דייוויד בוליר

מתוך אקו-ויקי, מקום מפגש בנושאי אקולוגיה, חברה וכלכלה.
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

דייוויד בוליר (באנגלית: David Bollier) הוא פעיל, סופר ואסטרטג-פוליטי מארצות הברית שעוסק בתחום של נחלת הכלל והשפעותיו על בעיות של קיימות ותחומים נוספים. הוא מתאר את עבודתו כ"בחינה של נחלת הכלל כפרדיגמה חדשה לכלכלה, פוליטיקה וכלכלה". הוא המייסד המשותף של ארגון Commons Strategies Group.

דיוויד בוליר

בוליר הוא חבר בכיר ב-Norman Lear Center ב-USC Annenberg School for Communication וכותב דו"חות טכנולוגיים עבור Aspen Institute. הוא שיתף פעולה עם הכותב והמפיק הטלוויזיוני Norman Lear בשורה של פרוייקטים ציבוריים שאינם קשורים לטלוויזיה בין השנים 1985 עד 2010.

בשנת 2002 הוא היה המייסד המשותף של קבוצת הלובי הציבורי Public Knowledge וכיהן בחבר המנהלים שלה עד שנת 2010. בשנת 2012 הוא זכה בפרס Bosch Berlin Prize בתחום המדיניות הציבורית באקדמיה האמריקאית בברלין.

בוליר היה המייסד והעורך של אתר On the Commons שפעל בשנים 2003-2010 ויש לו בלוג אישי בכתובת Bollier.org.

ספריו

דייוויד בוליר כתב, ערך במשותף או כתב במשותף 12 ספרים. להלן מבחר מספריו שעוסקים בנושא של נחלת הכלל. [1]

הספר הראשון שלו על נחלת הכלל הוא "גניבה שקטה: הביזה הפרטית של העושר המשותף שלנו" (Silent Theft: The Private Plunder of Our Common Wealth), שיצא לאור בשנת 2002. הספר מבצע סקירה של "גידורי שוק" של משאבים משותפים - החל מאדמות ציבוריות וגלי-האתר ועד יצירתיות וידע.

הספר "שם מותג - בריונים: המסע לבעלות ושליטה בתרבות" (Brand Name Bullies: The Quest to Own and Control Culture) שיצא לאור בשנת 2005, מתעד את ההרחבה העצומה של חוקים הנוגעים לזכויות יוצרים ושל סימנים מסחריים במהלך הדורות האחרונים, וכיצד דבר זה יצר גידור שוק של נחלת הכלל התרבותית.

בשנת 2009 בוליר פרסם את הספר "ספירלה ויראלית: כיצד תומכי נחלת הכלל בנו רפובליקה הדיגיטלית משלהם" (Viral Spiral: How the Commoners Built a Digital Republic of Their Own) שמתאר את העליה של תוכנה חופשית, תרבות חופשית והתנועה מאחורי מדע פתוח, מודלים עסקיים פתוחים, משאבי חינוך פתוחים ומודים חדשים של אזרחות מאופשרת-אינטרנט.

בשנת 2012 ערך בוליר ספר יחד עם Silke Helfrich בשם "עושר נחלת הכלל: עולם מעבר לשוק ולמדינה" (The Wealth of the Commons: A World Beyond Market and State)

בשנת 2013 כתב בוליר ספר יחד עם פרופסור Burns H. Weston בשם "ממשל ירוק: הישרדות אקולוגית, זכויות אדם ונחלת הכלל" (Green Governance: Ecological Survival, Human Rights and the Commons).

דיוויד בוליר טוען שהספר שמתאר בצורה התמציתית ביותר את מחשבותיו אודות נחלת הכלל הוא ספרו שיצא בשנת 2014 - "חשוב כמו תומך נחלת הכלל: מבוא קצר למשאבים המשותפים" (Think Like a Commoner: A Short Introduction to the Commons), שהוא גם ספר קצר יחסית. הספר תורגם לצרפתית, איטלקית, פולנית, ושפות נוספות.

בשנת 2014 בוליר גם היה עורך משותף, יחד עם John Henry Clippinger את הספר "מביטקוין ועד ברנניג-מן והלאה: המסע לזהות ואוטונומיה בחברה הדיגיטלית" (From Bitcoin to Burning Man and Beyond: The Quest for Identity and Autonomy in a Digital Society ). אסופת מאמרים שמתארים את ההתפתחויות הטכנולוגיות החדשות שמאפשרות צורות חדשות של ממשל-בארגון עצמי, זהות דיגיטלית בטוחה ושליטה של המשתמש על מידע אישי.

ראו גם

קישורים חיצוניים

סרטונים
מוצר ציבורי
מוצרים ציבוריים: הון חברתי - אמון - כסף - רפואה מונעת - מידע - הון טבעי - שרותי המערכת האקולוגית - דייג יתר - מגוון ביולוגי
מושגים: מוצר ציבורי - מוצר פרטי - מוצר משותף - מוצר מועדון - מוצר בלבדי - מוצר יריבי - נחלת הכלל - הטרגדיה של נחלת הכלל
אנשים וספרים: לטובת הכלל - חברת השפע - הלוגיקה של פעולה קבוצתית - אלינור אוסטרום - דייוויד בוליר