שיחה:מוסר ומדע

מתוך אקו-ויקי, מקום מפגש בנושאי אקולוגיה, חברה וכלכלה.
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

הערות

בתחילת הערך המונח "מוסר" אינו נזכר ואין קישור פנימי לערך שיגדיר על מה מדובר.

מעבר לכך, בערך נכתב:

לכאורה אין קשר בין מוסר ומדע שכן מדע קיים בצורה ברורה רק כ-500 שנה, ואילו התנהגות מוסרית היא תכונה שקיימת אצל רוב האנשים ואולי גם אצל בעלי חיים אחרים, על ידי שילוב של תכונות מולדות עם תרבות עוד הרבה לפני קיום המדע.

אני לא מכיר ראיות טובות לכך שהתכונה הזו קיימת ("טבעית") אצל רוב האנשים. זה נוגד מושגים כמו חינוך ורוחניות. בן אהרוני 15:38, 22 במרץ 2023 (IST)

ראה ערך חקר המוסר באמצעות מדע ואמפתיה. אמפתיה כה רחבה עד כי מדענים מוצאים אותה גם בקרב בעלי חייים.. כאשר אדם אינו פסיכופט יש לו בסיס ביולוגי שנראה כמשותף אצל אנשים רבים - נניח אנשים מתרבויות שונות ינסו להציל אדם זר (כל עוד אינם עויינים לו , או מסכנים את חייהם) , בתרבויות שונות יש עקרון של "מה ששנוא עליך על תעשה לחברך". כמו כן יש שאלות הקרונית שאנשים מתרבויות שונות - כולל שבטים נידחים באמזונס - עונים עליהם בצורה דומה. הדברים האלה הם מעין "חומרה" שמשותפת לכלל בני האדם (ואף לחלק מהחיות) , על בסיס זה יש הרבה עניין של חינוך רשמי ולא רשמי - מה שנחשב מוסרי בחברה אחת לא נחשב מוסרי בחברה אחרת. מידע נוסף יש בערכים הרחבת המוסר ואבולוציה של המוסר. הדבר זה דומה לדרך שבה חושבים כיום שילדים לומדים שפה - לרוב הילדים יש יכולת מולדת ללמוד שפה על ידי כישורים המשותפים לילדים בכל העולם - השפה אותה ילמדו בפועל היא לפי המקום בו יגדלו בעצמם. בכל מקרה - כדאי להרחיב על כל הנושא הזה בערכים שציינתי ולחפש עוד מקורות. האזרח דרור (שיחה) 12:20, 25 במרץ 2023 (IDT)
אולי יש מחלקות שונות של התנהגויות מוסריות שאת חלקן תמצא בכל התרבויות ואת חלקן תמצא בחלק מהתרבויות. תרבות לפעמים נשענת על שפה ולמיטב ידיעתי בכל השפות האנושיות תמצא את אותה לוגיקה (עם מילים כמו "אם", "אז", "אחרת", "אלא אם כן", "לפחות", "עד ל", "מ", "אל", וכדומה). בן אהרוני 13:37, 26 במרץ 2023 (IDT)