלק מיחסי הגומלין, בדרך לחברת השיא, בזמן שבית הגידול מתפתח.

סוקצסיה ראשונית

סוקצסיה ראשונית (Primary Succession) מתרחשת כאשר צמחים מיישבים מקום ריק לחלוטין מצמחים, שבו מעולם לא היו צמחים לפני כן (למשל שטחי קרקע חדשים שנוצרו על משטחי לבה מהתפרצות געשית, או שטחים של קרקעית ים שאך זה נחשפו) או מקום שעבר הפרעה קיצונית (שריפה חזקה למשל) ואין בו שאריות חיות של צמחים. מקום כזה נקרא בית-גידול ראשוני (Primary Habitat).

סוקצסיה משנית

סוקצסיה משנית (Secondary Succession) מתרחשת לאחר הפרעה במהלך הסוקצסיה במקום שבו גדלו צמחים קודם לכן (למשל שדה נטוש; או שטח שרוף), ויש בו שרידים חיים של צמחים או זרעים שלא נפגעו. שרידי צמחים אלה נמצאים במקום כבר מראשיתו של תהליך הסוקצסיה המתחיל לאחר ההפרעה, אפילו אם מקומם הטבעי הוא בשלבים המאוחרים של הסוקצסיה הראשונית במקום. סוקצסיה משנית, להבדיל מסוקצסיה ראשונית, נגישה יותר לתצפית על ידי אקולוגים, מכיוון שידוע למדענים היכן היא מתרחשת ומתי.

סוקצסיה וחוק ליביג

חוק המינימום של ליביג מצהיר כי גדילה של מין מסויים תוגבל על ידי המשאב הנדיר ביותר, ללא קשר להמצאות שאר המשאבים. בהקשר של סוקצסיה, כאשר מין אחד מתפשט הוא מגדיל את הנדירות של משאב מסויים, חיוני עבורו, וכך מקטין את הקצב בו פרטים ממין זה יכולים לצמוח ולהתרבות.

עבור מינים מחברת החלוץ, בעלי התפשטות מהירה ויש להם מעט משאבים לאגירת אנרגיה, מים או להיבטים אחרים של שרידות והם מתמקדים בתפוצה וגדילה מהירה. מינים מחברות שקרובות יותר אל השיא, בעלי התמחות אחרת, יושפעו פחות מדבר זה, היות והם אינם מעוקבים על ידי המשאב החסר באותה המידה (לדוגמה, יש להם יכולת אגירת מים טובה יותר). דבר זה יוצר לחץ בכיוון של סוקצסיה.

סוקצסיה בכלכלה

ניתן אולי להרחיב את הרעיון של סוקצסיה גם לתהליכים חברתיים המתרחשים אצל בני אדם. בתהליכים אלה יש אנשים, פירמות, מוסדות חברתיים וטכנולוגיות בעלי אופי מסויים שמתאימים להיות "חלוצים" ופעילותם של חלוצים אלה מאפשרת התפתחות והצלחה של אנשים, פירמות, מוסדות חברתיים או טכנולוגיות שמצד אחד חבים את הצלחתם לפעילות החלוצים ומצד שני דוחקים אותם על ידי יתרונות שונים בעקבות התאמה שלהם למצב החדש שנוצר.

הכלכלן הרמן דיילי טוען כי ניתן להבחין בסוג של סוקצסיה בחברות שעוברות צמיחה כלכלית. בתחילה הדבר החשוב ביותר במדינות עניות בעלות הון נמוך הוא צמיחה כלכלית מהירה ומענה לצרכים הפיזיים, בהמשך מתפתחת "חברת שיא" יותר מתוחכמת בעלת עושר רב יותר של מוצרים ושל קשרי גומלין. בחברה כזו, לטענת דיילי (בעקבות האווארד אודום) הדגש הוא לא על צמיחה מהירה אלא על שמירה על תקינות של המערכות או על מלאי הון תקינים.

דוגמה נוספת היא סוגים שונים באופיים של פירמות שמיישבים "נישה" כלכלית - ראשית באות פירמות קטנות בעלות יכולת פעולה זריזה ויכולת התאמה לתנאים משתנים. לאחר שהתחום בוגר יותר באים תאגידים גדולים יותר שיש להם יתרונות לגודל אך הם בעלי מהירות תגובה איטית יותר.

היבט אחר הוא סוקצסיה של טיפוסים שונים של מהגרים לאיזורי ספר (כגון יישוב המערב הפרוע). ראשית באים חוואים וכורים קשוחים, בעלי יכולות הישרדות פיזיות, התאמה לתנאים הקשים ואדישות לבידוד חברתי של משקים מבודדים. לאחר מכן נבנות עיירות ונוצר ביקוש לסוגי מקצועות אחרים כמו ספרים, נגרים, חנוונים וכו', ומהגרים אלה הם בעלי כישורים חברתיים טובים יותר (או דגש רב יותר על קשרים אלה) ועמידות קטנה יותר לקשיים פיזיים וסכנות.

תהליכים נוספים יכולים להיות הבדלים בקליטת טכנולוגיות (חובבי גאדג'טים לעומת אנשים שמרניים יותר בטכנולוגיה).

ראו גם

קישורים חיצוניים

סוקצסיה אקולוגית
היבטים נוספים