מים אפורים

מתוך אקו-ויקי, מקום מפגש בנושאי אקולוגיה, חברה וכלכלה.
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מערכת כביסה המופעלת באופניים. כביסה אחת צורכת כ-60 ליטר מים, השפכים הולכים למיכל השקעה ומשם לטיהור בצמחי מים.

מים אפורים (באנגלית: Greywater או Gray Water) הם מי שופכין ביתיים שנוצרו מתהליכים כמו שטיפת כלים, בישול, כביסה ורחצה. מים אפורים מורכבים מ-50%-80% מים שיוריים. מים אפורים נבדלים ממים שחורים בכמות ובהרכב המשקעים הכימיים והביולוגיים שבהם (מצואה והפרשות ועד כימיקלים רעילים).

מקור השם מים אפורים הוא במראה של המים, שהוא לא צלול כמו מי שתייה (מים לבנים) ולא כמו מים מזוהמים ברמה גבוהה (מים שחורים). לפי הגדרות אלה מי שופכין המכילים אחוז גבוה של שיירי מזון או של רעלים ממקור ביתי (כמו מוצרי ניקוי ביתיים) עלולים להיחשב כ"אפורים כהים" או כמים שחורים.

קיימות מערכות שמטפלות במים האפורים ועל ידי כך לאפשר בהם שימוש חוזר - על ידי הפניה שלהם למיכלי הדחה בשירותים, או לשם השקיית גינות. זאת במטרה לחסוך במים שפירים. עם זאת, טיפול לא נכון במים אפורים יכול לגרום לבעיות בריאות, צנרת וסביבה.

הגדרות שונות

בעוד שחלק מהגדרות מים אפורים כוללות כמים אפורים את כל השפכים הביתיים שאינם מי הדחת אסלות, יש הגדרות מחמירות יותר:

לפי ההגדרות בטקסס, גם מים אפורים של כיורי מטבח ומים שבאו במגע עם צואה או שתן הם גם לא מים אפורים [1].

מוטי ניר, ייצרן של מערכות מים אפורים מציין מגבלות נוספות על מים אפורים בחוק משנת 2002 במדינת אריזונה כמו כמות ייצור המים (עד 1.6 מ"ק ביום), איסור העברת מים אפורים לצד שלישי.

שימושים

השקיה

מים אפורים מתפרקים מהר יותר יחסית למים שחורים ויש בהם כמות קטנה בהרבה של חנקות וזרחות. עם זאת, הנחת העבודה היא שמים אפורים תמיד מכילים רכיבי מים שחורים, כולל גם גורמי מחלות מסוגים שונים. מסיבה זו כדאי להשקות עם מים אפורים מתחת לקרקע ולא לדוגמה להשתמש בהשקיית רסס או ממטרות, שכן יש סכנה בנשימת המים בצורת אירוסולים.

עם זאת, טרם נערך ניסוי ארוך טווח על השפעות השקיה במים אפורים על הקרקע וייתכן כי קיימות השפעות שליליות על פוריות הקרקע. מי שחושש מכך צריך להימנע מאבקות כביסה (ראו ניקיון ידידותי לסביבה)- אלו מכילות בדרך כלל כמויות גדולות של מלח כאמצעי להלבנת הבגדים והדבר עלול להביא להמלחת הקרקע.

שימוש בתוך הבית

מים אפורים שמקורם בכיורים ובאמבטיות יכולים לשמש לשם שטיפה של בתי שימוש. ברוב תחומי השיפוט באירופה, אוסטרליה וארצות הברית שאימצו את תקן השרברבות הבינלאומי (International Plumbing Code). דוגמה מסחרית אחת היא Ecoplay. מערכת כזו יכולה להוריד את צריכת המים הבית בכ-30% בממוצע (27% עבור ישראל).

ההתמודדות עם סכנות של הדבקה במחלות מבוצעת על ידי שימוש במיכל ניקוי, שנועד למנוע עצמים צפים או שוקעים, ועל ידי מכניזם שליטה "חכם" ששוטף את המים שנאגרו אם הם נשמרו במשך זמן רב מידי כך שהם מהווים סכנה. דבר זה מונע את הבעיות הכרוכות במסננים ובטיפול כימי. תקן השרברבות האחיד (Uniform Plumbing Code), שאומץ על ידי כמה מחוזות בארצות הברית, אוסר על שימוש ביתי במים אפורים.

שימור חום ואנרגיה

צורה נוספת של שימוש במים אפורים היא במטרה לחסוך באנרגיה. מים קרים שנכנסים לתוך מכשירים כמו מכונת כביסה או מכונה לשטיפת כלים, לא נכנסים ישירות אלא מתחממים מחום שיורי שנובע מצינורות קרובים של מים יוצאים שחוממו במכונות אלה.

בדיקת איגוד אוסטרלי לבחינת טכנולוגיות חלופיות

מבדיקה של איגוד אוסטרלי לבחינת טכנולוגיות חלופיות עולה:

השימוש החוזר במים אפורים מאפשר להוריד צריכה של מים טהורים בצורה משמעותית בבתים פרטיים.

השימוש במים אפורים מעודד התנהלות חסכנית יותר ובחירה אחראית יותר של כימיקלים שנשטפים לביוב, ובכך מגבירה את הבריאות הכללית של מערכות המים.

מערכות לטיפול במים אפורים יכולות להיות מסובכות ולצרוך כמויות גדולות של אנרגיה בהקמה או בתפעול. דבר זה לא תמיד מוצדק מבחינה כלכלית ברמה הביתית. מערכות להסטת מים שהן הפשוטות ביותר ולואו-טק דורשות תכנון זהיר כדי להשיג את התוצאות הטובות ביותר, אבל עם התקנה וניהול מתאימים ניתן להשתמש בהן באופן יעיל ובטוח.

יש צורך בעצות מקצועיות כדי להתאים את הפליטה של מים אפורים לצרכים שמתאימים לגינה

מערכות להסטת מים אפורים מותקנות על ידי אנשים רבים, לעיתים קרובות ללא הידיעה של דרישות המועצות מקומיות בנושא ולעיתים קרובות ללא ההבנה של הסיכונים האפשריים לסביבה ולבריאות.

רמות הסיכון לסביבה ולבני האדם ממערכות הטיה של מים אפורים תלויות במידה רבה בתחזוקה ובתשומת לב הניתנת למערכת.

מים אפורים בעולם

החקיקה והתקנים לשימוש ורגולציה של מים אפורים ביתיים לשם שימוש בהשקיית גינות הוא תחום מתפתח. בחלק ממדינות ארצות הברית מים אפורים נחשבים עדיין "ביוב", אבל בחלק מהמדינות שאימצו את אמנת השרברבים הבינלאומית (International Plumbing Code) ניתן להשתמש במים אפורים לשם השקיה תת קרקעית ולשם הדחת שירותים.

מוטי ניר, ייצרן של מערכות מים אפורים טוען כי משנת 2002 קיים במדינת אריזונה שבארצות הברית חוק המעודד שימוש במים אפורים לבתים פרטיים (בניגוד למוסדות ציבור) - בעלי צריכה של 1.6 גלון ביום. לטענתו אומץ החוק על ידי 12 מדינות בארצות הברית. בנוסף אומץ החוק בשינויים קלים על ידי אוסטרליה, יפן, גרמניה, אנגליה, ירדן וקפריסין.

בחוק קיימות מגבלות שונות על שימוש במים האפורים כמו איסור השקיה בממטרות (למנוע פיזור מחוללי מחלות), איסור השקיית צמחי תבלין וירקות, הגבלת גודל מיכל לאיחסון המים האפורים לגודל של כ-200 ליטר, וחובת ריקון המערכת בכל 24 שעות (לאחר זמן זה יחשבו המים כמים שחורים), מיכל סגור ומאובטח נגד ילדים. [2]

מים אפורים בישראל

הכנסת מים אפורים לשימוש נרחב בישראל, נמנעת בגלל התנגדות משרד הבריאות לנושא. התנגדות המשרד נשענת על קביעה לפי יש אחוז גבוה של חיידקים מחוללי מחלות במים האפורים - בדומה לריכוזם במי ביוב. בנוסף משרד הבריאות מעלה חשש מפני מצב בו שרברב יחבר מערכת מים באופן לא נכון ויעביר מים אפורים אל מערכות שצורכות מים נקיים. בתחילה פרסם המשרד הנחיה לתנאים שבהם ניתן להקים מערכות מים אפורים[3] לאחר מכן פרסם משרד הבריאות התנגדות להשקיית גינות במים אפורים.[4] המשרד לא התייחס לשימוש במים אפורים לשם הדחת אסלות.

כמו כן, בהודעה משנת 2009 הודיע משרד הבריאות כי בכוונתו לקדם הקמת מערכות מים אפורים ברמה העירונית.

ביוני 2011 הועברה הצעת חוק למים אפורים לקראת הצעה ראשונית של חברי הכנסת דב חנין וניצן הורוביץ[5]. בשנת 2014 גובש תקן וולונטרי של מכון התקנים לבתים משותפים ומבני ציבור [6]. נכון לאוגוסט 2015, התקן טרם נחתם על ידי מנהל המכון ועל כן לא נכנס לתוקף.

ראו גם

קישורים חיצוניים

מים

מושגים ורקע: מחזור אקולוגי - משבר המים העולמי - בצורת - טביעת רגל מימית - מים אפורים -מדבור - בליית קרקע - התחממות עולמית - שינויי אקלים וקרחונים - שינויי אקלים ומדבור

מים

זיהום מים ובעיות נוספות: זיהום קרקע - מתכות כבדות - תרכובות אורגניות נדיפות - PCB - חומרי הדברה - גשם חומצי - כספית - עופרת - קדמיום - זיהום קרקע - הפלרת מי-שתייה - זיהום נהרות - התייבשות נהרות ואגמים

מים בישראל: משבר המים במזרח התיכון - משק המים בישראל - גידול אוכלוסין בישראל - חקלאות בישראל - השפעת שינוי האקלים על המים בישראל - בצורת בישראל - התפלת מים בישראל - זיהום מים בישראל - זיהום קרקע בישראל - פרבור בישראל - זיהום נחלים בישראל